Przepyszny
żurek na domowym zakwasie z suszonymi grzybami i majerankiem. Jest jeszcze
lepszy niż tradycyjny żurek. Ma ciekawszy smak dzięki wywarowi z leśnych
grzybów, majerankowi i cebuli smażonej na maśle. Przygotowując żur, koniecznie
przeczytajcie wpis o zakwasie.
Składniki, 6 porcji:
garść suszonych, leśnych grzybów
4 l wody
100 g surowego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
6 białych kiełbas
6 ziemniaków
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżeczki suszonego majeranku
1 duży ząbek czosnku
150 g surowego, wędzonego boczku i / lub kiełbasy
olej do smażenia (opcjonalnie)
1 cebula pokrojona w kosteczkę
2 łyżki masła
6 jajek na twardo
1.
Grzyby zalać wodą (ok. 250 ml) i
gotować przez 20 min. Nie odcedzać.
2.
Do zimnej wody wrzucić boczek oraz
obrane warzywa i gotować na małym ogniu przez 15 min od wrzenia.
3.
Dodać kiełbasę i gotować przez kolejne
15 min.
4.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,
wrzucić do wywaru i gotować do miękkości przez ok. 15 min.
5.
Marchewkę, pietruszkę i seler wyjąć
łyżką cedzakową.
6.
Dodać grzyby wraz z wywarem.
7.
Wszystkie kiełbaski przedziurawić
widelcem, żeby wzbogaciły smak zupy.
8.
Zakwas wymieszać i powoli wlewać do
wywaru, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i kwaśność.
9.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać
z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zagotować i odstawić z ognia.
10. Boczek
pokroić w kostkę, przełożyć na zimną patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi.
Jeżeli będzie go zbyt mało, dolać ok. 2 łyżki oleju. Lekko zrumienić.
11. Dodać
cebulę z masłem i przysmażyć ją na złoty kolor.
12. Kilka
łyżek boczku z cebulą i tłuszczem wlać do żuru i wymieszać.
13. Na
talerzu położyć ugotowaną białą kiełbasę i jajko na twardo pokrojone w ósemki.
14. Zalać
żurkiem i polać łyżką boczku z cebulą i tłuszczem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz