Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami

Drukuj

Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami przygotowujemy na Święta i specjalne, rodzinne okazje. Mięso wychodzi soczyste i bez problemu odchodzi od kości. Przyprawiłyśmy je tak samo jak udka z kaczki, ale tym razem dusiłyśmy je z jabłkami. Nadają one gęsi słodkawy posmak, dlatego można je pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za takim połączeniem. Udka idealnie komponują się z buraczkami na ciepło.




Składniki, 4 porcje:
Gęś
4 udka z gęsi
4 szczypty soli
świeżo zmielony czarny pieprz
4 kopiaste łyżeczki majeranku
2 kopiaste łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
2 duże jabłka (opcjonalnie)
½ małej główki czosnku

1.     Udka z gęsi oczyścić z ewentualnych resztek piór, umyć i osuszyć.
2.     Każde udko natrzeć z dwóch stron szczyptą soli, szczyptą pieprzu i łyżeczką majeranku.
3.     Jabłka pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie brytfanki.
4.     Położyć na nie udka skórą do góry, włożyć czosnek i postawić na małym ogniu.
5.     Kiedy tłuszcz z gęsi zacznie skwierczeć, podlać mięso szklanką wody (ma sięgać maksymalnie do połowy wysokości udek).
6.     Przykryć pokrywką i dusić do miękkości przez 2 h 45 min – 3 h (udka mają się prawie rozpadać). Od czasu do czasu polewać udka wytopionym tłuszczem. Za każdym razem, kiedy woda wyparuje i tłuszcz zacznie skwierczeć, udka należy podlać kolejną szklanką wody.
7.     Pod koniec duszenia udek, nastawić piekarnik na 250°C.
8.     Udka delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 5-10 min, aż udka się zrumienią i skórka będzie chrupiąca.
9.     Wytopiony tłuszcz z udek przelać do sosjerki i polewać nim kluski wg uznania.

Kluski śląskie
1 kg ziemniaków
ok. 100 g mąki ziemniaczanej

1.     Nastawić wodę na ziemniaki i wsypać 1 łyżeczkę soli.
2.     Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na wrzącą wodę i gotować do miękkości (ok. 30 min).
3.     Odcedzić, włożyć do miski i od razu przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
4.     Wyrównać powierzchnię i lekko ostudzić.
5.     Kiedy ziemniaki nie będą już gorące, ale będą wciąż ciepłe, podzielić je na 4 części.
6.     Wyjąć jedną cześć i odłożyć na pozostałe 3.
7.     Miejsce po odebranych ziemniakach uzupełnić mąką ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: jeśli są bardzo mokre, mąkę należy nasypać równo z powierzchnią ziemniaków; jeżeli są sypkie, dodajemy o 2 łyżki mąki mniej, żeby nie były zbyt twarde.
8.     Wyrobić ręką masę ziemniaczaną i formować kluski o średnicy 5 cm.
9.     W każdej klusce zrobić wgłębienie kciukiem, odłożyć na czystą ściereczkę i przykryć drugą do czasu ich gotowania.
10.  Nastawić wodę na kluski i wsypać 1 łyżeczkę soli.
11.  Na wrzącą wodę wrzucić kluski, doprowadzić do wrzenia i od razu zmniejszyć ogień do minimum.
12.  Po 4 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową i przełożyć do miski.



0 komentarze:

Prześlij komentarz