Żurek z suszonymi grzybami i majerankiem

Drukuj

Przepyszny żurek na domowym zakwasie z suszonymi grzybami i majerankiem. Jest jeszcze lepszy niż tradycyjny żurek. Ma ciekawszy smak dzięki wywarowi z leśnych grzybów, majerankowi i cebuli smażonej na maśle. Przygotowując żur, koniecznie przeczytajcie wpis o zakwasie.
 
Składniki, 6 porcji:
garść suszonych, leśnych grzybów
4 l wody
100 g surowego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
6 białych kiełbas
6 ziemniaków
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżeczki suszonego majeranku
1 duży ząbek czosnku

150 g surowego, wędzonego boczku i / lub kiełbasy
olej do smażenia (opcjonalnie)
1 cebula pokrojona w kosteczkę
2 łyżki masła
6 jajek na twardo

1.     Grzyby zalać wodą (ok. 250 ml) i gotować przez 20 min. Nie odcedzać.
2.     Do zimnej wody wrzucić boczek oraz obrane warzywa i gotować na małym ogniu przez 15 min od wrzenia.
3.     Dodać kiełbasę i gotować przez kolejne 15 min.
4.     Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru i gotować do miękkości przez ok. 15 min.
5.     Marchewkę, pietruszkę i seler wyjąć łyżką cedzakową.
6.     Dodać grzyby wraz z wywarem.
7.     Wszystkie kiełbaski przedziurawić widelcem, żeby wzbogaciły smak zupy.
8.     Zakwas wymieszać i powoli wlewać do wywaru, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i kwaśność.
9.     Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zagotować i odstawić z ognia.
10.  Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na zimną patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi. Jeżeli będzie go zbyt mało, dolać ok. 2 łyżki oleju. Lekko zrumienić.
11.  Dodać cebulę z masłem i przysmażyć ją na złoty kolor.
12.  Kilka łyżek boczku z cebulą i tłuszczem wlać do żuru i wymieszać.
13.  Na talerzu położyć ugotowaną białą kiełbasę i jajko na twardo pokrojone w ósemki.
14.  Zalać żurkiem i polać łyżką boczku z cebulą i tłuszczem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz