Połączenie
czekolady z konfiturą z płatków róż jest naprawdę wyjątkowe. Robi się je dość
szybko i nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Warstwa czekolady
jest delikatna i przyjemnie łamie się w ustach, pozwalając rozkoszować się
pysznym, różanym musem. Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej
czekolady, jak i samej mlecznej. Czekoladki pięknie się prezentują i idealnie
nadają się na świąteczne prezenty dla najbliższych.
sobota, 30 listopada 2013
piątek, 29 listopada 2013
Pralinki z masą orzechową
Zostało
nam trochę masy orzechowej z nadziewania pierniczków, więc postanowiłyśmy
wykorzystać ją do tych czekoladek. Był to strzał w dziesiątkę: są bardzo dobre
i odpowiednio orzechowe. Do pralinek możecie włożyć po 1 orzeszku laskowym oraz użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady,
jak i samej mlecznej. W wersji dla dzieci likier orzechowy należy zastąpić
mlekiem.
Pralinki z powidłami śliwkowymi i śliwowicą
Bardzo
smaczne czekoladki z wkładką ;) Skutecznie poprawiają nastrój i rozgrzewają w
chłodne, jesienne wieczory :)) Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady,
jak i samej mlecznej. Nam najbardziej smakuje połączenie obydwu w proporcjach
pół na pół. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
czwartek, 28 listopada 2013
Pierniczkowy kalendarz adwentowy
Adwent
zbliża się wielkimi krokami. Zamiast kupować dzieciom gotowy kalendarz
adwentowy, proponujemy zrobić własny. Wystarczą pierniczki i trochę wolnego
czasu ;) Można je powiesić np. na gałązkach lub małej choince. Bardzo ładnie
wyglądają, więc pełnią też rolę przedświątecznej ozdoby :)
wtorek, 26 listopada 2013
Pierniczki alpejskie
Najlepsze domowe pierniczki, jakie jadłyśmy! Połowę z
nich nadziałyśmy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Zarówno z nadzieniem,
jak i bez są przepyszne, puszyste i rozpływają się w ustach. Pierniki można polukrować
lub polać polewą czekoladową od razu lub dopiero dzień przed spożyciem. Zaraz
po upieczeniu są bardzo miękkie, później lekko twardnieją (choć wciąż są
miękkie) i znów jeszcze bardziej miękną. Najlepiej piec je 2 tygodnie lub
minimum 3 dni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w zamkniętej
puszce. Można do niej włożyć skórkę z jabłka (wtedy szybciej zmiękną) i
wymieniać ją co kilka dni. Przepis Kaeru, troszkę zmodyfikowany.
Składniki, ok. 60 sztuk:
Pierniczki
335 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka gorzkiego kakao
135 g miodu (80 ml)
1 ½ kopiastej łyżki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
85 g masła
65 ml śmietany 12% / 18% (najlepiej w
temp. pokojowej)
1 łyżeczka sody
1 zimne białko
3 żółtka
125 g cukru
1 białko do nabłyszczenia
pierniczków (opcjonalnie)
Nadzienie: 25 łyżeczek powideł śliwkowych / masa z orzechów laskowych
Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1.
Mąkę i kakao
przesiać do miski i wymieszać.
2.
Do rondelka wlać
miód, dodać przyprawy i zagotować.
3.
Zdjąć z ognia,
włożyć masło i mieszać do jego rozpuszczenia.
4.
Śmietanę wlać do
szklanki i wymieszać ją z sodą. Śmietana zwiększy objętość.
5.
Białko ubić na
sztywną pianę (2-3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
6.
Pianę ubijać
jeszcze przez 1 min i stopniowo dodawać po 1
żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 15 sek.).
7.
Ubite jajka wlać
do mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.
8.
Wlać miód i
delikatnie wymieszać.
9.
Dodać śmietanę z
sodą i znów delikatnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, puszyste i lepiące.
10.
Miskę z ciastem
przykryć ściereczką i odstawić na 24 h do lodówki. Ciasto zgęstnieje.
11.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
12.
Stolnicę i ciasto
podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 4 mm i wykrawać pierniczki. Jeżeli
pierniczki mają być nadziewane, ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i na jego
połowie delikatnie zaznaczyć foremką miejsca, gdzie będą wykrawane pierniczki. Na
ich środek nałożyć po pół łyżeczki powideł lub masy orzechowej i przykryć drugą
warstwą ciasta. Docisnąć ciasto dookoła nadzienia i wykrawać pierniczki.
13.
Układać je na
folii aluminiowej lub papierze do pieczenia w ok. 3 cm odległości od siebie.
14.
Posmarować
białkiem i piec przez 8 min (małe pierniczki i pierniczki z dziurką przez 7 min).
15.
Wystudzone
pierniki lukrować lub zanurzać w polewie czekoladowej: śmietanę kremówkę wlać do rondelka
i zagotować. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na
kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.
16.
Przechowywać w
zamkniętej puszce.
poniedziałek, 25 listopada 2013
Lukier zwykły i lukier królewski
Dziś podajemy przepis na lukier
zwykły i królewski. Jeśli chodzi o ten pierwszy, bardzo lubimy zmieniać jego
smak, zastępując jedną łyżkę wody ulubionym likierem (np. Amaretto), sokiem z
cytryny, pomarańczy czy granatu (wtedy zmienia kolor na różowy). Lukier stosunkowo
szybko gęstnieje, więc najlepiej zacząć lukrowanie tuż po jego przygotowaniu.
Lukier królewski jest sztywny,
gęsty i śnieżnobiały, a po zastygnięciu twardy. Można nim lukrować całe
ciasteczka lub robić z niego tylko wzorki. Do obydwu lukrów można dodawać
barwniki spożywcze.
niedziela, 24 listopada 2013
Masa orzechowa do nadziewania pierniczków
Bardzo smaczne nadzienie do pierniczków. Składa się
głównie z orzechów laskowych i cukru pudru. Do masy polecamy dodać ekstrakt z
wanilii lub likier orzechowy, a nie spirytus jak podaje autorka przepisu, Alidab.
Troszkę go zmodyfikowałyśmy, nie dodając również żółtka. Uważamy je
zdecydowanie za zbędne. Masa wychodzi gęsta, więc jeśli będziecie chcieli
przełożyć nią duży piernik, należy odpowiednio zwiększyć proporcje i dolać do
niej trochę więcej mleka.
*La ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*
Domowa przyprawa korzenna do piernika i grzanego wina
Idealnie
zrównoważona przyprawa do piernika i grzanego wina. Jest o wiele bardziej aromatyczna, niż kupiona
przyprawa, bo nie zawiera wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Plusem
domowej przyprawy korzennej jest również to, że można ją dowolnie modyfikować
wg własnego smaku. Wystarczy dodawać po trochu kolejne składniki i próbować szczyptę
przyprawy, wymieszanej z łyżeczką miodu. Takim właśnie sposobem uzyskałyśmy naszą.
Jest idealna – łagodna i zarazem wyrazista. Spróbujcie :)
Składniki, ok. 100 g:
50 g kory cynamonu
15 g suszonego imbiru
10 g goździków
10 g ziarenek kardamonu
5 g gałki muszkatołowej (1 kulka)
5 g ziarenek ziela angielskiego
5 g kolendry
2/3 łyżeczki kminku
2/3 łyżeczki majeranku
2/3 łyżeczki papryki
½ łyżeczki gorczycy
8 ziarenek anyżu (wyłuskane z 1 gwiazdki)
1 mały liść laurowy
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
1.
Wszystkie przyprawy zmielić w młynku
do kawy.
2.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym
pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu.
3.
Na 1 kg mąki należy użyć 4,5 łyżki
przyprawy.
sobota, 23 listopada 2013
Kotlety mielone z marchewką i groszkiem
Kotlety
mielone to nasze kolejne ulubione danie z dzieciństwa. Najbardziej smakują nam
z marchewką i groszkiem lub z buraczkami na ciepło. Kotlety wychodzą bardzo
soczyste, a warzywa pysznie kremowe. Możecie użyć mięsa wołowo-wieprzowego lub
tylko wieprzowego. Najlepsza będzie karkówka lub łopatka. Smacznego obiadku :)
Składniki, 4 porcje:
Purée
ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki
muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany
kremówki 30% / mleka
Marchewka
z groszkiem
250 ml wody
½ łyżeczki soli lub do smaku
1 łyżeczka cukru lub do smaku
500 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 kopiasta łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
Kotlety
½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (karkówka,
łopatka)
½ dużej, czerstwej bułki moczonej w mleku przez ok.
10 min
1 średnia cebula starta na tarce lub pokrojona w
kosteczkę
1 jajko
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
3-4 łyżki zimnej wody
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć
je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę
muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
2. Podczas gotowania ziemniaków, na wrzącą, osoloną i
posłodzoną wodę wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować do miękkości pod
przykryciem przez ok. 15 min.
3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko
wymieszać i lekko przyrumienić, ciągle mieszając.
4. Wlać 3 łyżki sosu z marchewki i groszku, wymieszać i
wlać do marchewki z groszkiem. Wymieszać i gotować przez ok. pół min.
5. Podczas gotowania marchewki z groszkiem, mięso
przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, cebulę, jajko, sól, pieprz i dobrze
wymieszać ręką.
6. Stopniowo wlewać wodę, ciągle wyrabiając, aż zostanie
całkowicie wchłonięta i mięso nie będzie się kleiło do ręki.
7. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na
rozgrzanym oleju po ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Nie przekłuwać
podczas smażenia.
czwartek, 21 listopada 2013
Buraczki na ciepło
Buraczki
na ciepło to nasz ulubiony (tuż obok marchewki z groszkiem) dodatek do kotletów
mielonych. Są pyszne, kremowe i lekko czosnkowe. Co ważne, smakują również dzieciom. Jeżeli lubicie buraczki
bardziej zawiesiste, po rozpuszczeniu masła poprószcie je łyżeczką mąki.
Smacznego!
środa, 20 listopada 2013
Zupa ogórkowa z ryżem
Zupa ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych. Jest
pyszna, kwaskowa… idealna :) Ogórki kiszone lekko przesmażone na maśle dodają
zupie jeszcze lepszego smaku. Dzięki ryżowi jest też lekko zawiesista. Można ją
zabielać zarówno żółtkiem, jak i śmietaną, wcześniej ją hartując, żeby się nie
zważyła. Spróbujcie koniecznie ogórkowej w naszej wersji!
wtorek, 19 listopada 2013
Sernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą
Bardzo
smaczny sernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą na spodzie z owsianych,
cynamonowych ciasteczek. Możecie go zrobić z samego twarogu lub z twarogu i
mascarpone (500 g twarogu i 250 g mascarpone). Im rzadszy twaróg, tym większe
ryzyko zapadnięcia się musu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Dzięki temu i pieczeniu w kąpieli wodnej sernik na pewno nie popęka.
Wychodzi gładki, biały i nie przypala się. Sposób pieczenia zaczerpnęłyśmy z
Kwestii Smaku.
niedziela, 17 listopada 2013
Rosół
Pyszny, domowy, esencjonalny rosołek wg przepisu naszej
babci. Nigdy nie zapomnimy smaku rosołu, ugotowanego na jej domowej kurze i
kawałku wołowiny… Był tłuściutki, a jego smak niepowtarzalny. Niestety, babcia
nie hoduje już kur i musimy zadowalać się tymi kupionymi ;) Dlatego zawsze
kupujemy kury z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ugotowane mięso z
rosołu (wołowe i z indyka) możecie wykorzystać do tej sałatki, a pozostały rosół
do tych soczystych pulpecików.
piątek, 15 listopada 2013
Pan di Stelle
Pan
di Stelle to znane we Włoszech ciasteczka o smaku czekoladowym. Kiedyś
zachowałyśmy po nich opakowanie z przepisem i dziś się nim z Wami dzielimy :)
Ciasteczka smakują jak te kupione. Są kruche, słodkie i po prostu pyszne, zwłaszcza
maczane w herbacie lub mleku. Ich wykrawanie jest bardzo łatwe, więc spokojnie
możecie zaangażować w to dzieci. Polecamy na śniadanie na nadchodzący okres
świąteczny ;)
*La
ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*
środa, 13 listopada 2013
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Przepyszne
połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z kremowym sosem z leśnych
grzybów. Danie smakuje wyśmienicie i nie zabiera zbyt dużo czasu. Do tego sosu
grzybowego najlepiej użyć kilku rodzajów leśnych grzybów. My wykorzystałyśmy mrożone
prawdziwki, podgrzybki, kozaki i opieńki, które zebrałyśmy jesienią. Do placków
można również przygotować sos z tego przepisu. Gorąco polecamy! :)
wtorek, 12 listopada 2013
Bitki wieprzowe z pieczarkami
Bitki wieprzowe duszone w cebuli w zestawieniu z
pieczarkami smakują naprawdę dobrze :) Grzyby dzięki szybkiemu przesmażeniu na
większym ogniu, nie puszczają wody i są bardzo soczyste. Mięso jest miękkie i
kruche, purée aksamitne i maślane, a całość uzupełnia pyszny kiszony
ogórek ;)