poniedziałek, 30 grudnia 2013

Faszerowane karczochy

Gotowane karczochy nadziewane rodzynkami, orzeszkami pinii, natką pietruszki, czosnkiem, bułką tartą i parmezanem. Nadzienie może wydawać się dziwne, ale jest naprawdę pyszne i warte wypróbowania. Faszerowane karczochy zwykle podaje się na ciepło, ale świetnie smakują również w temperaturze pokojowej, więc możecie przygotować je nawet dzień wcześniej. Smacznego :)
 

niedziela, 29 grudnia 2013

Kalmary z piekarnika

Kalmary z piekarnika są bardzo pyszne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się jako przystawka na imprezach, dlatego polecamy je również na Sylwestra. Są lekkostrawne i dodadzą Wam energii na całą noc ;) Kalmary najlepiej podawać z białym wytrawnym winem (polecamy sycylijskie wino Corvo Bianco).
 

sobota, 28 grudnia 2013

Karczochy z anchois

Karczochy nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo to bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa. W związku z tym na naszym blogu będą się pojawiać przepisy z ich wykorzystaniem, aby Was do nich zachęcić. Tym razem proponujemy przystawkę z anchois. Należy podawać w temperaturze pokojowej.
 

wtorek, 24 grudnia 2013

Pieczony boczek

Pyszny boczuś pieczony wg przepisu naszej mamy. Najpierw należy go obgotować, a później natrzeć przyprawami i zapiec w piekarniku. Po schłodzeniu w lodówce jest jak aromatyczne masełko i bardzo szybko rozchodzi się na świątecznym stole. Polecamy do chleba i jako dodatek do sałatek.
 

Makowiec do odrywania

Najlepsze ciasto z najlepszą masą makową. Makowiec z tego przepisu po raz pierwszy upiekłyśmy rok temu i wyszedł tak pyszny, że musiałyśmy go powtórzyć i na te święta. Ciasto po upieczeniu jest mięciutkie, maślane i długo pozostaje świeże. Jest to nasze ulubione ciasto drożdżowe (brioche) i rzadko sięgamy po inne przepisy. Sekretem udanego makowca jest również dobra masa makowa, najlepiej domowa. Kupione często są zbyt wodniste i ciasto dobrze nie rośnie. Trzeba ją długo suszyć w piekarniku, więc lepiej przygotować o wiele lepszą masę samemu (nie jest to wcale takie czasochłonne, jakby się mogło wydawać). Można ją przechowywać ok. 3 dni w lodówce bez dodatku jajek lub zamrozić. Bakalie można posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa o najgrubszych oczkach.


niedziela, 22 grudnia 2013

Barszcz wigilijny z uszkami

Pyszny barszczyk z najlepszymi grzybowymi uszkami :) Na zakwasie z buraków i wywarze z grzybów, pozostałym z farszu na uszka. Jest wyjątkowy, kwaskowaty i razem z uszkami smakuje wybornie :) Pamiętajcie, że po dodaniu zakwasu do barszczu, nie można go już zagotować, bo zbrązowieje. Barszcz można również zrobić bez zakwasu, wystarczy pominąć go w przepisie i dodać odrobinę soku z cytryny.


Uszka z grzybami

Przepyszne uszka z grzybami z przepisu naszej mamy, na które czekamy cały rok. Nigdy nie umiemy doczekać się kolacji wigilijnej i podjadamy uszka już w ciągu dnia ;) Zanurzone w barszczyku smakują wyjątkowo i wprost rozpływają się w ustach. Do farszu użyłyśmy suszonych borowików i odrobiny podgrzybków. Uszka można zamrozić (szczegóły na końcu przepisu).
 

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Smażona skórka pomarańczowa doskonale nadaje się do świątecznych wypieków. Jedna z nas ma to szczęście, że w jej ogrodzie rosną właśnie przepyszne pomarańcze. Nie mogła więc nie usmażyć skórki pomarańczowej ;) Jest łatwa w przygotowaniu i o wiele lepsza od kupionej, więc warto zrobić ją samemu. Można ją przechowywać w lodówce do miesiąca czasu lub zamrozić na kilka miesięcy. Skórka po usmażeniu z cukrem jest słodka, intensywna w smaku i pozbawiona goryczki.
 

sobota, 21 grudnia 2013

Drożdżowe kapuśniaczki

Pyszne drożdżowe kapuśniaczki z leśnymi grzybami wg przepisu naszej babci. Ciasto już przy wyrabianiu jest bardzo mięciutkie i łatwo się z nim pracuje. Tuż po upieczeniu są lekko chrupiące, a po wystygnięciu miękną i rozpływają się w ustach :) Gdy tylko wystygną można je zamrozić. Do popicia polecamy barszczyk na wywarze z grzybów. Pycha! 
 

piątek, 20 grudnia 2013

Kapusta wigilijna z grzybami

Pyszna kapustka wigilijna wg przepisu naszej babci. Dzięki gotowaniu w wywarze z grzybów zyskuje ładny, ciemny kolor. Jemy ją tradycyjnie na Wigilię z karpiem i z tłuczonymi ziemniaczkami. Do kapusty użyłyśmy samych borowików, ale jeśli chcecie, by była jeszcze ciemniejsza, dodajcie trochę podgrzybków. 
 

czwartek, 19 grudnia 2013

Babeczki choinki z orzechami laskowymi

Śliczne, orzechowe babeczki choinki z pysznym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Są mięciutkie i wilgotne, a smak orzechów jest dobrze wyczuwalny. Do kremu nie trzeba dodawać żelatyny: mascarpone wystarczająco usztywnia bitą śmietanę. Babeczki bardzo ładnie wyglądają i szybko znikają w nieznanych okolicznościach ;)
 

środa, 18 grudnia 2013

Świeczniki z piernika

Przy okazji pieczenia pierników do choinek, zrobiłyśmy również świeczniki. Do ich wykonania potrzebne są dwie foremki najlepiej o tym samym kształcie, ale w dwóch największych rozmiarach (np. kwiatki lub gwiazdki). Pierniczki sklejane i ozdabiane są lukrem królewskim. Dodatkowo upiększyłyśmy je perełkami cukrowymi. Jeśli chcecie, aby wkłady w świecznikach były wymienne, świeży lukier nie może stykać się z wkładem. 
 
Składniki, 10 świeczników:
400 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
½ łyżeczki sody
szczypta soli
115 g masła
100 g cukru pudru
125 ml miodu
1 małe jajko


10 wkładów do świeczek
perełki cukrowe

1.     Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę.
2.     Wsypać przyprawę korzenną, sól i wymieszać.
3.     Masło zmiksować razem z cukrem na białą i puszystą masę.
4.     Wlać miód i zmiksować.
5.     Dodać jajko i zmiksować tylko do połączenia się składników.
6.     Wsypać mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
7.     Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-4 h lub na noc.
8.     Piekarnik nastawić na 180°C.
9.     Ciasto rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 min.
11.  Od razu po wyjęciu z piekarnika w mniejszych pierniczkach ostrożnie wykroić na środku dziury wkładem do świeczek (uprzednio wyjmując wosk). Kiedy pierniczki wystygną, będzie to już trudne do wykonania.
12.  Przygotować lukier królewski.
13.  Mniejszy pierniczek posmarować lukrem z wierzchu i po bokach. Odstawić do zastygnięcia.
14.  Do lukru przesiać 1-2 łyżki cukru pudru i wymieszać.
15.  Szprycę (lub strzykawkę) napełnić lukrem i zrobić wzorek na brzegu większego pierniczka. Odstawić do zastygnięcia.
16.  Mniejszy pierniczek posmarować od spodu lukrem i przylepić do większego. Włożyć wkład do świeczek.
17.  Na brzegu mniejszego pierniczka i dookoła wkładu wycisnąć ze szprycy małe kropeczki i szybko ozdobić je perełkami cukrowymi (np. za pomocą wykałaczki maczanej w wodzie).
18.  Na wystających częściach dużego pierniczka wycisnąć większe kropki i ułożyć na nich większe perełki cukrowe.
19.  Na mniejszym pierniczku wycisnąć ze szprycy dowolne wzorki.
20.  Odstawić do całkowitego zastygnięcia lukru.



wtorek, 17 grudnia 2013

Choinki z piernika

Śliczne, słodkie choineczki z grubą warstwą śniegu ;) Stanowią piękną, świąteczną ozdobę, a dodatkowo dobrze smakują ;) Do ich wykonania potrzebne są foremki o tym samym kształcie, ale w kilku rozmiarach (np. kwiatki lub gwiazdki). Lukier królewski dobrze zastyga dopiero po kilku godzinach. Jeżeli będziecie chcieli zapakować choinki na prezenty, radzimy zrobić to na drugi dzień. Przepis z Moich Wypieków troszkę zmodyfikowany.
 

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zakwas z buraków

Barszcz na zakwasie z buraków jest bardzo smaczny i kwaskowaty. Przepis na zakwas dostałyśmy od naszej cioci Ewy :) Bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje: pokrojone buraki zalewa się wodą i odstawia na kilka dni. Na drugi dzień na wierzchu pojawia się piana. Należy ją sukcesywnie zbierać z powierzchni i wyrzucać. Na trzeci dzień zakwas zaczyna delikatnie zmieniać smak. Na 5-6 dzień jest już gotowy. Wystarczy zlać go do czystego słoika i wykorzystać później do barszczu. Zakwas można przechowywać do miesiąca w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
 

niedziela, 15 grudnia 2013

Pizza z salami, boczkiem, pieczarkami, kukurydzą i cebulą

Pizza z ulubionymi składnikami naszych domowników: z salami, boczkiem, pieczarkami, kukurydzą i cebulą ;) Przepysznie smakuje również z sosem czosnkowym. Więcej o samym cieście na pizzę w poście Pizza Margherita. Na zdjęciach pizza wykonana metodą I. Gorąco polecamy!
 

sobota, 14 grudnia 2013

Korzenne ciasteczka choinki

Zachwycone strukturą ciastek elfów, chwilę później upiekłyśmy te same, ale o korzennym smaku :) Z ciasta można oczywiście wykrawać różne kształty, u nas tym razem słodkie choineczki. Więcej o samym cieście w poście z elfami.
 

czwartek, 12 grudnia 2013

Kasza gryczana ze schabem, boczkiem i sosem czosnkowym

Kasza gryczana z sosem czosnkowym? My też dziwiłyśmy się temu połączeniu. Spróbowałyśmy go w restauracji i tak nam posmakowało, że później zrobiłyśmy swoją wersję :) Kasza bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku, więc nie pomijajcie go w przepisie. Zamiast schabu możecie użyć karkówki lub piersi z kurczaka. Potrawę przygotowuje się podczas gotowania kaszy, więc trwa to naprawdę krótko.

Składniki, 2 porcje:
Kasza ze schabem
2 woreczki kaszy gryczanej
6 cieniutkich plasterków surowego, wędzonego boczku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 duży ząbek czosnku zgnieciony dłonią
4 plasterki schabu / karkówki pokrojone w kostkę / 1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ dużej cebuli pokrojonej w kostkę
50 ml białego wytrawnego wina

Sos czosnkowy z koperkiem
6 łyżeczek jogurtu greckiego / śmietany 12 %
2 łyżeczki majonezu
szczypta soli
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku

1.     Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
2.     Boczek pokroić w szerokie paski, wrzucić na zimną patelnię i wytopić go na średnim ogniu.
3.     Wlać oliwę i smażyć czosnek na małym ogniu przez ok. 1 min.
4.     Schab obtoczyć w curry i tymianku.
5.     Wyjąć czosnek, wrzucić schab i obsmażyć go szybko na większym ogniu (ok. 1 min), często mieszając.
6.     Dodać cebulę, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez 2 min.
7.     Zalać winem, odparowywać przez 2 min i wlać kilka łyżek wody z gotującej się kaszy. Jeżeli schab jest zbyt twardy, należy go trochę poddusić, wlewając więcej wody z kaszy.
8.     Wymieszać z odcedzoną kaszą.
9.     Podawać z sosem czosnkowym: wymieszać jogurt z majonezem, wsypać sól i cukier. Przecisnąć ząbek czosnku, wsypać koperek i wymieszać.

środa, 11 grudnia 2013

Maślane ciasteczka elfy

Ciasteczka są fenomenalne… maślane, z nutą cytryny :) Jeszcze nigdy nie jadłyśmy, aż tak kruchych ciastek. W dniu pieczenia są wręcz ekstremalnie kruche i delikatne! Po ugryzieniu rozpadają się na najdrobniejsze okruszki, jakby na ziarenka piasku. Po kilkunastu godzinach stają się dosłownie odrobinę twardsze, ale wciąż są bardzo kruchutkie :) Nasze ciasteczka ozdobiłyśmy lukrem królewskim zabarwionym barwnikami spożywczymi. Powstały słodkie elfiki – pomocnicy Mikołaja ;) Pamiętajcie, by nie wyrabiać ciasta zbyt długo: ciepło rąk nie sprzyja kruchemu ciastu i może stać się twardsze lub rozpływać się trochę w piekarniku.
 

wtorek, 10 grudnia 2013

Piernikowe muffinki

Nie lubimy piernika w dużych ilościach naraz. Dlatego zwykle pieczemy muffinki lub pierniczki, które szybko się rozchodzą ;) Muffinki są miękkie, sprężyste i długo zachowują świeżość. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Dodatkowo można polać je polewą czekoladową. Polecamy na (przed)świąteczne podwieczorki dla dzieci :)
 

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pizza Margherita

Jest to najlepszy przepis na pizzę na cienkim cieście, jaką udało nam się kiedykolwiek upiec w warunkach domowych. Mamy go od zaprzyjaźnionych Sycylijczyków, a jego sekret tkwi w wyrastaniu ciasta w lodówce. Ciasto jest delikatne, mięciutkie, elastyczne i idealnie się z nim pracuje. Bardzo łatwo się je rozciąga i uzyskuje ładny kształt. Po upieczeniu brzegi są wysokie, chrupiące z zewnątrz i stosunkowo miękkie w środku. Pizzę można piec już po jednym dniu wyrastania, ale najlepsza jest po dwóch, trzech lub czterech. Najczęściej używamy mąki pszennej typ 00, ale równie smaczną pizzę uzyskuje się z mieszanki mąk 550 z 00 lub z krupczatką lub z samej mąki pszennej typ 550. Kiedy nie macie czasu na wykonanie pizzy metodą I, proponujemy metodę II. Ciasto po wyrobieniu wyrasta od razu w ciepłym miejscu i trwa to tylko godzinę. Obydwie pizze są pyszne, różnią się od siebie tylko (albo aż) tym, że pizza robiona metodą II ma twardsze brzegi. Ta ze zdjęć wykonana jest metodą I, którą zdecydowanie bardziej polecamy. 


niedziela, 8 grudnia 2013

Kasza jaglana zapiekana z owocami

Kasza jaglana zapiekana z bananem i gruszką na dobry początek dnia :)  Wiele osób nie lubi tej kaszy, a to błąd, bo jest bardzo zdrowa. Ma wiele witamin oraz właściwości odkwaszające i ocieplające organizm. Zwykle jemy ją na śniadanie z owocami, bo tak najbardziej nam smakuje. Do naszej owocowej zapiekanki używamy banana oraz gruszki lub jabłka. Pasują też do niej maliny czy truskawki, a nawet granola dodana już po zapieczeniu. Świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika i wiórkami kokosowymi.
 

sobota, 7 grudnia 2013

Granola

Granola to mieszanka płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i miodu pieczona do zrumienienia i chrupkości. Można kupić gotową granolę, ale smak tej domowej jest nieporównywalny. Dodatkową jej zaletą jest to, że możemy do niej użyć swoich ulubionych składników. Najlepiej smakuje z jogurtem lub mlekiem i z dodatkiem świeżych owoców. My często jemy ją z bananem, truskawkami, malinami, jagodami lub kiwi, a nawet z posiekaną czekoladą. 
 

piątek, 6 grudnia 2013

Czapeczki Mikołaja

Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną. Są miękkie, puszyste, a przede wszystkim bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z czapeczkami Mikołaja bardzo ładnie się prezentują, a u dzieci wywołują wielki uśmiech :) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babeczki należy przechowywać w lodówce ze względu na bitą śmietanę. 
 

środa, 4 grudnia 2013

Czekolada do picia z konfiturą z płatków róż

Znakomite połączenie konfitury z płatków róż z czekoladą w płynnej odsłonie. Jeśli nie próbowaliście jej jeszcze w tym zestawieniu, nie wiecie co tracicie! Róża nadaje gorzkiej czekoladzie delikatnej słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Polecamy szczególnie w chłodne wieczory i na wszelkie smutki ;) 

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Wątróbka z cebulką

Wiele osób nie przepada za wątróbką. Wystarczy ją jednak dobrze przyrządzić, żeby była naprawdę smaczna. Same przekonałyśmy się, że najlepsza jest ta wg prostego przepisu: z dużą ilością cebuli. Pamiętajcie, że wątróbki nie można solić przed, ani w trakcie smażenia, bo będzie twarda. Należy ją doprawić dopiero po zdjęciu z ognia.
 

niedziela, 1 grudnia 2013

Kalendarz adwentowy z czekoladkami

Tym razem kalendarz adwentowy z pudełek po zapałkach. Do środka możecie schować czekoladki o różnych kształtach, wykorzystując do ich zrobienia formę ze starego, tradycyjnego kalendarza adwentowego. Każdą czekoladkę można dodatkowo zapakować w celofan.


sobota, 30 listopada 2013

Pralinki z konfiturą z płatków róż

Połączenie czekolady z konfiturą z płatków róż jest naprawdę wyjątkowe. Robi się je dość szybko i nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Warstwa czekolady jest delikatna i przyjemnie łamie się w ustach, pozwalając rozkoszować się pysznym, różanym musem. Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. Czekoladki pięknie się prezentują i idealnie nadają się na świąteczne prezenty dla najbliższych. 
 

piątek, 29 listopada 2013

Pralinki z masą orzechową

Zostało nam trochę masy orzechowej z nadziewania pierniczków, więc postanowiłyśmy wykorzystać ją do tych czekoladek. Był to strzał w dziesiątkę: są bardzo dobre i odpowiednio orzechowe. Do pralinek możecie włożyć po 1 orzeszku laskowym oraz użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. W wersji dla dzieci likier orzechowy należy zastąpić mlekiem.
 

Pralinki z powidłami śliwkowymi i śliwowicą

Bardzo smaczne czekoladki z wkładką ;) Skutecznie poprawiają nastrój i rozgrzewają w chłodne, jesienne wieczory :)) Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. Nam najbardziej smakuje połączenie obydwu w proporcjach pół na pół. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
 

czwartek, 28 listopada 2013

Pierniczkowy kalendarz adwentowy

Adwent zbliża się wielkimi krokami. Zamiast kupować dzieciom gotowy kalendarz adwentowy, proponujemy zrobić własny. Wystarczą pierniczki i trochę wolnego czasu ;) Można je powiesić np. na gałązkach lub małej choince. Bardzo ładnie wyglądają, więc pełnią też rolę przedświątecznej ozdoby :)