Makowiec zawijany

Drukuj

Nasz ulubiony makowiec z ciasta drożdżowego podobnego do brioche, ale jeszcze delikatniejszego. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Do makowca najlepiej przygotować domową masę makową, bo ta gotowa jest zbyt mokra, gorsza w smaku i może wyjść zakalec. Każdy makowiec należy piec osobno. Baaardzo polecamy!
 

Składniki, 2 duże strucle lub 3 mniejsze:
Masa makowa
50 g rodzynków
3 łyżki rumu
1 łyżka likieru Amaretto
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 g maku
30 g migdałów
30 g orzechów laskowych
30 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki likieru Amaretto / kilka kropel olejku migdałowego
2 łyżki roztopionego masła
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
70 g brązowego cukru
szczypta soli

1.    Rodzynki zalać rumem, likierem, ekstraktem z wanilii i odstawić na kilka h.
2.    Mak zalać wrzątkiem tylko do przykrycia i gotować przez 20 min, mieszając od czasu do czasu.
3.    Ostudzić i dokładnie odcisnąć z wody (np. zawijając w gazę).
4.    Zemleć 2 razy przez maszynkę do mięsa o najmniejszych oczkach.
5.    Zmienić na największe oczka i zemleć migdały, orzechy, skórkę i rodzynki. Wymieszać.
6.    Wlać miód, likier, masło i wymieszać.
7.    Żółtka ubić z cukrem na białą i puszystą masę (ok. 5 min) i wymieszać z makiem.
8.    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 3 min) i delikatnie wymieszać z masą makową.

Ciasto
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
420 g mąki pszennej 550
1 płaska łyżeczka soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
2 żółtka
160 g masła w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 roztrzepane jajko do posmarowania

1.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min.
2.     Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
3.     Wlać rozczyn, zmiksować hakiem dodać jajka z żółtkami i miksować przez 5 min.
4.     Stopniowo dodawać masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 2 min. Ciasto będzie dość rzadkie.
5.     Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (lub maksymalnie 3 dni).
6.     Stolnicę i ciasto oprószyć mąką i podzielić na dwie lub trzy części, w zależności ile chcecie zrobić makowców.
7.     Każdą część ciasta rozwałkować na ok. ½ cm prostokąt.
8.     Rozłożyć na nich masę makową, zostawiając 2 cm z każdej strony i zwinąć w roladę.
9.     Zlepić dwa końce i podwinąć pod spód.
10.  Makowce ułożyć w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
11.  Piekarnik nastawić na 190°C.
12.  Każdy makowiec posmarować jajkiem i piec osobno przez 25 min. Jeśli pod koniec pieczenia makowiec będzie się za bardzo rumienić, należy położyć na niego folię aluminiową.

Lukier migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto

kandyzowana skórka pomarańczowa / płatki migdałów

1.     Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
2.     Polukrować makowiec i posypać skórką pomarańczową.





2 komentarze: