Nigdy
nie smakowały nam drobiowe galaretki, a ściślej mówiąc zapach ugotowanego drobiu.
Jednak tymbaliki z kurczaka wg tego przepisu są wręcz znakomite. Są idealne
zarówno na święta, jak i na każdą inną imprezę. Podawać z cytryną, octem winnym
lub chrzanem oraz ze świeżym pieczywem.
sobota, 10 grudnia 2016
poniedziałek, 31 października 2016
Cinnamon rolls
Mięciutkie, wilgotne, cynamonowe bułeczki o maślanym posmaku. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane w chłodny, jesienny wieczór :) Przepis z Kwestii Smaku.
środa, 10 sierpnia 2016
Pancakes z jagodami
Dziś Baika w kuchni obchodzi trzecie urodziny! Ostatnio
zamieszczamy zdecydowanie mniej postów niż kiedyś. Nie jest to spowodowane
brakiem chęci, lecz brakiem czasu. Wszystko na to wskazuje, że już wkrótce się
to zmieni i powrócimy do częstszego blogowania ;)
Nasze dzisiejsze śniadanko było wyjątkowe, jak przystało na
tę okazję :) Pancakesy wyszły bardzo mięciutkie, grubiutkie i puszyste. Nam
najlepiej smakowały podane ze śmietaną i polane syropem klonowym. Naleśniki
można smażyć na odrobinie oleju kokosowego lub bez tłuszczu. Polecamy na
niedzielne śniadanie lub podwieczorek. Przepis z Kwestii Smaku.
sobota, 30 lipca 2016
Kruche ciasto z porzeczkami, bitą śmietaną i bezą
Uwielbiamy
takie ciasta! Kruchutki spód rozpadający się pod zębami, zimny krem,
orzeźwiające owoce i beza jako słodkie zwieńczenie całości... Do ciasta
wykorzystałyśmy czerwone i czarne porzeczki oraz porzeczkoagrest :) Świetnie
komponowałyby się tu też maliny, jagody i jeżyny. Upieczcie je koniecznie, dopóki
jest jeszcze sezon na kwaskowe owoce!
Pieczone młode ziemniaczki
Przepyszne
młode ziemniaki pieczone z masłem, tymiankiem i cytryną. Ziemniaków nie trzeba
wcześniej podgotowywać, wystarczy zawinąć je szczelnie (!) w papier do
pieczenia lub rękaw. Do przepisu najlepiej użyć świeżego tymianku, ale jeśli
akurat nie macie go w domu, z powodzeniem możecie posypać ziemniaki suszonym. Zamiast
tymianku można użyć inne ulubione zioła, np. rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika
świetnie pasują do wszelkiego rodzaju kotletów i ryb. Przepis z Kwestii Smaku.
Ogórki kiszone
Domowe, kiszone ogórki robimy co rok w dużych ilościach.
Są bardzo zdrowe i dużo smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Można je
wykorzystać do wielu surówek, śląskich rolad, kanapek i oczywiście do pysznej zupy ogórkowej ;)
Ogórki do kiszenia muszą być twarde, mieć białe prążki i jasnozielone końce.
Całe ciemnozielone ogórki nie nadają się na przetwory. Do kiszenia można dodać
liście czarnej porzeczki, dębu, wiśni, chrzanu lub winogron.
niedziela, 10 lipca 2016
Pasta z cukinią i brokułami
Bardzo
smaczny makaron z cukinią, brokułami i beszamelem. Brokuły gotuje się bardzo
krótko, dzięki czemu przyjemnie chrupią pod zębami. Pamiętajcie, by ich nie
przegotować! Pasta równie dobrze smakuje odgrzana na patelni na odrobinie oliwy
z oliwek. Potrawa nie jest mdła. Przepis pochodzi z opakowania makaronu Barilla
(wprowadziłyśmy tylko kilka zmian) :)
niedziela, 26 czerwca 2016
Ciasto z porzeczkami i bezą
Mięciutkie, babkowe ciasto, kwaśne owoce i słodka beza
to coś, co lubimy najbardziej ;) Przepis jest bardzo prosty, szybki i niezawodny.
To nasze obowiązkowe, letnie ciasto :) Spróbujcie też wersji z kruszonką! :)
środa, 15 czerwca 2016
Tort kokosowy z truskawkami i ananasem
Przepyszny, lekki, kokosowy tort z truskawkami i
ananasem. Biszkopt jest dobrze nasączony sokiem z ananasa i wodą oddzieloną z
mleczka kokosowego. Dolną warstwę owoców skropiłyśmy cytryną z miodem. Dzięki
temu tort zyskał orzeźwiający smak. Torcik idealnie sprawdzi się na imprezach
rodzinnych. Bardzo smakuje dzieciom.
sobota, 21 maja 2016
Kapusta zasmażana
Przepyszna zasmażana kapusta kiszona, idealna
przede wszystkim do kotletów schabowych, ale również do innych dań mięsnych.
Kapusta powinna być lekko zawiesista.
wtorek, 26 kwietnia 2016
Minibezy z kremem kokosowym i truskawkami
Minibezy
mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz wypełnione pysznym, delikatnym
kremem kokosowym. Do deseru bardzo dobrze pasują truskawki, ale świetnie
komponowałyby się też maliny, jagody, borówki lub świeży ananas. Bezy można
zrobić 1-2 dni wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.
czwartek, 24 marca 2016
Babka wielkanocna brioche
Piękna, mięciutka i aromatyczna babka drożdżowa z
rodzynkami w rumie. Co roku gości na naszym świątecznym stole, bo jest po
prostu niezastąpiona. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, ciasta nie trzeba wyrabiać
ręką, wystarczy je miksować. Babka długo zachowuje świeżość, ale można też
zrobić z niej grzanki z ulubionym dżemem lub Nutellą :)
wtorek, 22 marca 2016
Galaretka z truskawkami i kremem kokosowym
Prosty
i pyszny deser z owocami i delikatnym, lekkim kremem kokosowym. Mascarpone i
mleko kokosowe muszą być mocno schłodzone. Jeśli chcecie, aby krem był
bardziej sztywny, możecie dodać do niego łyżeczkę żelatyny (wcześniej
rozpuszczonej w małej ilości wody). My go nie usztywniałyśmy, bo do tego deseru
jest to po prostu zbędne :)
sobota, 12 marca 2016
Drożdżowa strucla orzechowa
Smaczne,
mięciutkie ciasto oraz gęste i bogate nadzienie orzechowe. Wszystko zwieńczone
pyszną, cynamonową kruszonką. Polecamy na świąteczny poranek ze szklanką mleka
:) Przepis z blogu Moje Wypieki.
poniedziałek, 22 lutego 2016
Tosty
Chrupiące tosty z szynką, serem i pomidorem. Idealne na
szybką kolację lub śniadanie :) Dzieci je bardzo lubią, bo dzięki oregano
smakują trochę jak pizza ;) Smacznego!
czwartek, 18 lutego 2016
Pierogi z surowym mięsem
Pierogi z surowego mięsa, po ugotowaniu są bardzo
soczyste. Po przekrojeniu wypływa z nich smaczny sok. Mięso użyte do pierogów
musi być wystarczająco tłuste. Pierożki są pyszne również po odsmażeniu. Przy
wyrabianiu ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz
aby ciasto odpoczęło minimum 15 min przed rozwałkowywaniem.
sobota, 13 lutego 2016
Smalec tradycyjny
Nie
ma to jak swojski, domowy smalec. Sklepowy nie może się z nim równać ;) Jeżeli
chcecie wykorzystać smalec do smarowania pieczywa, warto dodać do niego pod
koniec trochę wędzonej słoniny i cebuli. Jeśli jednak będziecie używać go do
smażenia lub pieczenia ciast, wędzoną słoninę i cebulę trzeba pominąć w
przepisie. Polecamy też smalec wiejski!
niedziela, 24 stycznia 2016
Sałatka śledź pod pierzynką
Bardzo
rzadko się zdarza, że smakuje nam sałatka śledziowa. Tę jadłyśmy jakiś czas
temu na rodzinnej imprezie i bardzo nam zasmakowała. Nie czuć w niej tak bardzo
ryb, jedynie ich mały akcent, który nie przytłacza reszty składników. Ważne, aby
kupić smaczne matiasy. My polecamy świeże z wiaderka lub matiasy Lisnera, na
których jeszcze nigdy się nie zawiodłyśmy. Za przepis dziękujemy Agnieszce :)
niedziela, 3 stycznia 2016
Pierniczki staropolskie
Przepyszne
pierniczki, chyba jeszcze lepsze od alpejskich, które były najlepszymi domowymi
piernikami, jakie próbowałyśmy. Pod kruchą warstwą lukru kryje się mięciuteńkie
ciasto piernikowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Są miękkie zaraz po
upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej miękną i kruszeją. Ciasto należy przygotować 3-6
tygodni przed świętami. W tym czasie musi leżakować w chłodnym miejscu, np. w
lodówce. Pierniki można z powodzeniem nadziewać. Gotowe trzeba przechowywać w
szczelnie zamkniętym pojemniku. Zmodyfikowany przepis: "Kuchnia
Polska", Marzena Wasilewska.