sobota, 10 grudnia 2016

Tymbaliki drobiowe

Nigdy nie smakowały nam drobiowe galaretki, a ściślej mówiąc zapach ugotowanego drobiu. Jednak tymbaliki z kurczaka wg tego przepisu są wręcz znakomite. Są idealne zarówno na święta, jak i na każdą inną imprezę. Podawać z cytryną, octem winnym lub chrzanem oraz ze świeżym pieczywem.

poniedziałek, 31 października 2016

Cinnamon rolls

Mięciutkie, wilgotne, cynamonowe bułeczki o maślanym posmaku. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane w chłodny, jesienny wieczór :) Przepis z Kwestii Smaku.


środa, 10 sierpnia 2016

Pancakes z jagodami

Dziś Baika w kuchni obchodzi trzecie urodziny! Ostatnio zamieszczamy zdecydowanie mniej postów niż kiedyś. Nie jest to spowodowane brakiem chęci, lecz brakiem czasu. Wszystko na to wskazuje, że już wkrótce się to zmieni i powrócimy do częstszego blogowania ;)
Nasze dzisiejsze śniadanko było wyjątkowe, jak przystało na tę okazję :) Pancakesy wyszły bardzo mięciutkie, grubiutkie i puszyste. Nam najlepiej smakowały podane ze śmietaną i polane syropem klonowym. Naleśniki można smażyć na odrobinie oleju kokosowego lub bez tłuszczu. Polecamy na niedzielne śniadanie lub podwieczorek. Przepis z Kwestii Smaku.


sobota, 30 lipca 2016

Kruche ciasto z porzeczkami, bitą śmietaną i bezą

Uwielbiamy takie ciasta! Kruchutki spód rozpadający się pod zębami, zimny krem, orzeźwiające owoce i beza jako słodkie zwieńczenie całości... Do ciasta wykorzystałyśmy czerwone i czarne porzeczki oraz porzeczkoagrest :) Świetnie komponowałyby się tu też maliny, jagody i jeżyny. Upieczcie je koniecznie, dopóki jest jeszcze sezon na kwaskowe owoce!


Pieczone młode ziemniaczki

Przepyszne młode ziemniaki pieczone z masłem, tymiankiem i cytryną. Ziemniaków nie trzeba wcześniej podgotowywać, wystarczy zawinąć je szczelnie (!) w papier do pieczenia lub rękaw. Do przepisu najlepiej użyć świeżego tymianku, ale jeśli akurat nie macie go w domu, z powodzeniem możecie posypać ziemniaki suszonym. Zamiast tymianku można użyć inne ulubione zioła, np. rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika świetnie pasują do wszelkiego rodzaju kotletów i ryb. Przepis z Kwestii Smaku.


Ogórki kiszone

Domowe, kiszone ogórki robimy co rok w dużych ilościach. Są bardzo zdrowe i dużo smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Można je wykorzystać do wielu surówek, śląskich rolad, kanapek i oczywiście do pysznej zupy ogórkowej ;) Ogórki do kiszenia muszą być twarde, mieć białe prążki i jasnozielone końce. Całe ciemnozielone ogórki nie nadają się na przetwory. Do kiszenia można dodać liście czarnej porzeczki, dębu, wiśni, chrzanu lub winogron. 


niedziela, 10 lipca 2016

Pasta z cukinią i brokułami

Bardzo smaczny makaron z cukinią, brokułami i beszamelem. Brokuły gotuje się bardzo krótko, dzięki czemu przyjemnie chrupią pod zębami. Pamiętajcie, by ich nie przegotować! Pasta równie dobrze smakuje odgrzana na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Potrawa nie jest mdła. Przepis pochodzi z opakowania makaronu Barilla (wprowadziłyśmy tylko kilka zmian) :)


niedziela, 26 czerwca 2016

Ciasto z porzeczkami i bezą

Mięciutkie, babkowe ciasto, kwaśne owoce i słodka beza to coś, co lubimy najbardziej ;) Przepis jest bardzo prosty, szybki i niezawodny. To nasze obowiązkowe, letnie ciasto :) Spróbujcie też wersji z kruszonką! :)



środa, 15 czerwca 2016

Tort kokosowy z truskawkami i ananasem

Przepyszny, lekki, kokosowy tort z truskawkami i ananasem. Biszkopt jest dobrze nasączony sokiem z ananasa i wodą oddzieloną z mleczka kokosowego. Dolną warstwę owoców skropiłyśmy cytryną z miodem. Dzięki temu tort zyskał orzeźwiający smak. Torcik idealnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych. Bardzo smakuje dzieciom.

sobota, 21 maja 2016

Kapusta zasmażana

Przepyszna zasmażana kapusta kiszona, idealna przede wszystkim do kotletów schabowych, ale również do innych dań mięsnych. Kapusta powinna być lekko zawiesista.


wtorek, 26 kwietnia 2016

Minibezy z kremem kokosowym i truskawkami

Minibezy mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz wypełnione pysznym, delikatnym kremem kokosowym. Do deseru bardzo dobrze pasują truskawki, ale świetnie komponowałyby się też maliny, jagody, borówki lub świeży ananas. Bezy można zrobić 1-2 dni wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.


czwartek, 24 marca 2016

Babka wielkanocna brioche

Piękna, mięciutka i aromatyczna babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. Co roku gości na naszym świątecznym stole, bo jest po prostu niezastąpiona. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, ciasta nie trzeba wyrabiać ręką, wystarczy je miksować. Babka długo zachowuje świeżość, ale można też zrobić z niej grzanki z ulubionym dżemem lub Nutellą :)

wtorek, 22 marca 2016

Galaretka z truskawkami i kremem kokosowym

Prosty i pyszny deser z owocami i delikatnym, lekkim kremem kokosowym. Mascarpone i mleko kokosowe muszą być mocno schłodzone. Jeśli chcecie, aby krem był bardziej sztywny, możecie dodać do niego łyżeczkę żelatyny (wcześniej rozpuszczonej w małej ilości wody). My go nie usztywniałyśmy, bo do tego deseru jest to po prostu zbędne :)



sobota, 12 marca 2016

Drożdżowa strucla orzechowa

Smaczne, mięciutkie ciasto oraz gęste i bogate nadzienie orzechowe. Wszystko zwieńczone pyszną, cynamonową kruszonką. Polecamy na świąteczny poranek ze szklanką mleka :) Przepis z blogu Moje Wypieki.


poniedziałek, 22 lutego 2016

Tosty

Chrupiące tosty z szynką, serem i pomidorem. Idealne na szybką kolację lub śniadanie :) Dzieci je bardzo lubią, bo dzięki oregano smakują trochę jak pizza ;) Smacznego!


czwartek, 18 lutego 2016

Pierogi z surowym mięsem

Pierogi z surowego mięsa, po ugotowaniu są bardzo soczyste. Po przekrojeniu wypływa z nich smaczny sok. Mięso użyte do pierogów musi być wystarczająco tłuste. Pierożki są pyszne również po odsmażeniu. Przy wyrabianiu ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby ciasto odpoczęło minimum 15 min przed rozwałkowywaniem. 


sobota, 13 lutego 2016

Smalec tradycyjny

Nie ma to jak swojski, domowy smalec. Sklepowy nie może się z nim równać ;) Jeżeli chcecie wykorzystać smalec do smarowania pieczywa, warto dodać do niego pod koniec trochę wędzonej słoniny i cebuli. Jeśli jednak będziecie używać go do smażenia lub pieczenia ciast, wędzoną słoninę i cebulę trzeba pominąć w przepisie. Polecamy też smalec wiejski!

niedziela, 24 stycznia 2016

Sałatka śledź pod pierzynką

Bardzo rzadko się zdarza, że smakuje nam sałatka śledziowa. Tę jadłyśmy jakiś czas temu na rodzinnej imprezie i bardzo nam zasmakowała. Nie czuć w niej tak bardzo ryb, jedynie ich mały akcent, który nie przytłacza reszty składników. Ważne, aby kupić smaczne matiasy. My polecamy świeże z wiaderka lub matiasy Lisnera, na których jeszcze nigdy się nie zawiodłyśmy. Za przepis dziękujemy Agnieszce :)
 

niedziela, 3 stycznia 2016

Pierniczki staropolskie

Przepyszne pierniczki, chyba jeszcze lepsze od alpejskich, które były najlepszymi domowymi piernikami, jakie próbowałyśmy. Pod kruchą warstwą lukru kryje się mięciuteńkie ciasto piernikowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Są miękkie zaraz po upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej miękną i kruszeją. Ciasto należy przygotować 3-6 tygodni przed świętami. W tym czasie musi leżakować w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Pierniki można z powodzeniem nadziewać. Gotowe trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zmodyfikowany przepis: "Kuchnia Polska", Marzena Wasilewska.