Gnocchi z ricotty są bardzo podobne do polskich kopytek. Dominuje w nich jednak pyszny smak sera. Przepis
jest bardzo prosty, ciasto nie sprawia żadnych trudności przy wyrabianiu. To
dobry pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy możecie
przygotować wcześniej zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z passaty.
czwartek, 27 lutego 2014
środa, 26 lutego 2014
Baci di ricotta
Bardzo dobre, pulchne, cynamonowe „minipączki”, przypominające
smakiem pancakesy i racuchy. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy zmiksować
wszystkie składniki, formować ciasto łyżeczką, usmażyć i posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecamy wielbicielom pancakesów. Przepis Nigelli
Lawson.
wtorek, 25 lutego 2014
Pączki kokosowe
Delikatnie kokosowe ciasto wypełnione
kokosowo-waniliowym budyniem, który możecie zrobić nawet dzień wcześniej. Pączki
powstały ze zmodyfikowanego przepisu na nasze ulubione pączki. Są puszyste,
mięciutkie, sprężyste i nie nasiąkają tłuszczem. Nie da się poprzestać na
jednym, ale w tłusty czwartek możemy sobie na to pozwolić, prawda? ;)
poniedziałek, 24 lutego 2014
Pączki z konfiturą różaną
Mięciutkie pączki na całych jajkach z dodatkiem
żółtka. Są troszkę delikatniejsze i mniej sprężyste niż te bez żółtek. Jest to
jeden z przepisów na pączki naszej babci. Lubimy je robić, bo wszystkie
składniki wystarczy tylko wymieszać i chwilę powyrabiać mikserem. Wolimy smażyć
je na oleju rzepakowym niż na smalcu, ale to już kwestia gustu. Na obydwu
tłuszczach wyjdą smaczne :)
Składniki, 30 sztuk:
Pączki z konfiturą różaną
260 ml letniego
mleka
20 g świeżych drożdży
/ 10 g suchych drożdży
1 łyżeczka
cukru
3 łyżki mąki
pszennej
600 g mąki
pszennej typ 550 / tortowej 450
½ łyżeczki soli
60 g drobnego
cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki ekstraktu
z wanilii / rumu
80 g bardzo
miękkiego masła
1 l oleju
rzepakowego / 1 kg smalcu
konfitura z
płatków róż (odcedzić płatki i zmiksować blenderem lub od razu zmiksować i
odparować nadmiar płynu – konfitura ściemnieje)
1. Mleko przelać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać
łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min na garnuszek z
wrzątkiem na dnie.
2. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać rozczyn i
jeszcze raz wymieszać.
3. Wsypać cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt z wanilii i
miksować hakiem przez 5 min.
4. Stopniowo dodawać masło miksując przez 5 min. Miksować
jeszcze 2 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (będzie dość rzadkie).
5. Miskę przykryć luźno folią spożywczą i bawełnianą
ściereczką (folia zapobiega zabrudzeniu ściereczki) i odstawić w ciepłe miejsce
na 1,5 h.
6. Ciasto wyjąć z miski, oprószyć mąką i rozciągnąć lub
rozwałkować na 1,3 cm grubości. W razie konieczności delikatnie podsypywać
mąką.
7. Wykrawać pączki szklanką o średnicy 7 cm. Na tym etapie
można je nadziać konfiturą, dokładnie zlepić i układać łączeniem do dołu. My
nadziewamy po usmażeniu.
8. Pączki ułożyć na tacy oprószonej mąką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok. 30 min do podwojenia objętości.
9. Rozgrzać olej do 175°C. W przypadku braku termometru, rozgrzewać olej przez ok. 15 min na średnim
ogniu. Zanim zaczniecie smażyć pączki, skontrolujcie temperaturę oleju
wrzucając kawałek ciasta: powinien od razu wypłynąć na wierzch i zrumienić się
po 40-50 sek.)
10. Smażyć pączki po 50 sek. z każdej strony. Po tym
czasie pączki powinny mieć brązowy kolor. Jeżeli za szybko brązowieją, należy
zmniejszyć ogień; jeśli zbyt wolno – zwiększyć.
11. Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
12. Nadziewać konfiturą za pomocą szprycy lub rękawa
cukierniczego.
Lukier migdałowy
1 szklanka (170
g) cukru pudru
2 ½ łyżki
gorącej wody
1 łyżka likieru
Amaretto
kandyzowana
skórka pomarańczowa / cytrynowa
1. Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie
wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub
wlewając wodę.
2. Polukrować pączki i posypać skórką pomarańczową lub
cytrynową.
piątek, 21 lutego 2014
Spaghetti ze szpinakiem, bazylią i jajkiem w koszulce
Pyszne,
kremowe spaghetti ze szpinakiem i sporą ilością świeżej bazylii. Jej dodatek
sprawia, że szpinak nie jest mdły i nabiera lepszego smaku. Pastę lubimy
podawać z jajkiem w koszulce, które świetnie się z nią komponuje. Jajko
gotujemy przez 2 min z dodatkiem octu winnego i soli. Po tym czasie białko jest
ścięte, a żółtko idealnie płynne. Smacznego!
czwartek, 20 lutego 2014
środa, 19 lutego 2014
Crème brûlée
Crème brûlée to pyszny, znany, francuski deser. Chłodny
krem przykryty ciepłą skorupką ze skarmelizowanego cukru… Konsystencją i
smakiem przypomina budyń, ale jest on bardziej sztywny i o niebo lepszy. Karmelizować
można zarówno brązowy cukier, jak i biały (ten pierwszy będzie miał ciemniejszą
barwę). Należy to zrobić dokładnie, ale stosunkowo szybko, bo zbyt długie przypalanie
podgrzewa krem. Nie polecamy karmelizowania cukru pod rozgrzanym grillem w
piekarniku. Nie przynosi to takich efektów jak karmelizowanie palnikiem. Nie
warto nawet próbować i wręcz marnować składników (same przetestowałyśmy).
Podawać z truskawkami :)
poniedziałek, 17 lutego 2014
Sałatka z kukurydzy
Przepis na tę bardzo dobrą
sałatkę dostałyśmy już dawno temu od naszej cioci Marty. Wszystkim smakuje i
szybko znika ze stołu. Składa się zaledwie z czterech składników wymieszanych z
majonezem :) Warto na koniec skropić ją sokiem z cytryny, by nie była zbyt
mdła, choć nie jest to konieczne. Polecamy na wszelkie imprezy!
niedziela, 16 lutego 2014
Penne z cukinią i pomidorami
sobota, 15 lutego 2014
Penne z krewetkami i karczochami
Niedawno odkryłyśmy bardzo ciekawe połączenie krewetek i
karczochów w aksamitnym, śmietanowym sosie. Niezbędna jest w nim skórka z
cytryny, która nadaje paście wyjątkowy smak. Jeśli macie trudności z kupieniem
świeżych krewetek, możecie zastąpić je mrożonymi. Do sosu polecamy krótki
makaron, np. penne lub casarecce.
środa, 12 lutego 2014
Kruche serduszka z Nutellą
Słodkie
serduszka z Nutellą to kolejna walentynkowa propozycja. Ciastka są bardzo
podobne do ciasteczek elfów, ale nie są aż tak delikatne, przez dodatek całego
jajka. Mimo to pozostają kruche, a ich maślano-cytrynowy smak idealnie współgra
z czekoladowo-orzechowym kremem. Polecamy nie tylko ciasteczkowym potworom :)
Składniki, ok. 20
sztuk:
100 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki krupczatki
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
mała szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka łyżeczek Nutelli
foremka z dziurką i bez
1.
Mąki przesiać na stolnicę lub do
miski, wsypać cukier, szczyptę soli i wymieszać.
2.
Dodać skórkę z cytryny, masło, jajko,
ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.
Szybko połączyć wszystkie składniki,
rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.
Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
6.
Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na
grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka.
7.
Na środek całego ciastka nałożyć 1/3
łyżeczki Nutelli, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć.
8.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż
ciasteczka lekko się zrumienią.
wtorek, 11 lutego 2014
Tiramisù w słoiczku
Tiramisù
z większą ilością kremu niż w naszym pierwszym przepisie. Tym razem od serca ;)
Ten kremowy, kawowy deser przygotowałyśmy w słoiczku głównie po to, abyście
mogli zrobić pyszną, walentynkową niespodziankę Waszym ukochanym osobom, które
większość tego dnia spędzą w pracy. Kiedy będą go jeść, na pewno będą o Was
słodko myśleć ;) Przygotujcie go dzień wcześniej, rano zróbcie serduszko z
cukru pudru, zakręćcie słoiczek i gotowe! Dodatkowo możecie ozdobić słoiczek,
przyklejając na wieczko naszą etykietkę z napisem: Tiramisù amore mio, czyli w
tym kontekście przebudź / pobudź mnie kochanie moje. Możecie interpretować jak
chcecie. Ciekawe tylko jak zinterpretuje to Wasz ukochany/a… ;)
poniedziałek, 10 lutego 2014
Kokardki z wędzonym łososiem
Kokardki z wędzonym łososiem to kolejna pyszna, łatwa i
szybka pasta. Sos przygotowuje się wręcz błyskawicznie, bo podczas gotowania makaronu.
Ma kremową konsystencję, a dzięki dodatkowi passaty pomidorowej nabiera
łososiowego koloru. Polecamy na
szybki obiad lub walentynkową kolację z lampką wina.
niedziela, 9 lutego 2014
Croissants z Nutellą
Długo
szukałyśmy idealnego przepisu na rogaliki francuskie. Wreszcie znalazłyśmy :)
Ciasto po upieczeniu jest doskonałe: delikatne, mięciutkie, warstwowe,
leciutkie, z wierzchu delikatnie chrupiące…
Croissanty najlepsze są w dniu pieczenia. Na drugi dzień są wciąż świeże i
miękkie, ale tracą na chrupkości i lekkości. Nutella pozostaje kremowa i nie
zastyga. Listki maślanego ciasta tworzą się poprzez wałkowanie i składanie
ciasta w tę samą stronę i sukcesywne schładzanie go. Wykonanie ciasta
francuskiego wbrew pozorom i krążącym opiniom nie jest trudne. Jest jedynie
czasochłonne, ale jeśli dobrze zorganizujecie sobie czas podczas chłodzenia
ciasta, nawet nie zauważycie, kiedy minie kolejne pół godziny. Troszkę
zmodyfikowany przepis z White Plate.
sobota, 8 lutego 2014
Pudding czekoladowo-orzechowy
Intensywny, kremowy i
płynny w środku pudding czekoladowo-orzechowy. Po ostygnięciu smak orzechów jest jeszcze bardziej
wyczuwalny. My jednak wolimy, kiedy czekolada jest wciąż płynna. Puddingu nie
można piec za długo: kiedy tylko zacznie pękać, to znak, że już jest gotowy.
Należy go wyjąć z piekarnika i od razu podawać. Po kilku minutach nieznacznie
opada (prawie wcale). Smak deseru można dowolnie zmieniać. Zamiast orzechów
laskowych i likieru Baileys można użyć np. migdałów i Amaretto. Najlepiej smakuje
z bitą śmietaną i caffellatte :)
Walentynkowy konkurs baikoweLOVE
BAiKA
w Kuchni i fartuszkoweLOVE.pl zapraszają do udziału w walentynkowym konkursie
baikoweLOVE!
Konkurs
rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 16.02.14 r. włącznie. Do wygrania dwa
śliczne fartuszki w czerwonym kolorze oraz 25% zniżki na asortyment
fartuszkoweLOVE.pl :)
Należy
przygotować coś słodkiego, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie
karteczka z napisem „Konkurs baikoweLOVE” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com
Udział
w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy
regulamin poniżej :)
Powodzenia!
Ba
i Ka i fartuszkoweLOVE.pl
środa, 5 lutego 2014
Tartaletki z konfiturą brzoskwiniową i cynamonem
Z
cyklu: szybko, prosto i smacznie ;) Słodkie minitarty z serduszkami z okazji
Walentynek. Zamiast konfitury brzoskwiniowej możecie użyć morelowej. Nie
pomijajcie cynamonu, bo pełni tu kluczową rolę: idealnie dopełnia smak
konfitury. Polecamy też wersję z Nutellą, uwielbianą przez dzieci. Tartaletki
można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Ciepłe, dobrze smakują z
lodami waniliowymi.
Składniki, 2 tartaletki
11 cm:
50 g mąki pszennej tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki krupczatki
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
mała szczypta soli
70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 małe jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej / morelowej
1-2 szczypty cynamonu
2 foremki 11 cm na tartaletki
1.
Mąki przesiać na stolnicę lub do
miski, wsypać cukier, sól i wymieszać.
2.
Dodać masło, jajko, ekstrakt z wanilii
i wszystko posiekać szybko nożem.
3.
Szybko połączyć wszystkie składniki,
rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.
Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.
Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na
grubość 5 mm i wykroić ciasto foremką na tartaletki. Z pozostałego ciasta
wykroić serduszka.
6.
Foremkę wysmarować masłem i wylepić ciastem,
pozbywając się powietrza zgromadzonego na spodzie.
7.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić
do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
8.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
9.
Konfiturę wymieszać z cynamonem i
wypełnić nią foremki.
10. Ozdobić
serduszkami z ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min,
aż ciasto lekko się zrumieni.