Bułeczki z kaszą gryczaną, twarogiem i ziemniakami

Drukuj

Wiejskie bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami wykonane zgodnie z przepisem naszej babci :) Pochodzą ze wschodu Polski, są oryginalne w smaku, przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rozchodzą się bardzo szybko i uwielbiają je nawet dzieci. Polecamy na święta i jako przekąskę podczas wszelkich podróży :)



Składniki, 50 sztuk:
Farsz
400 g kaszy gryczanej (4 woreczki)
300-500 g ugotowanych ziemniaków
300 g twarogu
4 łyżki skwarków ze smalcem
sól do smaku
sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1.     Ugotować kaszę wg zaleceń na opakowaniu i ostudzić.
2.     Wymieszać wszystkie składniki, uformować kulki o średnicy 4 cm i nadać im owalny kształt.

Ciasto
1 kg mąki pszennej typ 550
14 g suchych drożdży (2 op.)
2 ½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 jajka
625 ml ciepłego mleka
100 g masła (rozpuścić lub użyć bardzo miękkiego)

1 roztrzepane jajko

1.     Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
2.     Wbić jajka i wymieszać.
3.     Wlać mleko i miksować hakami miksera przez 5 min, aż ciasto będzie gładkie.
4.     Stopniowo dodawać masło, ciągle miksując.
5.     Chwilę wyrabiać ciasto rękami, podsypując je mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (może się lekko kleić).
6.     Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe w miejsce do podwojenia objętości.
7.     Natłuścić ręce olejem, oderwać z ciasta kulkę o średnicy ok. 5 cm, spłaszczyć, nałożyć farsz i zlepić.
8.     Układać bułeczki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9.     Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do podrośnięcia.
10.  Piekarnik nastawić na 190°C (termoobieg).
11.  Bułeczki posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min.




7 komentarze:

  1. Mniam, w mojej rodzinie robi się to jako jedną wielką bułę na całą blaszkę i podaje krojone na porcje jako danie obiadowe z kefirem, maślanką lub czerwonym barszczem do popicia. Pycha, w najbliższym czasie zrobię jako małe bułeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W formie małych bułeczek sa zdecydowanie bardziej poręczne :)))

      Usuń
  2. Ja po raz pierwszy jadłam JE w dzieciństwie u znajomej mamy i zapadły mi w serce na zawsze,a teraz sama je robię z tego przepisu,a że mam przyjaciół na Ukrainie to często się nimi tam zajadam ,są super smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy bułeczki upieką się z funkcją dolnego grzania piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, jednak mogą być zbyt spieczone od spodu, a za blade od góry :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń