Gotowane karczochy nadziewane rodzynkami, orzeszkami pinii,
natką pietruszki, czosnkiem, bułką tartą i parmezanem. Nadzienie może wydawać
się dziwne, ale jest naprawdę pyszne i warte wypróbowania. Faszerowane
karczochy zwykle podaje się na ciepło, ale świetnie smakują również w
temperaturze pokojowej, więc możecie przygotować je nawet dzień wcześniej.
Smacznego :)
poniedziałek, 30 grudnia 2013
niedziela, 29 grudnia 2013
Kalmary z piekarnika
Kalmary z piekarnika są bardzo pyszne i zdrowe. Świetnie
sprawdzają się jako przystawka na imprezach, dlatego polecamy je również na
Sylwestra. Są lekkostrawne i dodadzą Wam energii na całą noc ;) Kalmary najlepiej
podawać z białym wytrawnym winem (polecamy sycylijskie wino Corvo Bianco).
sobota, 28 grudnia 2013
Karczochy z anchois
Karczochy nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo to
bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa. W związku z tym na naszym
blogu będą się pojawiać przepisy z ich wykorzystaniem, aby Was do nich zachęcić.
Tym razem proponujemy przystawkę z anchois. Należy ją podawać w temperaturze
pokojowej.
wtorek, 24 grudnia 2013
Pieczony boczek
Pyszny
boczuś pieczony wg przepisu naszej mamy. Najpierw należy go obgotować, a
później natrzeć przyprawami i zapiec w piekarniku. Po schłodzeniu w lodówce jest
jak aromatyczne masełko i bardzo szybko rozchodzi się na świątecznym stole. Polecamy
do chleba i jako dodatek do sałatek.
Makowiec do odrywania
Najlepsze
ciasto z najlepszą masą makową. Makowiec z tego przepisu po raz pierwszy upiekłyśmy
rok temu i wyszedł tak pyszny, że musiałyśmy go powtórzyć i na te święta.
Ciasto po upieczeniu jest mięciutkie, maślane i długo pozostaje świeże. Jest to
nasze ulubione ciasto drożdżowe (brioche) i rzadko sięgamy po inne przepisy.
Sekretem udanego makowca jest również dobra masa makowa, najlepiej domowa. Kupione
często są zbyt wodniste i ciasto dobrze nie rośnie. Trzeba ją długo suszyć w
piekarniku, więc lepiej przygotować o wiele lepszą masę samemu (nie jest to
wcale takie czasochłonne, jakby się mogło wydawać). Można ją przechowywać ok. 3
dni w lodówce bez dodatku jajek lub zamrozić. Bakalie można posiekać lub
zmielić w maszynce do mięsa o najgrubszych oczkach.
niedziela, 22 grudnia 2013
Barszcz wigilijny z uszkami
Pyszny barszczyk z najlepszymi grzybowymi uszkami :) Na
zakwasie z buraków i wywarze z grzybów, pozostałym z farszu na uszka. Jest
wyjątkowy, kwaskowaty i razem z uszkami smakuje wybornie :) Pamiętajcie, że po
dodaniu zakwasu do barszczu, nie można go już zagotować, bo zbrązowieje. Barszcz
można również zrobić bez zakwasu, wystarczy pominąć go w przepisie i dodać
odrobinę soku z cytryny.
Uszka z grzybami
Przepyszne uszka z grzybami z przepisu naszej mamy, na
które czekamy cały rok. Nigdy nie umiemy doczekać się kolacji wigilijnej i
podjadamy uszka już w ciągu dnia ;) Zanurzone w barszczyku smakują wyjątkowo i
wprost rozpływają się w ustach. Do farszu użyłyśmy suszonych borowików i
odrobiny podgrzybków. Uszka
można zamrozić (szczegóły na końcu przepisu).
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Smażona skórka pomarańczowa
doskonale nadaje się do świątecznych wypieków. Jedna z nas ma to szczęście, że
w jej ogrodzie rosną właśnie przepyszne pomarańcze. Nie mogła więc nie usmażyć
skórki pomarańczowej ;) Jest łatwa w przygotowaniu i o wiele lepsza od kupionej,
więc warto zrobić ją samemu. Można ją przechowywać w lodówce do miesiąca czasu
lub zamrozić na kilka miesięcy. Skórka po usmażeniu z cukrem jest słodka,
intensywna w smaku i pozbawiona goryczki.
sobota, 21 grudnia 2013
Drożdżowe kapuśniaczki
Pyszne
drożdżowe kapuśniaczki z leśnymi grzybami wg przepisu naszej babci. Ciasto już
przy wyrabianiu jest bardzo mięciutkie i łatwo się z nim pracuje. Tuż po
upieczeniu są lekko chrupiące, a po wystygnięciu miękną i rozpływają się w
ustach :) Gdy tylko wystygną można je zamrozić. Do popicia polecamy barszczyk na wywarze z grzybów. Pycha!
piątek, 20 grudnia 2013
Kapusta wigilijna z grzybami
Pyszna kapustka wigilijna wg przepisu naszej babci.
Dzięki gotowaniu w wywarze z grzybów zyskuje ładny, ciemny kolor. Jemy ją tradycyjnie
na Wigilię z karpiem i z tłuczonymi ziemniaczkami. Do kapusty użyłyśmy samych borowików,
ale jeśli chcecie, by była jeszcze ciemniejsza, dodajcie trochę podgrzybków.
czwartek, 19 grudnia 2013
Babeczki choinki z orzechami laskowymi
Śliczne, orzechowe babeczki choinki z pysznym kremem z bitej
śmietany i mascarpone. Są mięciutkie i wilgotne, a smak orzechów jest dobrze
wyczuwalny. Do kremu nie trzeba dodawać żelatyny: mascarpone wystarczająco
usztywnia bitą śmietanę. Babeczki bardzo ładnie wyglądają i szybko znikają w
nieznanych okolicznościach ;)
środa, 18 grudnia 2013
Świeczniki z piernika
Przy okazji pieczenia pierników do choinek, zrobiłyśmy
również świeczniki. Do ich wykonania potrzebne są dwie foremki najlepiej o tym
samym kształcie, ale w dwóch największych rozmiarach (np. kwiatki lub gwiazdki).
Pierniczki sklejane i ozdabiane są lukrem królewskim. Dodatkowo upiększyłyśmy
je perełkami cukrowymi. Jeśli chcecie, aby wkłady w świecznikach były wymienne,
świeży lukier nie może stykać się z wkładem.
Składniki, 10 świeczników:
400 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
½ łyżeczki sody
2 płaskie łyżki przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
115 g masła
100 g cukru pudru
125 ml miodu
1 małe jajko
10 wkładów do świeczek
perełki cukrowe
1.
Do miski przesiać
mąkę, kakao i sodę.
2. Wsypać przyprawę
korzenną, sól i wymieszać.
3.
Masło zmiksować
razem z cukrem na białą i puszystą masę.
4.
Wlać miód i
zmiksować.
5.
Dodać jajko i
zmiksować tylko do połączenia się składników.
6.
Wsypać mąkę i
zmiksować do połączenia się składników.
7.
Z ciasta
uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-4
h lub na noc.
8.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
9.
Ciasto
rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
10.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 min.
11.
Od razu po
wyjęciu z piekarnika w mniejszych pierniczkach ostrożnie wykroić na środku dziury
wkładem do świeczek (uprzednio wyjmując wosk). Kiedy pierniczki wystygną,
będzie to już trudne do wykonania.
12.
Przygotować
lukier królewski.
13.
Mniejszy
pierniczek posmarować lukrem z wierzchu i po bokach. Odstawić do zastygnięcia.
14.
Do lukru przesiać
1-2 łyżki cukru pudru i wymieszać.
15.
Szprycę (lub
strzykawkę) napełnić lukrem i zrobić wzorek na brzegu większego pierniczka.
Odstawić do zastygnięcia.
16.
Mniejszy
pierniczek posmarować od spodu lukrem i przylepić do większego. Włożyć wkład do
świeczek.
17.
Na brzegu
mniejszego pierniczka i dookoła wkładu wycisnąć ze szprycy małe kropeczki i
szybko ozdobić je perełkami cukrowymi (np. za pomocą wykałaczki maczanej w
wodzie).
18.
Na wystających
częściach dużego pierniczka wycisnąć większe kropki i ułożyć na nich większe
perełki cukrowe.
19.
Na mniejszym
pierniczku wycisnąć ze szprycy dowolne wzorki.
20.
Odstawić do całkowitego
zastygnięcia lukru.
wtorek, 17 grudnia 2013
Choinki z piernika
Śliczne, słodkie choineczki z grubą warstwą śniegu ;) Stanowią
piękną, świąteczną ozdobę, a dodatkowo dobrze smakują ;) Do ich wykonania
potrzebne są foremki o tym samym kształcie, ale w kilku rozmiarach (np. kwiatki
lub gwiazdki). Lukier królewski dobrze zastyga dopiero po kilku godzinach. Jeżeli
będziecie chcieli zapakować choinki na prezenty, radzimy zrobić to na drugi
dzień. Przepis z Moich Wypieków troszkę zmodyfikowany.
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Zakwas z buraków
Barszcz
na zakwasie z buraków jest bardzo smaczny i kwaskowaty. Przepis na zakwas dostałyśmy od
naszej cioci Ewy :) Bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje: pokrojone buraki zalewa się wodą i odstawia na kilka
dni. Na drugi dzień na wierzchu pojawia się piana. Należy ją sukcesywnie
zbierać z powierzchni i wyrzucać. Na trzeci dzień zakwas zaczyna delikatnie
zmieniać smak. Na 5-6 dzień jest już gotowy. Wystarczy zlać go do czystego słoika
i wykorzystać później do barszczu. Zakwas można przechowywać do miesiąca w
lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
niedziela, 15 grudnia 2013
Pizza z salami, boczkiem, pieczarkami, kukurydzą i cebulą
Pizza
z ulubionymi składnikami naszych domowników: z salami, boczkiem, pieczarkami,
kukurydzą i cebulą ;) Przepysznie smakuje również z sosem czosnkowym. Więcej o
samym cieście na pizzę w poście Pizza Margherita. Na zdjęciach pizza wykonana metodą I. Gorąco polecamy!
sobota, 14 grudnia 2013
Korzenne ciasteczka choinki
Zachwycone
strukturą ciastek elfów, chwilę później upiekłyśmy te same, ale o korzennym smaku
:) Z ciasta można oczywiście wykrawać różne kształty, u nas tym razem słodkie
choineczki. Więcej o samym cieście w poście z elfami.
czwartek, 12 grudnia 2013
Kasza gryczana ze schabem, boczkiem i sosem czosnkowym
Kasza
gryczana z sosem czosnkowym? My też dziwiłyśmy się temu połączeniu. Spróbowałyśmy
go w restauracji i tak nam posmakowało, że później zrobiłyśmy swoją wersję :) Kasza
bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku, więc nie
pomijajcie go w przepisie. Zamiast schabu możecie użyć karkówki lub piersi z
kurczaka. Potrawę przygotowuje się podczas gotowania kaszy, więc trwa to
naprawdę krótko.
Składniki, 2 porcje:
Kasza
ze schabem
2 woreczki kaszy gryczanej
6 cieniutkich plasterków surowego, wędzonego boczku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 duży ząbek czosnku zgnieciony dłonią
4 plasterki schabu / karkówki pokrojone w kostkę /
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ dużej cebuli pokrojonej w kostkę
50 ml białego wytrawnego wina
Sos
czosnkowy z koperkiem
6 łyżeczek jogurtu greckiego / śmietany 12 %
2 łyżeczki majonezu
szczypta soli
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg
zaleceń na opakowaniu.
2.
Boczek pokroić w szerokie paski,
wrzucić na zimną patelnię i wytopić go na średnim ogniu.
3.
Wlać oliwę i smażyć czosnek na małym
ogniu przez ok. 1 min.
4.
Schab obtoczyć w curry i tymianku.
5.
Wyjąć czosnek, wrzucić schab i
obsmażyć go szybko na większym ogniu (ok. 1 min), często mieszając.
6.
Dodać cebulę, zmniejszyć ogień do
minimum i smażyć przez 2 min.
7.
Zalać winem, odparowywać przez 2 min i
wlać kilka łyżek wody z gotującej się kaszy. Jeżeli schab jest zbyt twardy,
należy go trochę poddusić, wlewając więcej wody z kaszy.
8.
Wymieszać z odcedzoną kaszą.
9.
Podawać z sosem czosnkowym: wymieszać
jogurt z majonezem, wsypać sól i cukier. Przecisnąć ząbek czosnku, wsypać
koperek i wymieszać.
środa, 11 grudnia 2013
Maślane ciasteczka elfy
Ciasteczka
są fenomenalne… maślane, z nutą cytryny :) Jeszcze nigdy nie jadłyśmy, aż tak
kruchych ciastek. W dniu pieczenia są wręcz ekstremalnie kruche i delikatne! Po
ugryzieniu rozpadają się na najdrobniejsze okruszki, jakby na ziarenka piasku. Po
kilkunastu godzinach stają się dosłownie odrobinę twardsze, ale wciąż są bardzo
kruchutkie :) Nasze ciasteczka ozdobiłyśmy lukrem królewskim zabarwionym
barwnikami spożywczymi. Powstały słodkie elfiki – pomocnicy Mikołaja ;) Pamiętajcie,
by nie wyrabiać ciasta zbyt długo: ciepło rąk nie sprzyja kruchemu ciastu i
może stać się twardsze lub rozpływać się trochę w piekarniku.
wtorek, 10 grudnia 2013
Piernikowe muffinki
Nie lubimy piernika w dużych ilościach naraz. Dlatego
zwykle pieczemy muffinki lub pierniczki, które szybko się rozchodzą ;) Muffinki
są miękkie, sprężyste i długo zachowują świeżość. Wyśmienicie smakują ze
szklanką mleka. Dodatkowo
można polać je polewą czekoladową. Polecamy na (przed)świąteczne podwieczorki dla dzieci :)
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Pizza Margherita
Jest
to najlepszy przepis na pizzę na cienkim cieście, jaką udało nam się
kiedykolwiek upiec w warunkach domowych. Mamy go od
zaprzyjaźnionych Sycylijczyków, a jego sekret tkwi w wyrastaniu ciasta w lodówce. Ciasto jest delikatne, mięciutkie, elastyczne i idealnie się z nim pracuje.
Bardzo łatwo się je rozciąga i uzyskuje ładny kształt. Po upieczeniu brzegi są
wysokie, chrupiące z zewnątrz i stosunkowo miękkie w środku. Pizzę można piec
już po jednym dniu wyrastania, ale najlepsza jest po dwóch, trzech lub
czterech. Najczęściej używamy mąki pszennej typ 00, ale równie smaczną pizzę
uzyskuje się z mieszanki mąk 550 z 00 lub z krupczatką lub z samej mąki
pszennej typ 550. Kiedy nie macie czasu na wykonanie pizzy metodą I,
proponujemy metodę II. Ciasto po wyrobieniu wyrasta od razu w ciepłym miejscu i
trwa to tylko godzinę. Obydwie pizze są pyszne, różnią się od siebie tylko
(albo aż) tym, że pizza robiona metodą II ma twardsze brzegi. Ta
ze zdjęć wykonana jest metodą I, którą zdecydowanie bardziej polecamy.
niedziela, 8 grudnia 2013
Kasza jaglana zapiekana z owocami
Kasza
jaglana zapiekana z bananem i gruszką na dobry początek dnia :) Wiele osób nie lubi tej kaszy, a to błąd, bo
jest bardzo zdrowa. Ma wiele witamin oraz właściwości odkwaszające i
ocieplające organizm. Zwykle jemy ją na śniadanie z owocami, bo tak najbardziej
nam smakuje. Do naszej owocowej zapiekanki używamy banana oraz gruszki lub
jabłka. Pasują też do niej maliny czy truskawki, a nawet granola dodana już po
zapieczeniu. Świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika i wiórkami kokosowymi.
sobota, 7 grudnia 2013
Granola
Granola to mieszanka płatków
owsianych, orzechów, suszonych owoców i miodu pieczona do zrumienienia i chrupkości.
Można kupić gotową granolę, ale smak tej domowej jest nieporównywalny. Dodatkową
jej zaletą jest to, że możemy do niej użyć swoich ulubionych składników. Najlepiej
smakuje z jogurtem lub mlekiem i z dodatkiem świeżych owoców. My często jemy ją
z bananem, truskawkami, malinami, jagodami lub kiwi, a nawet z posiekaną
czekoladą.
piątek, 6 grudnia 2013
Czapeczki Mikołaja
Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną. Są miękkie, puszyste,
a przede wszystkim bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z czapeczkami Mikołaja
bardzo ładnie się prezentują, a u dzieci wywołują wielki uśmiech :) Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babeczki należy przechowywać w
lodówce ze względu na bitą śmietanę.
środa, 4 grudnia 2013
Czekolada do picia z konfiturą z płatków róż
Znakomite
połączenie konfitury z płatków róż z czekoladą w płynnej odsłonie. Jeśli nie
próbowaliście jej jeszcze w tym zestawieniu, nie wiecie co tracicie! Róża
nadaje gorzkiej czekoladzie delikatnej słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Polecamy
szczególnie w chłodne wieczory i na wszelkie smutki ;)
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Wątróbka z cebulką
Wiele osób nie przepada za wątróbką. Wystarczy ją jednak
dobrze przyrządzić, żeby była naprawdę smaczna. Same przekonałyśmy się, że
najlepsza jest ta wg prostego przepisu: z dużą ilością cebuli. Pamiętajcie, że
wątróbki nie można solić przed, ani w trakcie smażenia, bo będzie twarda.
Należy ją doprawić dopiero po zdjęciu z ognia.
niedziela, 1 grudnia 2013
Kalendarz adwentowy z czekoladkami
Tym
razem kalendarz adwentowy z pudełek po zapałkach. Do środka możecie schować
czekoladki o różnych kształtach, wykorzystując do ich zrobienia formę ze
starego, tradycyjnego kalendarza adwentowego. Każdą czekoladkę można dodatkowo
zapakować w celofan.
sobota, 30 listopada 2013
Pralinki z konfiturą z płatków róż
Połączenie
czekolady z konfiturą z płatków róż jest naprawdę wyjątkowe. Robi się je dość
szybko i nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Warstwa czekolady
jest delikatna i przyjemnie łamie się w ustach, pozwalając rozkoszować się
pysznym, różanym musem. Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej
czekolady, jak i samej mlecznej. Czekoladki pięknie się prezentują i idealnie
nadają się na świąteczne prezenty dla najbliższych.
piątek, 29 listopada 2013
Pralinki z masą orzechową
Zostało
nam trochę masy orzechowej z nadziewania pierniczków, więc postanowiłyśmy
wykorzystać ją do tych czekoladek. Był to strzał w dziesiątkę: są bardzo dobre
i odpowiednio orzechowe. Do pralinek możecie włożyć po 1 orzeszku laskowym oraz użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady,
jak i samej mlecznej. W wersji dla dzieci likier orzechowy należy zastąpić
mlekiem.
Pralinki z powidłami śliwkowymi i śliwowicą
Bardzo
smaczne czekoladki z wkładką ;) Skutecznie poprawiają nastrój i rozgrzewają w
chłodne, jesienne wieczory :)) Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady,
jak i samej mlecznej. Nam najbardziej smakuje połączenie obydwu w proporcjach
pół na pół. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
czwartek, 28 listopada 2013
Pierniczkowy kalendarz adwentowy
Adwent
zbliża się wielkimi krokami. Zamiast kupować dzieciom gotowy kalendarz
adwentowy, proponujemy zrobić własny. Wystarczą pierniczki i trochę wolnego
czasu ;) Można je powiesić np. na gałązkach lub małej choince. Bardzo ładnie
wyglądają, więc pełnią też rolę przedświątecznej ozdoby :)