sobota, 30 listopada 2013

Pralinki z konfiturą z płatków róż

Połączenie czekolady z konfiturą z płatków róż jest naprawdę wyjątkowe. Robi się je dość szybko i nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Warstwa czekolady jest delikatna i przyjemnie łamie się w ustach, pozwalając rozkoszować się pysznym, różanym musem. Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. Czekoladki pięknie się prezentują i idealnie nadają się na świąteczne prezenty dla najbliższych. 
 

piątek, 29 listopada 2013

Pralinki z masą orzechową

Zostało nam trochę masy orzechowej z nadziewania pierniczków, więc postanowiłyśmy wykorzystać ją do tych czekoladek. Był to strzał w dziesiątkę: są bardzo dobre i odpowiednio orzechowe. Do pralinek możecie włożyć po 1 orzeszku laskowym oraz użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. W wersji dla dzieci likier orzechowy należy zastąpić mlekiem.
 

Pralinki z powidłami śliwkowymi i śliwowicą

Bardzo smaczne czekoladki z wkładką ;) Skutecznie poprawiają nastrój i rozgrzewają w chłodne, jesienne wieczory :)) Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. Nam najbardziej smakuje połączenie obydwu w proporcjach pół na pół. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
 

czwartek, 28 listopada 2013

Pierniczkowy kalendarz adwentowy

Adwent zbliża się wielkimi krokami. Zamiast kupować dzieciom gotowy kalendarz adwentowy, proponujemy zrobić własny. Wystarczą pierniczki i trochę wolnego czasu ;) Można je powiesić np. na gałązkach lub małej choince. Bardzo ładnie wyglądają, więc pełnią też rolę przedświątecznej ozdoby :)
 

wtorek, 26 listopada 2013

Pierniczki alpejskie

Najlepsze domowe pierniczki, jakie jadłyśmy! Połowę z nich nadziałyśmy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Zarówno z nadzieniem, jak i bez są przepyszne, puszyste i rozpływają się w ustach. Pierniki można polukrować lub polać polewą czekoladową od razu lub dopiero dzień przed spożyciem. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, później lekko twardnieją (choć wciąż są miękkie) i znów jeszcze bardziej miękną. Najlepiej piec je 2 tygodnie lub minimum 3 dni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w zamkniętej puszce. Można do niej włożyć skórkę z jabłka (wtedy szybciej zmiękną) i wymieniać ją co kilka dni. Przepis Kaeru, troszkę zmodyfikowany.

Składniki, ok. 60 sztuk:
Pierniczki
335 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka gorzkiego kakao
135 g miodu (80 ml)
1 ½ kopiastej łyżki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
85 g masła
65 ml śmietany 12% / 18% (najlepiej w temp. pokojowej)
1 łyżeczka sody
1 zimne białko
3 żółtka
125 g cukru

1 białko do nabłyszczenia pierniczków (opcjonalnie)

Nadzienie: 25 łyżeczek powideł śliwkowych / masa z orzechów laskowych

Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

1.     Mąkę i kakao przesiać do miski i wymieszać.
2.     Do rondelka wlać miód, dodać przyprawy i zagotować.
3.     Zdjąć z ognia, włożyć masło i mieszać do jego rozpuszczenia.
4.     Śmietanę wlać do szklanki i wymieszać ją z sodą. Śmietana zwiększy objętość.
5.     Białko ubić na sztywną pianę (2-3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
6.     Pianę ubijać jeszcze przez 1 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 15 sek.).
7.     Ubite jajka wlać do mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.
8.     Wlać miód i delikatnie wymieszać.
9.     Dodać śmietanę z sodą i znów delikatnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, puszyste i lepiące.
10.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 24 h do lodówki. Ciasto zgęstnieje.
11.  Piekarnik nastawić na 180°C.
12.  Stolnicę i ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 4 mm i wykrawać pierniczki. Jeżeli pierniczki mają być nadziewane, ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i na jego połowie delikatnie zaznaczyć foremką miejsca, gdzie będą wykrawane pierniczki. Na ich środek nałożyć po pół łyżeczki powideł lub masy orzechowej i przykryć drugą warstwą ciasta. Docisnąć ciasto dookoła nadzienia i wykrawać pierniczki.
13.  Układać je na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia w ok. 3 cm odległości od siebie.
14.  Posmarować białkiem i piec przez 8 min (małe pierniczki i pierniczki z dziurką przez 7 min).
15.  Wystudzone pierniki lukrować lub zanurzać w polewie czekoladowej: śmietanę kremówkę wlać do rondelka i zagotować. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.
16.  Przechowywać w zamkniętej puszce.





poniedziałek, 25 listopada 2013

Lukier zwykły i lukier królewski

Dziś podajemy przepis na lukier zwykły i królewski. Jeśli chodzi o ten pierwszy, bardzo lubimy zmieniać jego smak, zastępując jedną łyżkę wody ulubionym likierem (np. Amaretto), sokiem z cytryny, pomarańczy czy granatu (wtedy zmienia kolor na różowy). Lukier stosunkowo szybko gęstnieje, więc najlepiej zacząć lukrowanie tuż po jego przygotowaniu.
Lukier królewski jest sztywny, gęsty i śnieżnobiały, a po zastygnięciu twardy. Można nim lukrować całe ciasteczka lub robić z niego tylko wzorki. Do obydwu lukrów można dodawać barwniki spożywcze.

niedziela, 24 listopada 2013

Masa orzechowa do nadziewania pierniczków

Bardzo smaczne nadzienie do pierniczków. Składa się głównie z orzechów laskowych i cukru pudru. Do masy polecamy dodać ekstrakt z wanilii lub likier orzechowy, a nie spirytus jak podaje autorka przepisu, Alidab. Troszkę go zmodyfikowałyśmy, nie dodając również żółtka. Uważamy je zdecydowanie za zbędne. Masa wychodzi gęsta, więc jeśli będziecie chcieli przełożyć nią duży piernik, należy odpowiednio zwiększyć proporcje i dolać do niej trochę więcej mleka.

*La ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*

Domowa przyprawa korzenna do piernika i grzanego wina

Idealnie zrównoważona przyprawa do piernika i grzanego wina.  Jest o wiele bardziej aromatyczna, niż kupiona przyprawa, bo nie zawiera wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Plusem domowej przyprawy korzennej jest również to, że można ją dowolnie modyfikować wg własnego smaku. Wystarczy dodawać po trochu kolejne składniki i próbować szczyptę przyprawy, wymieszanej z łyżeczką miodu. Takim właśnie sposobem uzyskałyśmy naszą. Jest idealna – łagodna i zarazem wyrazista. Spróbujcie :)
 

Składniki, ok. 100 g:
50 g kory cynamonu
15 g suszonego imbiru
10 g goździków
10 g ziarenek kardamonu
5 g gałki muszkatołowej (1 kulka)
5 g ziarenek ziela angielskiego
5 g kolendry
2/3 łyżeczki kminku
2/3 łyżeczki majeranku
2/3 łyżeczki papryki
½ łyżeczki gorczycy
8 ziarenek anyżu (wyłuskane z 1 gwiazdki)
1 mały liść laurowy
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

1.    Wszystkie przyprawy zmielić w młynku do kawy.
2.    Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu.
3.    Na 1 kg mąki należy użyć 4,5 łyżki przyprawy.




sobota, 23 listopada 2013

Kotlety mielone z marchewką i groszkiem

Kotlety mielone to nasze kolejne ulubione danie z dzieciństwa. Najbardziej smakują nam z marchewką i groszkiem lub z buraczkami na ciepło. Kotlety wychodzą bardzo soczyste, a warzywa pysznie kremowe. Możecie użyć mięsa wołowo-wieprzowego lub tylko wieprzowego. Najlepsza będzie karkówka lub łopatka. Smacznego obiadku :)

Składniki, 4 porcje:
Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany kremówki 30% / mleka

Marchewka z groszkiem
250 ml wody
½ łyżeczki soli lub do smaku
1 łyżeczka cukru lub do smaku
500 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 kopiasta łyżka masła
1 płaska łyżka mąki

Kotlety
½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (karkówka, łopatka)
½ dużej, czerstwej bułki moczonej w mleku przez ok. 10 min
1 średnia cebula starta na tarce lub pokrojona w kosteczkę
1 jajko
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
3-4 łyżki zimnej wody

bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy

1.     Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
2.     Podczas gotowania ziemniaków, na wrzącą, osoloną i posłodzoną wodę wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 15 min.
3.     Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać i lekko przyrumienić, ciągle mieszając.
4.     Wlać 3 łyżki sosu z marchewki i groszku, wymieszać i wlać do marchewki z groszkiem. Wymieszać i gotować przez ok. pół min.
5.     Podczas gotowania marchewki z groszkiem, mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, cebulę, jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać ręką.
6.     Stopniowo wlewać wodę, ciągle wyrabiając, aż zostanie całkowicie wchłonięta i mięso nie będzie się kleiło do ręki.
7.     Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Nie przekłuwać podczas smażenia.


czwartek, 21 listopada 2013

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło to nasz ulubiony (tuż obok marchewki z groszkiem) dodatek do kotletów mielonych. Są pyszne, kremowe i lekko czosnkowe. Co ważne, smakują również dzieciom. Jeżeli lubicie buraczki bardziej zawiesiste, po rozpuszczeniu masła poprószcie je łyżeczką mąki. Smacznego!
 

środa, 20 listopada 2013

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych. Jest pyszna, kwaskowa… idealna :) Ogórki kiszone lekko przesmażone na maśle dodają zupie jeszcze lepszego smaku. Dzięki ryżowi jest też lekko zawiesista. Można ją zabielać zarówno żółtkiem, jak i śmietaną, wcześniej ją hartując, żeby się nie zważyła. Spróbujcie koniecznie ogórkowej w naszej wersji!
 

wtorek, 19 listopada 2013

Sernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Bardzo smaczny sernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą na spodzie z owsianych, cynamonowych ciasteczek. Możecie go zrobić z samego twarogu lub z twarogu i mascarpone (500 g twarogu i 250 g mascarpone). Im rzadszy twaróg, tym większe ryzyko zapadnięcia się musu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu i pieczeniu w kąpieli wodnej sernik na pewno nie popęka. Wychodzi gładki, biały i nie przypala się. Sposób pieczenia zaczerpnęłyśmy z Kwestii Smaku
 

niedziela, 17 listopada 2013

Rosół

Pyszny, domowy, esencjonalny rosołek wg przepisu naszej babci. Nigdy nie zapomnimy smaku rosołu, ugotowanego na jej domowej kurze i kawałku wołowiny… Był tłuściutki, a jego smak niepowtarzalny. Niestety, babcia nie hoduje już kur i musimy zadowalać się tymi kupionymi ;) Dlatego zawsze kupujemy kury z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ugotowane mięso z rosołu (wołowe i z indyka) możecie wykorzystać do tej sałatki, a pozostały rosół do tych soczystych pulpecików.
 

piątek, 15 listopada 2013

Pan di Stelle

Pan di Stelle to znane we Włoszech ciasteczka o smaku czekoladowym. Kiedyś zachowałyśmy po nich opakowanie z przepisem i dziś się nim z Wami dzielimy :) Ciasteczka smakują jak te kupione. Są kruche, słodkie i po prostu pyszne, zwłaszcza maczane w herbacie lub mleku. Ich wykrawanie jest bardzo łatwe, więc spokojnie możecie zaangażować w to dzieci. Polecamy na śniadanie na nadchodzący okres świąteczny ;)

*La ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*

środa, 13 listopada 2013

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Przepyszne połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z kremowym sosem z leśnych grzybów. Danie smakuje wyśmienicie i nie zabiera zbyt dużo czasu. Do tego sosu grzybowego najlepiej użyć kilku rodzajów leśnych grzybów. My wykorzystałyśmy mrożone prawdziwki, podgrzybki, kozaki i opieńki, które zebrałyśmy jesienią. Do placków można również przygotować sos z tego przepisu. Gorąco polecamy! :)
 

wtorek, 12 listopada 2013

Bitki wieprzowe z pieczarkami

Bitki wieprzowe duszone w cebuli w zestawieniu z pieczarkami smakują naprawdę dobrze :) Grzyby dzięki szybkiemu przesmażeniu na większym ogniu, nie puszczają wody i są bardzo soczyste. Mięso jest miękkie i kruche, purée aksamitne i maślane, a całość uzupełnia pyszny kiszony ogórek ;)