Udka
z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami przygotowujemy na Święta i specjalne,
rodzinne okazje. Mięso wychodzi soczyste i bez problemu odchodzi od kości. Przyprawiłyśmy
je tak samo jak udka z kaczki, ale tym razem dusiłyśmy je z jabłkami. Nadają one
gęsi słodkawy posmak, dlatego można je pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za
takim połączeniem. Udka idealnie komponują się z buraczkami na ciepło.
Składniki, 4 porcje:
Gęś
4 udka z gęsi
4 szczypty soli
świeżo zmielony czarny pieprz
4 kopiaste łyżeczki majeranku
2 kopiaste łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
2 duże jabłka (opcjonalnie)
½ małej główki czosnku
1.
Udka z gęsi oczyścić z ewentualnych
resztek piór, umyć i osuszyć.
2.
Każde udko natrzeć z dwóch stron
szczyptą soli, szczyptą pieprzu i łyżeczką majeranku.
3.
Jabłka pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie
brytfanki.
4.
Położyć na nie udka skórą do góry,
włożyć czosnek i postawić na małym ogniu.
5.
Kiedy tłuszcz z gęsi zacznie
skwierczeć, podlać mięso szklanką wody (ma sięgać maksymalnie do połowy
wysokości udek).
6.
Przykryć pokrywką i dusić do miękkości
przez 2 h 45 min – 3 h (udka mają się prawie rozpadać). Od czasu do czasu
polewać udka wytopionym tłuszczem. Za każdym razem, kiedy woda wyparuje i tłuszcz
zacznie skwierczeć, udka należy podlać kolejną szklanką wody.
7.
Pod koniec duszenia udek, nastawić
piekarnik na 250°C.
8.
Udka delikatnie przełożyć do naczynia
żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 5-10 min, aż
udka się zrumienią i skórka będzie chrupiąca.
9.
Wytopiony tłuszcz z udek przelać do
sosjerki i polewać nim kluski wg uznania.
Kluski
śląskie
1 kg ziemniaków
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
1.
Nastawić wodę na ziemniaki i wsypać 1
łyżeczkę soli.
2.
Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na
wrzącą wodę i gotować do miękkości (ok. 30 min).
3.
Odcedzić, włożyć do miski i od razu przecisnąć
przez praskę do ziemniaków.
4.
Wyrównać powierzchnię i lekko
ostudzić.
5.
Kiedy ziemniaki nie będą już gorące,
ale będą wciąż ciepłe, podzielić je na 4 części.
6.
Wyjąć jedną cześć i odłożyć na pozostałe
3.
7.
Miejsce po odebranych ziemniakach
uzupełnić mąką ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: jeśli są
bardzo mokre, mąkę należy nasypać równo z powierzchnią ziemniaków; jeżeli są
sypkie, dodajemy o 2 łyżki mąki mniej, żeby nie były zbyt twarde.
8.
Wyrobić ręką masę ziemniaczaną i
formować kluski o średnicy 5 cm.
9.
W każdej klusce zrobić wgłębienie
kciukiem, odłożyć na czystą ściereczkę i przykryć drugą do czasu ich gotowania.
10. Nastawić
wodę na kluski i wsypać 1 łyżeczkę soli.
11. Na
wrzącą wodę wrzucić kluski, doprowadzić do wrzenia i od razu zmniejszyć ogień
do minimum.
12. Po
4 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
0 komentarze:
Prześlij komentarz