Panettone à la brioche

Drukuj

Pyszna, aromatyczna, drożdżowa baba o wyraźnym zapachu pomarańczy. Nie jest to tradycyjne panettone, ma troszkę inną strukturę. Jest to ciasto pomiędzy brioche a panettone. Z obu ciast chciałyśmy wyciągnąć to, co najlepsze i udało się :) Nawet na trzeci dzień babka była świeża i mięciutka (czwartego dnia już się nie doczekała). Nie przepadamy za rodzynkami, ale tutaj stanowią kropkę nad i. Są wilgotne i bardzo dobre za sprawą rumu i wanilii. Po upieczeniu babę należy ostudzić i dopiero pokroić. To dziwne przy cieście drożdżowym, ale z każdym dniem smakowało nam coraz lepiej. Polecamy!


Składniki, forma o śr. 15,5 cm + 3 małe babki o śr. 7 cm:
120 ml ciepłego mleka
14 g świeżych drożdży / 7 g suchych drożdży
3 jajka
2 żółtka
130 g drobnego cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
500 g mąki pszennej 550
1 łyżeczka soli
170 g miękkiego masła
1 łyżeczka likieru pomarańczowego Cointreau / ekstraktu z wanilii

100 g rodzynek (lub więcej)
4 łyżki rumu
1 łyżka ekstraktu z wanilii

kawałeczek masła

1.     Rodzynki zalać rumem oraz ekstraktem z wanilii i ostawić na kilka h. Odcedzić.
2.     Do miski wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min.
3.     W osobnej misce zmiksować jajka, żółtka, cukier, skórkę z pomarańczy, cytryny i ziarenka z laski wanilii.
4.     Dodać drożdże, szybko zmiksować i partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z solą, miksując hakami miksera przez 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
5.     Stopniowo, po 1 łyżce dodawać masło i miksować do całkowitego połączenia. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i lekko lepiące.
6.     Dodać rodzynki, likier i delikatnie zmiksować.
7.     Ciasto obsypać mąką, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i chwilkę powygniatać.
8.     Przełożyć do miski wysmarowanej olejem rzepakowym, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia lub potrojenia objętości (1-2 h).
9.     Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, oprószyć je mąką, złożyć na pół i jeszcze raz na pół.  
10.  Umieścić je w formie do pieczenia łączeniem do dołu, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, aż urośnie do brzegów formy.
11.  Piekarnik nastawić na 180° C.
12.  Ostrym nożem zrobić głęboki znak krzyża w cieście.
13.  Na środku ułożyć kawałek masła (10 g), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 min do suchego patyczka (małe babki piec przez 20 min). Ostudzić.





0 komentarze:

Prześlij komentarz