Pyszna,
aromatyczna, drożdżowa baba o wyraźnym zapachu pomarańczy. Nie jest to
tradycyjne panettone, ma troszkę inną strukturę. Jest to ciasto pomiędzy brioche
a panettone. Z obu ciast chciałyśmy wyciągnąć to, co najlepsze i udało się :) Nawet
na trzeci dzień babka była świeża i mięciutka (czwartego dnia już się nie
doczekała). Nie przepadamy za rodzynkami, ale tutaj stanowią kropkę nad i. Są
wilgotne i bardzo dobre za sprawą rumu i wanilii. Po upieczeniu babę należy
ostudzić i dopiero pokroić. To dziwne przy cieście drożdżowym, ale z każdym
dniem smakowało nam coraz lepiej. Polecamy!
Składniki, forma o śr. 15,5 cm + 3 małe babki o śr. 7 cm:
120 ml ciepłego mleka
14 g świeżych drożdży / 7 g suchych drożdży
3 jajka
2 żółtka
130 g drobnego cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
500 g mąki pszennej 550
1 łyżeczka soli
170 g miękkiego masła
1 łyżeczka likieru pomarańczowego Cointreau / ekstraktu
z wanilii
100 g rodzynek (lub więcej)
4 łyżki rumu
1 łyżka ekstraktu z wanilii
kawałeczek masła
1.
Rodzynki zalać
rumem oraz ekstraktem z wanilii i ostawić na kilka h. Odcedzić.
2.
Do miski wlać mleko,
pokruszyć drożdże, dodać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru,
wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w
ciepłe miejsce na 15-30 min.
3.
W osobnej misce
zmiksować jajka, żółtka, cukier, skórkę
z pomarańczy, cytryny i ziarenka z laski wanilii.
4.
Dodać drożdże,
szybko zmiksować i partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z solą, miksując
hakami miksera przez 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
5.
Stopniowo, po
1 łyżce dodawać masło i miksować do całkowitego połączenia. Ciasto powinno być
gładkie, błyszczące i lekko lepiące.
6.
Dodać
rodzynki, likier i delikatnie zmiksować.
7.
Ciasto obsypać
mąką, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i chwilkę powygniatać.
8.
Przełożyć do
miski wysmarowanej olejem rzepakowym, przykryć folią spożywczą i odstawić w
ciepłe miejsce do podwojenia lub potrojenia objętości (1-2 h).
9.
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną
mąką, oprószyć je mąką, złożyć na pół i jeszcze raz na pół.
10. Umieścić je w formie do pieczenia łączeniem do dołu, przykryć folią
spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, aż urośnie do brzegów formy.
11. Piekarnik
nastawić na 180°
C.
12. Ostrym
nożem zrobić głęboki znak krzyża w cieście.
13. Na
środku ułożyć kawałek masła (10 g), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 40-45 min do suchego patyczka (małe babki piec przez 20 min). Ostudzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz