Karp wigilijny z masełkiem koperkowym

Drukuj

Przepyszny, słodkawy karpik z aromatycznym masełkiem koperkowym z nutą bazylii i oregano. Dzięki obłożeniu karpia w cebuli, pozbawiony jest mułowego smaku. Obtaczamy go w bułce tartej wymieszanej z mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Tak przyrządzona rybka jest chrupiąca, delikatna w środku i maślana. Kupując karpie polecamy wybierać takie do 1 ½ kg - nie będą wtedy tłuste. 
 
Składniki, ok. 8 dzwonek:
Karp smażony
1 karp (1,5 kg przed wypatroszeniem)
2 średnie cebule
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego / ulubionej przyprawy do ryb
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy
2 łyżki masła

1.     Cebule obrać i pokroić w piórka.
2.     Karpia pokroić w 2 cm dzwonka, wymieszać z cebulą i wstawić do lodówki na całą noc.
3.     Opłukać rybę, osuszyć i doprawić do smaku. Cebulę wyrzucić.
4.     Bułkę tartą wymieszać z mąką i obtoczyć kawałki karpia.
5.     Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron (po ok. 4 min), dodając masło w połowie czasu smażenia.
6.     Na gorące dzwonka położyć po plasterku masełka smakowego.

Masło koperkowe
100 g miękkiego masła
1 płaska łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka listków oregano / ½ łyżeczki suszonego oregano
2 duże, posiekane listki bazylii
½ łyżeczki soli lub do smaku

1.     Wszystkie składniki wymieszać widelcem.
2.     Przełożyć na papier do pieczenia, zwinąć w rulonik i związać z dwóch stron.
3.     Schłodzić.


0 komentarze:

Prześlij komentarz