Delikatny,
mięciutki omlet z aromatycznymi kurkami. Smażenie omletu powinno trwać ok. 1 min. Nie powinien
być przypalony, ani nawet zbyt przyrumieniony. Pozostaje wtedy puszysty i
wilgotny. Polecamy też inne potrawy na bazie jajek.
Składniki, 2 porcje:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
garść kurek (dobrzy wypłukać i osuszyć)
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka masła
2 jajka
1 łyżka wody
szczypta soli
mała szczypta pieprzu
kilka listków bazylii lub natki pietruszki
1 kopiasta łyżka startego parmezanu / grana padano
1.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek
drobno posiekać i przysmażyć razem z kurkami na złoty kolor. Jeżeli kurki
puszczą wodę, trzeba ją całkowicie odparować.
2.
Jajka wbić do miseczki, wlać łyżkę
wody, posolić, popieprzyć i roztrzepać widelcem, ale nie do końca (przez ok. 10
sek.).
3.
Jajka wlać na patelnię i stopniowo
podważać brzegi omletu, aby surowa masa jajeczna spłynęła na dno patelni.
4. Kiedy jajka na powierzchni nie będą już płynne, ale
nie będą jeszcze ścięte, rozłożyć poszarpane listki bazylii lub natki, parmezan
i energicznie przesuwać patelnią, tak, aby omlet zwinął się w rulon lub złożyć
go na pół.
5. Omlet zsunąć z patelni na talerz i udekorować listkami
bazylii lub natki.
Grzyby w omlecie nadają cały smak
OdpowiedzUsuń