Drożdżowa strucla orzechowa

Drukuj

Smaczne, mięciutkie ciasto oraz gęste i bogate nadzienie orzechowe. Wszystko zwieńczone pyszną, cynamonową kruszonką. Polecamy na świąteczny poranek ze szklanką mleka :) Przepis z blogu Moje Wypieki.



Składniki, keksówka 23x13 cm (dolne wymiary) 28x18 cm (górne wymiary):
Ciasto
450 g mąki pszennej typ 550
12 g suchych drożdży / 24 g świeżych
5 łyżek cukru
szczypta soli
185 ml mleka
4 żółtka
1 jajko
90 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 roztrzepane jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta

1.     Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*), cukrem i solą.
2.     Mleko wymieszać resztą składników i wlać do mąki.
3.     Wyrabiać ciasto przez ok. 5-10 min, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać odrobinę mąki.
4.     Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
5.     Ciasto uderzyć pięścią i wyrabiać przez 2 min.
6.     Piekarnik nastawić na 180ºC.
7.     Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
8.     Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm i posmarować nadzieniem.
9.     Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód i przełożyć do formy.
10.  Po środku przeciąć struclę wzdłuż, aż do samego dna.
11.  Posmarować jajkiem, posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min w ciepłe miejsce.
12.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 min do suchego patyczka. Gdyby strucla za bardzo się zrumieniła, przykryć ją folią aluminiową.
13.  Uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do ostudzenia.

     *Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min.

Nadzienie orzechowe
300 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych
150 g ciemnego brązowego cukru
120 g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki likieru orzechowego / ciemnego rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko

1.     Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2.     Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą orzechową.

Kruszonka
90 g mąki pszennej typ 550 / 450
1 łyżeczka cynamonu
50 g cukru
60 g zimnego masła

1.     Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem.
2.     Posiekać z masłem i szybko zagnieść między palcami.





6 komentarze: