Przepyszny,
słodkawy karpik z aromatycznym masełkiem koperkowym z nutą bazylii i oregano. Dzięki
obłożeniu karpia w cebuli, pozbawiony jest mułowego smaku. Obtaczamy go w bułce
tartej wymieszanej z mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Tak
przyrządzona rybka jest chrupiąca, delikatna w środku i maślana. Kupując karpie
polecamy wybierać takie do 1 ½ kg - nie będą wtedy tłuste.
Składniki, ok. 8 dzwonek:
Karp
smażony
1 karp (1,5 kg przed wypatroszeniem)
2 średnie cebule
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego / ulubionej przyprawy
do ryb
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy
2 łyżki masła
1.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
2.
Karpia pokroić w 2 cm dzwonka,
wymieszać z cebulą i wstawić do lodówki na całą noc.
3.
Opłukać rybę, osuszyć i doprawić do
smaku. Cebulę wyrzucić.
4.
Bułkę tartą wymieszać z mąką i
obtoczyć kawałki karpia.
5.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
z obu stron (po ok. 4 min), dodając masło w połowie czasu smażenia.
6.
Na gorące dzwonka położyć po plasterku
masełka smakowego.
Masło
koperkowe
100 g miękkiego masła
1 płaska łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka listków oregano / ½ łyżeczki suszonego
oregano
2 duże, posiekane listki bazylii
½ łyżeczki soli lub do smaku
1.
Wszystkie składniki wymieszać widelcem.
2.
Przełożyć na papier do pieczenia,
zwinąć w rulonik i związać z dwóch stron.
3.
Schłodzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz