Smaczne,
mięciutkie ciasto oraz gęste i bogate nadzienie orzechowe. Wszystko zwieńczone
pyszną, cynamonową kruszonką. Polecamy na świąteczny poranek ze szklanką mleka
:) Przepis z blogu Moje Wypieki.
Składniki, keksówka
23x13 cm (dolne wymiary) 28x18 cm (górne wymiary):
Ciasto
450 g mąki pszennej typ 550
12 g suchych drożdży / 24 g świeżych
5 łyżek cukru
szczypta soli
185 ml mleka
4 żółtka
1 jajko
90 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 roztrzepane jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do
posmarowania ciasta
1.
Mąkę przesiać do dużej miski,
wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*), cukrem i
solą.
2.
Mleko wymieszać resztą składników i
wlać do mąki.
3.
Wyrabiać ciasto przez ok. 5-10 min, aż
będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać odrobinę mąki.
4.
Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok. 1 h.
5.
Ciasto uderzyć pięścią i wyrabiać
przez 2 min.
6.
Piekarnik nastawić na 180ºC.
7.
Formę wysmarować masłem i oprószyć
mąką.
8.
Ciasto rozwałkować na kształt
prostokąta o grubości ok. 1 cm i posmarować nadzieniem.
9.
Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego
boku, brzegi zawinąć pod spód i przełożyć do formy.
10. Po
środku przeciąć struclę wzdłuż, aż do samego dna.
11. Posmarować
jajkiem, posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min w
ciepłe miejsce.
12. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 min do suchego patyczka. Gdyby
strucla za bardzo się zrumieniła, przykryć ją folią aluminiową.
13. Uchylić
piekarnik i zostawić w nim ciasto do ostudzenia.
*Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na 15-30 min.
Nadzienie
orzechowe
300 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych
150 g ciemnego brązowego cukru
120 g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki likieru orzechowego / ciemnego rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
1. Wszystkie składniki dokładnie
wymieszać.
2.
Białko ubić na sztywną pianę i
delikatnie wymieszać z masą orzechową.
Kruszonka
90
g mąki pszennej typ 550 / 450
1
łyżeczka cynamonu
50
g cukru
60
g zimnego masła
1.
Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem.
2.
Posiekać z masłem i szybko zagnieść
między palcami.
Wspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńNam też smakuje :)
UsuńPyszności, uwielbiam je, ale dawno już nie piekłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pozdrawiamy ;)
UsuńMmm ten środek! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
:)
OdpowiedzUsuń