czwartek, 27 lutego 2014

Gnocchi z ricotty w sosie pomidorowym

Gnocchi z ricotty są bardzo podobne do polskich kopytek.  Dominuje w nich jednak pyszny smak sera. Przepis jest bardzo prosty, ciasto nie sprawia żadnych trudności przy wyrabianiu. To dobry pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy możecie przygotować wcześniej zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z passaty. 
 

środa, 26 lutego 2014

Baci di ricotta

Bardzo dobre, pulchne, cynamonowe „minipączki”, przypominające smakiem pancakesy i racuchy. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, formować ciasto łyżeczką, usmażyć i posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecamy wielbicielom pancakesów. Przepis Nigelli Lawson.
 

wtorek, 25 lutego 2014

Pączki kokosowe

Delikatnie kokosowe ciasto wypełnione kokosowo-waniliowym budyniem, który możecie zrobić nawet dzień wcześniej. Pączki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na nasze ulubione pączki. Są puszyste, mięciutkie, sprężyste i nie nasiąkają tłuszczem. Nie da się poprzestać na jednym, ale w tłusty czwartek możemy sobie na to pozwolić, prawda? ;) 
 

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pączki z konfiturą różaną

Mięciutkie pączki na całych jajkach z dodatkiem żółtka. Są troszkę delikatniejsze i mniej sprężyste niż te bez żółtek. Jest to jeden z przepisów na pączki naszej babci. Lubimy je robić, bo wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać i chwilę powyrabiać mikserem. Wolimy smażyć je na oleju rzepakowym niż na smalcu, ale to już kwestia gustu. Na obydwu tłuszczach wyjdą smaczne :)
 
Składniki, 30 sztuk:
Pączki z konfiturą różaną
260 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży / 10 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mąki pszennej
600 g mąki pszennej typ 550 / tortowej 450
½ łyżeczki soli
60 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki ekstraktu z wanilii / rumu
80 g bardzo miękkiego masła

1 l oleju rzepakowego / 1 kg smalcu
konfitura z płatków róż (odcedzić płatki i zmiksować blenderem lub od razu zmiksować i odparować nadmiar płynu – konfitura ściemnieje)

1.     Mleko przelać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min na garnuszek z wrzątkiem na dnie.
2.     Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać rozczyn i jeszcze raz wymieszać.
3.     Wsypać cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt z wanilii i miksować hakiem przez 5 min.
4.     Stopniowo dodawać masło miksując przez 5 min. Miksować jeszcze 2 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (będzie dość rzadkie).
5.     Miskę przykryć luźno folią spożywczą i bawełnianą ściereczką (folia zapobiega zabrudzeniu ściereczki) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
6.     Ciasto wyjąć z miski, oprószyć mąką i rozciągnąć lub rozwałkować na 1,3 cm grubości. W razie konieczności delikatnie podsypywać mąką.
7.     Wykrawać pączki szklanką o średnicy 7 cm. Na tym etapie można je nadziać konfiturą, dokładnie zlepić i układać łączeniem do dołu. My nadziewamy po usmażeniu.
8.     Pączki ułożyć na tacy oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do podwojenia objętości.
9.     Rozgrzać olej do 175°C. W przypadku braku termometru, rozgrzewać olej przez ok. 15 min na średnim ogniu. Zanim zaczniecie smażyć pączki, skontrolujcie temperaturę oleju wrzucając kawałek ciasta: powinien od razu wypłynąć na wierzch i zrumienić się po 40-50 sek.)
10.  Smażyć pączki po 50 sek. z każdej strony. Po tym czasie pączki powinny mieć brązowy kolor. Jeżeli za szybko brązowieją, należy zmniejszyć ogień; jeśli zbyt wolno – zwiększyć.
11.  Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
12.  Nadziewać konfiturą za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Lukier migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
2 ½ łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto


1.     Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
2.     Polukrować pączki i posypać skórką pomarańczową lub cytrynową.

piątek, 21 lutego 2014

Spaghetti ze szpinakiem, bazylią i jajkiem w koszulce

Pyszne, kremowe spaghetti ze szpinakiem i sporą ilością świeżej bazylii. Jej dodatek sprawia, że szpinak nie jest mdły i nabiera lepszego smaku. Pastę lubimy podawać z jajkiem w koszulce, które świetnie się z nią komponuje. Jajko gotujemy przez 2 min z dodatkiem octu winnego i soli. Po tym czasie białko jest ścięte, a żółtko idealnie płynne. Smacznego!
 

środa, 19 lutego 2014

Crème brûlée

Crème brûlée to pyszny, znany, francuski deser. Chłodny krem przykryty ciepłą skorupką ze skarmelizowanego cukru… Konsystencją i smakiem przypomina budyń, ale jest on bardziej sztywny i o niebo lepszy. Karmelizować można zarówno brązowy cukier, jak i biały (ten pierwszy będzie miał ciemniejszą barwę). Należy to zrobić dokładnie, ale stosunkowo szybko, bo zbyt długie przypalanie podgrzewa krem. Nie polecamy karmelizowania cukru pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Nie przynosi to takich efektów jak karmelizowanie palnikiem. Nie warto nawet próbować i wręcz marnować składników (same przetestowałyśmy). Podawać z truskawkami :) 
 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Sałatka z kukurydzy

Przepis na tę bardzo dobrą sałatkę dostałyśmy już dawno temu od naszej cioci Marty. Wszystkim smakuje i szybko znika ze stołu. Składa się zaledwie z czterech składników wymieszanych z majonezem :) Warto na koniec skropić ją sokiem z cytryny, by nie była zbyt mdła, choć nie jest to konieczne. Polecamy na wszelkie imprezy!
 

niedziela, 16 lutego 2014

Penne z cukinią i pomidorami

Makaron z cukinią gotujemy bardzo często, dowolnie go modyfikując. Wszystkim smakuje, a składniki na sos nie są drogie. Do pasty można dodać tuńczyka, pieczarki, paprykę lub przygotować wykwintną wersję z mulami. Pycha!
 

sobota, 15 lutego 2014

Penne z krewetkami i karczochami

Niedawno odkryłyśmy bardzo ciekawe połączenie krewetek i karczochów w aksamitnym, śmietanowym sosie. Niezbędna jest w nim skórka z cytryny, która nadaje paście wyjątkowy smak. Jeśli macie trudności z kupieniem świeżych krewetek, możecie zastąpić je mrożonymi. Do sosu polecamy krótki makaron, np. penne lub casarecce. 
 

środa, 12 lutego 2014

Kruche serduszka z Nutellą

Słodkie serduszka z Nutellą to kolejna walentynkowa propozycja. Ciastka są bardzo podobne do ciasteczek elfów, ale nie są aż tak delikatne, przez dodatek całego jajka. Mimo to pozostają kruche, a ich maślano-cytrynowy smak idealnie współgra z czekoladowo-orzechowym kremem. Polecamy nie tylko ciasteczkowym potworom :) 
 
Składniki, ok. 20 sztuk:
100 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki krupczatki
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
mała szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

kilka łyżeczek Nutelli
foremka z dziurką i bez

1.     Mąki przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
2.     Dodać skórkę z cytryny, masło, jajko, ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.     Szybko połączyć wszystkie składniki, rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.     Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
6.     Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka.
7.     Na środek całego ciastka nałożyć 1/3 łyżeczki Nutelli, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć.
8.     Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż ciasteczka lekko się zrumienią.




Tiramisù w słoiczku

Tiramisù z większą ilością kremu niż w naszym pierwszym przepisie. Tym razem od serca ;) Ten kremowy, kawowy deser przygotowałyśmy w słoiczku głównie po to, abyście mogli zrobić pyszną, walentynkową niespodziankę Waszym ukochanym osobom, które większość tego dnia spędzą w pracy. Kiedy będą go jeść, na pewno będą o Was słodko myśleć ;) Przygotujcie go dzień wcześniej, rano zróbcie serduszko z cukru pudru, zakręćcie słoiczek i gotowe! Dodatkowo możecie ozdobić słoiczek, przyklejając na wieczko naszą etykietkę z napisem: Tiramisù amore mio, czyli w tym kontekście przebudź / pobudź mnie kochanie moje. Możecie interpretować jak chcecie. Ciekawe tylko jak zinterpretuje to Wasz ukochany/a… ;)
 

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kokardki z wędzonym łososiem

Kokardki z wędzonym łososiem to kolejna pyszna, łatwa i szybka pasta. Sos przygotowuje się wręcz błyskawicznie, bo podczas gotowania makaronu. Ma kremową konsystencję, a dzięki dodatkowi passaty pomidorowej nabiera łososiowego koloru. Polecamy na szybki obiad lub walentynkową kolację z lampką wina.
 

niedziela, 9 lutego 2014

Croissants z Nutellą

Długo szukałyśmy idealnego przepisu na rogaliki francuskie. Wreszcie znalazłyśmy :) Ciasto po upieczeniu jest doskonałe: delikatne, mięciutkie, warstwowe, leciutkie, z wierzchu delikatnie chrupiące… Croissanty najlepsze są w dniu pieczenia. Na drugi dzień są wciąż świeże i miękkie, ale tracą na chrupkości i lekkości. Nutella pozostaje kremowa i nie zastyga. Listki maślanego ciasta tworzą się poprzez wałkowanie i składanie ciasta w tę samą stronę i sukcesywne schładzanie go. Wykonanie ciasta francuskiego wbrew pozorom i krążącym opiniom nie jest trudne. Jest jedynie czasochłonne, ale jeśli dobrze zorganizujecie sobie czas podczas chłodzenia ciasta, nawet nie zauważycie, kiedy minie kolejne pół godziny. Troszkę zmodyfikowany przepis z White Plate
 

sobota, 8 lutego 2014

Pudding czekoladowo-orzechowy

Intensywny, kremowy i płynny w środku pudding czekoladowo-orzechowy. Po ostygnięciu smak orzechów jest jeszcze bardziej wyczuwalny. My jednak wolimy, kiedy czekolada jest wciąż płynna. Puddingu nie można piec za długo: kiedy tylko zacznie pękać, to znak, że już jest gotowy. Należy go wyjąć z piekarnika i od razu podawać. Po kilku minutach nieznacznie opada (prawie wcale). Smak deseru można dowolnie zmieniać. Zamiast orzechów laskowych i likieru Baileys można użyć np. migdałów i Amaretto. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i caffellatte :)

Walentynkowy konkurs baikoweLOVE

BAiKA w Kuchni i fartuszkoweLOVE.pl zapraszają do udziału w walentynkowym konkursie baikoweLOVE!

Konkurs rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 16.02.14 r. włącznie. Do wygrania dwa śliczne fartuszki w czerwonym kolorze oraz 25% zniżki na asortyment fartuszkoweLOVE.pl :)

Należy przygotować coś słodkiego, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Konkurs baikoweLOVE” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com

Udział w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)

Powodzenia!




środa, 5 lutego 2014

Tartaletki z konfiturą brzoskwiniową i cynamonem

Z cyklu: szybko, prosto i smacznie ;) Słodkie minitarty z serduszkami z okazji Walentynek. Zamiast konfitury brzoskwiniowej możecie użyć morelowej. Nie pomijajcie cynamonu, bo pełni tu kluczową rolę: idealnie dopełnia smak konfitury. Polecamy też wersję z Nutellą, uwielbianą przez dzieci. Tartaletki można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Ciepłe, dobrze smakują z lodami waniliowymi.
 
Składniki, 2 tartaletki 11 cm:
50 g mąki pszennej tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki krupczatki
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
mała szczypta soli
70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 małe jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

4 łyżki konfitury brzoskwiniowej / morelowej
1-2 szczypty cynamonu

2 foremki 11 cm na tartaletki

1.     Mąki przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać cukier, sól i wymieszać.
2.     Dodać masło, jajko, ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.     Szybko połączyć wszystkie składniki, rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.     Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.     Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić ciasto foremką na tartaletki. Z pozostałego ciasta wykroić serduszka.
6.     Foremkę wysmarować masłem i wylepić ciastem, pozbywając się powietrza zgromadzonego na spodzie.
7.     Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
8.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
9.     Konfiturę wymieszać z cynamonem i wypełnić nią foremki.
10.  Ozdobić serduszkami z ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min, aż ciasto lekko się zrumieni.