Nasz
ulubiony makowiec z ciasta drożdżowego podobnego do brioche, ale jeszcze delikatniejszego.
Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Do makowca najlepiej przygotować
domową masę makową, bo ta gotowa jest zbyt mokra, gorsza w smaku i może wyjść
zakalec. Każdy makowiec należy piec osobno. Baaardzo polecamy!
Składniki, 2 duże strucle lub 3 mniejsze:
Masa makowa
50 g rodzynków
3 łyżki rumu
1 łyżka likieru Amaretto
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 g maku
30 g migdałów
30 g orzechów laskowych
30 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki likieru Amaretto / kilka kropel olejku
migdałowego
2 łyżki roztopionego masła
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
70 g brązowego cukru
szczypta soli
1.
Rodzynki zalać
rumem, likierem, ekstraktem z wanilii i odstawić na kilka h.
2.
Mak zalać
wrzątkiem tylko do przykrycia i gotować przez 20 min, mieszając od czasu do
czasu.
3.
Ostudzić i
dokładnie odcisnąć z wody (np. zawijając w gazę).
4.
Zemleć 2 razy
przez maszynkę do mięsa o najmniejszych oczkach.
5.
Zmienić na
największe oczka i zemleć migdały, orzechy, skórkę i rodzynki. Wymieszać.
6.
Wlać miód,
likier, masło i wymieszać.
7.
Żółtka ubić z
cukrem na białą i puszystą masę (ok. 5 min) i wymieszać z makiem.
8.
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 3 min) i delikatnie wymieszać z masą
makową.
Ciasto
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
420 g mąki pszennej 550
1 płaska łyżeczka soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
2 żółtka
160 g masła w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 roztrzepane jajko do posmarowania
1.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na 15-30 min.
2.
Do miski przesiać
mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
3.
Wlać rozczyn,
zmiksować hakiem dodać jajka z żółtkami i miksować przez 5 min.
4.
Stopniowo dodawać
masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 2 min. Ciasto będzie
dość rzadkie.
5.
Przykryć folią
spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (lub maksymalnie 3 dni).
6.
Stolnicę i ciasto
oprószyć mąką i podzielić na dwie lub trzy części, w zależności ile chcecie
zrobić makowców.
7.
Każdą część ciasta
rozwałkować na ok. ½ cm prostokąt.
8.
Rozłożyć na nich
masę makową, zostawiając 2 cm z każdej strony i zwinąć w roladę.
9.
Zlepić dwa końce
i podwinąć pod spód.
10.
Makowce ułożyć w
keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5
h.
11.
Piekarnik
nastawić na 190°C.
12.
Każdy makowiec
posmarować jajkiem i piec osobno przez 25 min. Jeśli pod koniec pieczenia
makowiec będzie się za bardzo rumienić, należy położyć na niego folię aluminiową.
Lukier
migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto
kandyzowana skórka pomarańczowa / płatki migdałów
1. Do cukru wlać gorącą wodę, likier
i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier
lub wlewając wodę.
2. Polukrować makowiec i posypać
skórką pomarańczową.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, wzajemnie! :)
OdpowiedzUsuń