niedziela, 29 września 2013

Sfincione

Przepis na Sfincione narodził się w Palermo. Na cieście drożdżowym (takim jak na pizzę, ale grubszym) rozprowadzamy sos pomidorowy na bazie cebuli i anchois, posypujemy bułką tartą i pieczemy w piekarniku. Podobny sos przygotowuje się do Eliche z anchois i bułką tartą. Obydwa przepisy polecamy amatorom sardeli ;)
 

sobota, 28 września 2013

Sernik z jabłkami

Korzystając z trwającego sezonu na jabłka, upiekłyśmy pyszny, kremowy sernik z jabłkami na chrupiącym spodzie. Przepis zaczerpnęłyśmy z gazety To jest pyszne i trochę go zmodyfikowałyśmy. Polecamy!
 

piątek, 27 września 2013

Mezze penne z kremem z zielonego groszku

Mezze penne z kremem z zielonego groszku to bardzo smaczne i pożywne danie. Dzieci za nim przepadają, jednak w wersji dla nich należy pominąć peperoncino. Jest proste, składa się głównie z trzech składników i jest dość szybkie w przygotowaniu :) Warto spróbować.


czwartek, 26 września 2013

Szynka w piwie z musem cebulowym

Za każdym razem, kiedy przygotowujemy szynkę w piwie z musem cebulowym, zbieramy od naszych gości same pochwały. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo soczyste. W połączeniu z musem cebulowym o piwnym i delikatnie słodkawym smaku, jest po prostu wyśmienite i rozpływa się w ustach. W ten sam sposób przyrządzamy również schab lub karczek. Danie możecie podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką, maczając ją w cebulowym sosie. Gorąco polecamy!
 


Domowy Baileys

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu domowy Baileys o smaku czekoladowym. Wystarczy wymieszać w shakerze 3 składniki i pyszny likier gotowy! Polecamy :)
 

środa, 25 września 2013

Szpinak po francusku

Przysmażony boczek, brandy i śmietana kremówka. Szpinak przyrządzony z tymi składnikami jest bardzo delikatny, a jego aksamitna konsystencja idealnie komponuje się z chrupiącymi, maślanymi grzankami. Podaje się go na ciepło jako dodatek do grillowanego mięsa lub jako danie samodzielne.
 

wtorek, 24 września 2013

Frittata z ziemniakami

Frittata z ziemniakami to prosta i pyszna potrawa z jednej patelni. Można ją urozmaicić dodając natkę pietruszki lub świeżą bazylię. Frittatę podaje się na ciepło, ale dobrze smakuje również na zimno. Spróbujcie :)

poniedziałek, 23 września 2013

Grillowana cebula

Grillowana cebula podawana jest jako przystawka lub dodatek do mięs z grilla. Przepis na nią dostałyśmy od naszej koleżanki z Sardynii. Cebulka rozpływa się w ustach i idealnie komponuje się ze składnikami posypki. Jest bardzo dobra i godna polecenia :)

niedziela, 22 września 2013

Biała kiełbasa z ziemniakami w sosie pomidorowym

Biała kiełbasa z ziemniakami w sosie pomidorowym to dobry pomysł na smaczną kolację lub obiad. Potrawę możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Pozostały po kiełbaskach sos pomidorowy można również wykorzystać do makaronu. W wersji dla dzieci należy pominąć peperoncino.
 


sobota, 21 września 2013

Zuppa di cozze

Zuppa di cozze, czyli mule w sosie pomidorowym z przysmażonym czosnkiem :) To jedno z najsłynniejszych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Podawana jest głównie jako przystawka. Gorąco polecamy!
 

piątek, 20 września 2013

Udka z kaczki z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą

W wielu śląskich domach kluski z kapustą i roladkami jada się co tydzień w niedzielę (przepis na roladki już wkrótce:). Wersja z udkami często przygotowywana jest w naszym rodzinnym domu na drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia lub Świąt Wielkanocnych. KA nigdy nie lubiła kaczki, dopóki nie spróbowała jej z przepisu naszej cioci Ewy, która naciera kaczkę majerankiem. Dzięki niemu i długiemu duszeniu kaczuszka smakuje wyśmienicie. Zmodyfikowałyśmy przepis cioci, dodając pieprz, tymianek i czosnek. Jeśli nie lubicie czosnku, możecie go pominąć (mięso wyjdzie równie pyszne). Udka można udusić dzień wcześniej, a w dzień podania przypiec je tylko w piekarniku. Gorąco polecamy!
 

czwartek, 19 września 2013

Szarlotka z bezą

Kruche, maślane ciasto, kwaśne jabłka i słodka pianka… Czego chcieć więcej? Może jedynie caffellatte ze szczyptą cynamonu? ;) 
 

środa, 18 września 2013

Grillowane bakłażany ze słodko-kwaśną cebulą i kaparami

Grillowane bakłażany ze słodko-kwaśną cebulą i kaparami to świetny dodatek do wędlin i serów. Przystawkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby bakłażany nabrały intensywniejszego smaku. Spróbujcie ;)
 

wtorek, 17 września 2013

Fettuccine z tuńczykiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Kolejny prosty i szybki w przygotowaniu makaron :) Pasta jest bardzo pyszna i można ją również zrobić bez tuńczyka. W takiej wersji konieczny już jest dodatek parmezanu :) Bardzo polecamy!
 

niedziela, 15 września 2013

Spaghetti alla carrettiera


Spaghetti alla carrettiera, czyli wariacja na temat Spaghetti aglio, olio e peperoncino ;) Wypróbujcie obydwa przepisy!

 

sobota, 14 września 2013

Calzone z ciasta francuskiego

Calzone z ciasta francuskiego z farszem à la pizza capricciosa świetnie nadaje się na sobotni wieczór we dwoje lub z przyjaciółmi. Jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu. Polecamy!
 

piątek, 13 września 2013

Caponata

Caponata to jedna z najpopularniejszych sycylijskich potraw. Składa się ona ze smażonych bakłażanów, selera naciowego, zielonych oliwek i kaparów skąpanych w sosie pomidorowym :) Ma słodko-kwaśny smak i podawana jest głównie jako dodatek do wędlin, serów, a nawet mięs. Zaletą caponaty jest okres jej przechowywania: szczelnie zamknięta, może stać w lodówce nawet do miesiąca! Możecie ją więc przygotować na święta czy imprezę ze znacznym wyprzedzeniem lub zamrozić na kilka miesięcy. Nie psuje to jej oryginalnego smaku, który nie jest już taki sam po pasteryzacji. Miłośnikom bardziej tradycyjnych smaków polecamy peperonatę, ale najlepiej wypróbujcie obydwa przepisy! Na pewno nie będziecie żałować :) Przepis dostałyśmy od Basi teściowej, urodzonej palermianki.
 

czwartek, 12 września 2013

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to najprostszy, włoski sposób na makaron. Potrzebujemy jedynie czosnku, oliwy z oliwek, ostrej papryczki, natki pietruszki i parmezanu. We Włoszech często gotuje się je na obiad lub nocą po powrocie z imprezy ;) Jeżeli nie dostaniecie świeżej papryczki, możecie użyć peperoncino w proszku. Potrawa wyjdzie równie smaczna, jednak będzie już pozbawiona dodatkowego, paprykowego posmaku. Polecamy szczególnie tym, którzy nie są przywiązani do tradycyjnych, polskich smaków.


środa, 11 września 2013

Biszkopt z gruszkami i czekoladą

Mając w domu gruszki prosto z targu i czekoladę, której nigdy nam nie brakuje, postanowiłyśmy upiec pyszny biszkopt z tymi właśnie składnikami. Jest mięciutki, puszysty, a zarazem lekko wilgotny. Czas jego przygotowania jest krótki, a samo pieczenie trwa tylko 30 min. Polecamy szczególnie dla dzieci :) Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety „Cucinare”.

wtorek, 10 września 2013

Bellini

Bellini to pyszny, włoski koktajl alkoholowy o brzoskwiniowym smaku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składa się głównie z brzoskwini i wina musującego, które powinny być dobrze schłodzone. Alla salute! :)



poniedziałek, 9 września 2013

Grillowane cukinie

Grillowane na patelni cukinie z dodatkiem oregano, czosnku i świeżej mięty idealnie pasują do wędlin, serów oraz grillowanego mięsa. Są bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie! 
 


niedziela, 8 września 2013

Woda z cytryną i miętą

Nic tak dobrze nie gasi pragnienia po sobotniej imprezie, jak woda z cytryną i miętą ;) Kiedy w dzbanku zostanie już tylko trochę wody, wystarczy uzupełnić go kolejnym litrem wody. Polecamy również na upały :) 
 

sobota, 7 września 2013

Insalata di riso

Insalata di riso, czyli sałatka ryżowa z warzywami w occie, tuńczykiem, kukurydzą, paróweczkami i oliwkami. Polecamy ją na kolację, na imprezę lub na obiad w upalne dni. Jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować ryż i wymieszać go z gotowymi składnikami :)
 

piątek, 6 września 2013

Roladki z kurczaka w specku w sosie cytrynowym

Cytryna i kurczak stanowią bardzo dobre połączenie. Starta skórka z cytryny nadaje potrawie wyjątkowy smak. Zamiast specku możecie użyć szynki parmeńskiej lub ewentualnie surowego, wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Danie można podawać z pieczywem lub ryżem i z lampką czerwonego wina.


czwartek, 5 września 2013

Kuskus po wegetariańsku

Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, można go przyrządzać na wiele sposobów m.in. z warzywami, rybami i mięsem. Tym razem polecamy Wam kuskus z warzywami. Jest bardzo smaczny, podaje się go na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Danie możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni. 

środa, 4 września 2013

Tortiglioni z sosem pomidorowym

Pyszny, prosty i szybki sposób na przygotowanie makaronu, pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie sobie sos na zimę :) Kiedy będziecie mieć zapracowany dzień, otworzycie tylko słoiczek, wymieszacie sos z makaronem i obiad gotowy!


wtorek, 3 września 2013

Sznycle cielęce w sosie pieczarkowym

Sznycle cielęce z pieczarkami to idealna propozycja na wykwintny obiad czy kolację. Wszyscy goście na pewno będą zachwyceni! Mięso jest tak mięciutkie, że aż rozpływa się w ustach. Zarówno sos pieczarkowy, jak i sznycle mają cudowny, maślano-winny smak, do którego chce się ciągle powracać… To jedno z naszych ulubionych dań. Spróbujcie koniecznie!
 

poniedziałek, 2 września 2013

Sos pomidorowy

Domowy sos ze świeżych pomidorów ma o wiele lepszy smak niż najlepszy kupiony. Można go pasteryzować lub zamrozić na kilka miesięcy. Później wystarczy tylko wymieszać go z ugotowanym makaronem i posypać parmezanem. Można go również wykorzystywać do innych dań, np. Sformato di melanzane, Melanzane alla parmigiana, Lasagne czy zupy pomidorowej. Chcąc uzyskać gęsty przecier pomidorowy, należy jedynie dłużej odparowywać sos :)
 

niedziela, 1 września 2013

Oliwki z marchewką i selerem naciowym

Zielone oliwki z selerem naciowym, czosnkiem i marchewką to przystawka, do której nie trzeba namawiać. Polecamy ten przepis szczególnie tym, którzy nie przepadają za oliwkami, ponieważ dzięki warzywom nabierają zdecydowanie lepszego smaku. Sałatkę można przechowywać do tygodnia w lodówce.