Wiejskie
bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami wykonane
zgodnie z przepisem naszej babci :) Pochodzą ze wschodu Polski, są oryginalne w
smaku, przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rozchodzą się bardzo
szybko i uwielbiają je nawet dzieci. Polecamy na święta i jako przekąskę
podczas wszelkich podróży :)
Składniki, 50 sztuk:
Farsz
400 g kaszy gryczanej (4 woreczki)
300-500 g ugotowanych ziemniaków
300 g twarogu
4 łyżki skwarków ze smalcem
sól do smaku
sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1. Ugotować kaszę wg zaleceń na
opakowaniu i ostudzić.
2. Wymieszać wszystkie składniki,
uformować kulki o średnicy 4 cm i nadać im owalny kształt.
Ciasto
1 kg mąki pszennej typ 550
14 g suchych drożdży (2 op.)
2 ½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 jajka
625 ml ciepłego mleka
100 g masła (rozpuścić lub użyć bardzo miękkiego)
1 roztrzepane jajko
1. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami,
solą i cukrem.
2. Wbić jajka i wymieszać.
3. Wlać mleko i miksować hakami miksera
przez 5 min, aż ciasto będzie gładkie.
4. Stopniowo dodawać masło, ciągle
miksując.
5. Chwilę wyrabiać ciasto rękami,
podsypując je mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (może się lekko
kleić).
6. Przykryć folią spożywczą i odstawić w
ciepłe w miejsce do podwojenia objętości.
7. Natłuścić ręce olejem, oderwać z
ciasta kulkę o średnicy ok. 5 cm, spłaszczyć, nałożyć farsz i zlepić.
8. Układać bułeczki łączeniem do dołu na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30
min do podrośnięcia.
10. Piekarnik
nastawić na 190°C
(termoobieg).
11. Bułeczki
posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min.
Mniam, w mojej rodzinie robi się to jako jedną wielką bułę na całą blaszkę i podaje krojone na porcje jako danie obiadowe z kefirem, maślanką lub czerwonym barszczem do popicia. Pycha, w najbliższym czasie zrobię jako małe bułeczki
OdpowiedzUsuńW formie małych bułeczek sa zdecydowanie bardziej poręczne :)))
UsuńJa po raz pierwszy jadłam JE w dzieciństwie u znajomej mamy i zapadły mi w serce na zawsze,a teraz sama je robię z tego przepisu,a że mam przyjaciół na Ukrainie to często się nimi tam zajadam ,są super smaczne
OdpowiedzUsuńMy tez je uwielbiamy<3
UsuńCzy bułeczki upieką się z funkcją dolnego grzania piekarnika?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, jednak mogą być zbyt spieczone od spodu, a za blade od góry :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń