Przepis na Sfincione narodził się w Palermo. Na cieście
drożdżowym (takim jak na pizzę, ale grubszym) rozprowadzamy sos pomidorowy na
bazie cebuli i anchois, posypujemy bułką tartą i pieczemy w piekarniku. Podobny
sos przygotowuje się do Eliche z anchois i bułką tartą. Obydwa przepisy
polecamy amatorom sardeli ;)
niedziela, 29 września 2013
sobota, 28 września 2013
Sernik z jabłkami
Korzystając z trwającego sezonu na jabłka, upiekłyśmy pyszny,
kremowy sernik z jabłkami na chrupiącym spodzie. Przepis zaczerpnęłyśmy z
gazety To jest pyszne i trochę go zmodyfikowałyśmy. Polecamy!
piątek, 27 września 2013
Mezze penne z kremem z zielonego groszku
Mezze penne z kremem z zielonego groszku to bardzo smaczne
i pożywne danie. Dzieci za nim przepadają, jednak w wersji dla nich należy pominąć
peperoncino. Jest proste, składa się głównie z trzech składników i jest dość szybkie
w przygotowaniu :) Warto spróbować.
czwartek, 26 września 2013
Szynka w piwie z musem cebulowym
Za każdym razem, kiedy przygotowujemy szynkę w piwie z
musem cebulowym, zbieramy od naszych gości same pochwały. Mięso z tego przepisu
wychodzi bardzo soczyste. W połączeniu z musem cebulowym o piwnym i delikatnie
słodkawym smaku, jest po prostu wyśmienite i rozpływa się w ustach. W ten sam
sposób przyrządzamy również schab lub karczek. Danie możecie podawać z purée
ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką, maczając ją w
cebulowym sosie. Gorąco polecamy!
Domowy Baileys
Bardzo łatwy i szybki w
przygotowaniu domowy Baileys o smaku czekoladowym. Wystarczy wymieszać w shakerze 3 składniki i pyszny likier
gotowy! Polecamy :)
środa, 25 września 2013
Szpinak po francusku
Przysmażony boczek, brandy i śmietana
kremówka. Szpinak przyrządzony z tymi składnikami jest bardzo delikatny, a jego
aksamitna konsystencja idealnie komponuje się z chrupiącymi, maślanymi
grzankami. Podaje się go na ciepło jako dodatek do grillowanego mięsa lub jako danie
samodzielne.
wtorek, 24 września 2013
Frittata z ziemniakami
Frittata z ziemniakami to prosta i pyszna potrawa z
jednej patelni. Można ją urozmaicić dodając natkę pietruszki lub świeżą bazylię.
Frittatę podaje się na ciepło, ale dobrze smakuje również na zimno. Spróbujcie
:)
poniedziałek, 23 września 2013
Grillowana cebula
Grillowana cebula podawana
jest jako przystawka lub dodatek do mięs z grilla. Przepis na nią dostałyśmy od
naszej koleżanki z Sardynii. Cebulka rozpływa się w ustach i idealnie komponuje
się ze składnikami posypki. Jest bardzo dobra i godna polecenia :)
niedziela, 22 września 2013
Biała kiełbasa z ziemniakami w sosie pomidorowym
Biała kiełbasa z ziemniakami
w sosie pomidorowym to dobry pomysł na smaczną kolację lub obiad. Potrawę
możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Pozostały
po kiełbaskach sos pomidorowy można również wykorzystać do makaronu. W wersji
dla dzieci należy pominąć peperoncino.
sobota, 21 września 2013
Zuppa di cozze
Zuppa di cozze, czyli mule w
sosie pomidorowym z przysmażonym czosnkiem :) To jedno z najsłynniejszych potraw
kuchni śródziemnomorskiej. Podawana jest głównie jako przystawka. Gorąco
polecamy!
piątek, 20 września 2013
Udka z kaczki z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą
W
wielu śląskich domach kluski z kapustą i roladkami jada się co tydzień w
niedzielę (przepis na roladki już wkrótce:). Wersja z udkami często
przygotowywana jest w naszym rodzinnym domu na drugi dzień Świąt Bożego
Narodzenia lub Świąt Wielkanocnych. KA nigdy nie lubiła kaczki, dopóki nie
spróbowała jej z przepisu naszej cioci Ewy, która naciera kaczkę majerankiem. Dzięki
niemu i długiemu duszeniu kaczuszka smakuje wyśmienicie. Zmodyfikowałyśmy
przepis cioci, dodając pieprz, tymianek i czosnek. Jeśli nie lubicie czosnku,
możecie go pominąć (mięso wyjdzie równie pyszne). Udka można udusić dzień
wcześniej, a w dzień podania przypiec je tylko w piekarniku. Gorąco polecamy!
czwartek, 19 września 2013
Szarlotka z bezą
Kruche,
maślane ciasto, kwaśne jabłka i słodka pianka… Czego chcieć więcej? Może jedynie
caffellatte ze szczyptą cynamonu? ;)
środa, 18 września 2013
Grillowane bakłażany ze słodko-kwaśną cebulą i kaparami
Grillowane bakłażany ze słodko-kwaśną cebulą i kaparami to
świetny dodatek do wędlin i serów. Przystawkę najlepiej przygotować dzień
wcześniej, żeby bakłażany nabrały intensywniejszego smaku. Spróbujcie ;)
wtorek, 17 września 2013
Fettuccine z tuńczykiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Kolejny prosty i szybki w przygotowaniu makaron :) Pasta
jest bardzo pyszna i można ją również zrobić bez tuńczyka. W takiej wersji
konieczny już jest dodatek parmezanu :) Bardzo polecamy!
niedziela, 15 września 2013
Spaghetti alla carrettiera
Spaghetti
alla carrettiera, czyli wariacja na temat Spaghetti aglio, olio e peperoncino
;) Wypróbujcie obydwa przepisy!
sobota, 14 września 2013
Calzone z ciasta francuskiego
Calzone z ciasta francuskiego z farszem à la pizza capricciosa świetnie nadaje się na sobotni wieczór
we dwoje lub z przyjaciółmi. Jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu.
Polecamy!
piątek, 13 września 2013
Caponata
Caponata to jedna z
najpopularniejszych sycylijskich potraw. Składa się ona ze smażonych bakłażanów,
selera naciowego, zielonych oliwek i kaparów skąpanych w sosie pomidorowym :) Ma
słodko-kwaśny smak i podawana jest głównie jako dodatek do wędlin, serów, a
nawet mięs. Zaletą caponaty jest okres jej przechowywania: szczelnie zamknięta,
może stać w lodówce nawet do miesiąca! Możecie ją więc przygotować na święta
czy imprezę ze znacznym wyprzedzeniem lub zamrozić na kilka miesięcy. Nie psuje
to jej oryginalnego smaku, który nie jest już taki sam po pasteryzacji. Miłośnikom
bardziej tradycyjnych smaków polecamy peperonatę, ale najlepiej wypróbujcie
obydwa przepisy! Na pewno nie będziecie żałować :) Przepis dostałyśmy od Basi
teściowej, urodzonej palermianki.
czwartek, 12 września 2013
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Spaghetti aglio, olio e
peperoncino to najprostszy, włoski sposób na makaron. Potrzebujemy jedynie czosnku,
oliwy z oliwek, ostrej papryczki, natki pietruszki i parmezanu. We Włoszech
często gotuje się je na obiad lub nocą po powrocie z imprezy ;) Jeżeli nie
dostaniecie świeżej papryczki, możecie użyć peperoncino w proszku. Potrawa
wyjdzie równie smaczna, jednak będzie już pozbawiona dodatkowego, paprykowego
posmaku. Polecamy szczególnie tym, którzy nie są przywiązani do tradycyjnych,
polskich smaków.
środa, 11 września 2013
Biszkopt z gruszkami i czekoladą
Mając w domu gruszki prosto z
targu i czekoladę, której nigdy nam nie brakuje, postanowiłyśmy upiec pyszny biszkopt
z tymi właśnie składnikami. Jest mięciutki, puszysty, a zarazem lekko wilgotny.
Czas jego przygotowania jest krótki, a samo pieczenie trwa tylko 30 min. Polecamy
szczególnie dla dzieci :) Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety
„Cucinare”.
wtorek, 10 września 2013
Bellini
Bellini to pyszny, włoski
koktajl alkoholowy o brzoskwiniowym smaku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składa
się głównie z brzoskwini i wina musującego, które powinny być dobrze
schłodzone. Alla salute! :)
poniedziałek, 9 września 2013
Grillowane cukinie
Grillowane na patelni cukinie
z dodatkiem oregano, czosnku i świeżej mięty idealnie pasują do wędlin, serów
oraz grillowanego mięsa. Są bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie
koniecznie!
niedziela, 8 września 2013
Woda z cytryną i miętą
Nic
tak dobrze nie gasi pragnienia po sobotniej imprezie, jak woda z cytryną i
miętą ;) Kiedy w dzbanku zostanie już tylko trochę wody, wystarczy uzupełnić go
kolejnym litrem wody. Polecamy również na upały :)
sobota, 7 września 2013
Insalata di riso
Insalata di riso, czyli sałatka ryżowa z warzywami w
occie, tuńczykiem, kukurydzą, paróweczkami i oliwkami. Polecamy ją na kolację, na
imprezę lub na obiad w upalne dni. Jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu. Wystarczy
ugotować ryż i wymieszać go z gotowymi składnikami :)
piątek, 6 września 2013
Roladki z kurczaka w specku w sosie cytrynowym
Cytryna i kurczak stanowią bardzo dobre połączenie. Starta skórka z cytryny
nadaje potrawie wyjątkowy smak. Zamiast specku możecie użyć szynki parmeńskiej
lub ewentualnie surowego, wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Danie
można podawać z pieczywem lub ryżem i z lampką czerwonego wina.
czwartek, 5 września 2013
Kuskus po wegetariańsku
Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, można go przyrządzać
na wiele sposobów m.in. z warzywami, rybami i mięsem. Tym razem polecamy Wam
kuskus z warzywami. Jest bardzo smaczny, podaje się go na ciepło lub w
temperaturze pokojowej. Danie możecie przygotować wcześniej i przechowywać w
lodówce do 3 dni.
środa, 4 września 2013
Tortiglioni z sosem pomidorowym
Pyszny, prosty i szybki sposób na przygotowanie makaronu,
pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie sobie sos na zimę :) Kiedy będziecie
mieć zapracowany dzień, otworzycie tylko słoiczek, wymieszacie sos z makaronem
i obiad gotowy!
wtorek, 3 września 2013
Sznycle cielęce w sosie pieczarkowym
Sznycle cielęce z pieczarkami to idealna propozycja na wykwintny
obiad czy kolację. Wszyscy goście na pewno będą zachwyceni! Mięso jest tak
mięciutkie, że aż rozpływa się w ustach. Zarówno sos pieczarkowy, jak i sznycle
mają cudowny, maślano-winny smak, do którego chce się ciągle powracać… To jedno
z naszych ulubionych dań. Spróbujcie koniecznie!
poniedziałek, 2 września 2013
Sos pomidorowy
Domowy sos ze świeżych pomidorów ma o wiele lepszy smak niż
najlepszy kupiony. Można go pasteryzować lub zamrozić na kilka miesięcy. Później
wystarczy tylko wymieszać go z ugotowanym makaronem i posypać parmezanem. Można
go również wykorzystywać do innych dań, np. Sformato di melanzane, Melanzane alla parmigiana, Lasagne
czy zupy pomidorowej. Chcąc uzyskać gęsty przecier pomidorowy, należy jedynie dłużej
odparowywać sos :)
niedziela, 1 września 2013
Oliwki z marchewką i selerem naciowym
Zielone oliwki z selerem
naciowym, czosnkiem i marchewką to przystawka, do której nie trzeba namawiać. Polecamy
ten przepis szczególnie tym, którzy nie przepadają za oliwkami, ponieważ dzięki
warzywom nabierają zdecydowanie lepszego smaku. Sałatkę można przechowywać do
tygodnia w lodówce.