sobota, 29 marca 2014

Barszcz ukraiński

Pyszny barszczyk z fasolą i białą kapustą. Gotowała go już nasza prababcia. Latem fasolę zastępujemy bobem, wówczas zupa nabiera jeszcze lepszego i bardziej wyjątkowego smaku. Wywar można ugotować na jakimkolwiek delikatnym mięsie (nie polecamy więc wołowiny), my najczęściej gotujemy na żeberkach i indyku lub kurczaku.


sobota, 22 marca 2014

Pavlova stracciatella z truskawkami

Po przepysznej bezie z ananasem, mango i kiwi przyszła kolej na równie wspaniałą Pavlovą z kawałkami gorzkiej czekolady i truskawkami. Nie przepadamy za bezą, ale w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje po prostu nieziemsko :) Deser polałyśmy waniliowym miodem z sokiem z limonki. Dodatkowo całość można posypać wiórkami gorzkiej czekolady. Uwaga: bardzo wciąga!
 

czwartek, 20 marca 2014

Roladki z indyka z papryką, pieczarkami i mozzarellą

Proste i smaczne roladki z piersi z indyka z papryką, pieczarkami, porem i mozzarellą. Z soków powstałych podczas duszenia mięsa można zrobić sos, zagęszczając go łyżeczką mąki. Danie podawać z frytkami, purée lub kluskami śląskimi.
 

środa, 19 marca 2014

Schab z zielonym groszkiem i pieczarkami

Jeśli znudził Wam się tradycyjny schabowy, przyrządźcie mięso z zielonym groszkiem i pieczarkami. Jest bardzo aromatyczne, kruche, soczyste i rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki długiemu duszeniu z zielonym groszkiem, grzybami i rozmarynem. Dodatek białego wytrawnego wina nadaje mięsu jeszcze lepszy smak. Potrawę możecie przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko podgrzać.
 

wtorek, 18 marca 2014

Krokiety z kapustą i grzybami

Chrupiące krokieciki z kapustą i grzybami to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a składniki są powszechnie dostępne. Kapustę możecie dodatkowo doprawić pieprzem ziołowym - wzbogaci to jej smak. Smacznego!
 

niedziela, 16 marca 2014

Pavlova z ananasem, mango i kiwi

Chrupiąca z zewnątrz, mięciutka i lekko ciągnąca w środku beza z ananasem, mango, kiwi i bitą śmietaną. Wszystkie owoce idealnie do siebie pasują, a polane miodem z kwaśnym sokiem i nasionkami z laski wanilii smakują wręcz cudownie. Starta skórka z limonki dodatkowo orzeźwia cały deser i nadaje mu charakter. Spróbujcie koniecznie, a pozostałe żółtka wykorzystajcie np. do crème brûlée :) Pyszności...
 

sobota, 15 marca 2014

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Kapuśniaczki zaraz po upieczeniu są chrupiące, po kilku godzinach miękną i wtedy są najlepsze: krucho-mięciutkie. Dlatego najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Ciasto jest troszkę słodkawe i takie ma być. Nie polecamy zmniejszać ilości cukru. Próbowałyśmy i to nie było „to”. W farszu można pominąć grzyby, doprawiając kapustę pieprzem ziołowym. Za przepis dziękujemy cioci Ewie :)

piątek, 14 marca 2014

Krokiety z jajkami i natką pietruszki

Pyszne krokiety z jajkami i natką pietruszki. Proste połączenie, a jednak nie wszystkim znane. Krokiety można usmażyć w panierce lub bez. My wolimy je w tej drugiej wersji. Nie są wtedy tak chrupiące, ale za to intensywniejsze w smaku. Musicie spróbować!

środa, 12 marca 2014

Kruche ciasteczka przez maszynkę

Nasz ulubiony przepis na kruche ciastka przez maszynkę. Jest prosty, a ciasteczka są bardzo dobre i długo zachowują świeżość (wystarczy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku). Ciasto najlepiej wyciskać przez maszynkę lub po prostu rozwałkować i wykrawać. My wyciskałyśmy je przez wyciskacz do ciasteczek.
 
Składniki, ok. 80 sztuk:
500 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
190 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 ½ łyżki smalcu
100 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 ugotowane żółtka
70 ml śmietany 18%
skórka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)

1.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać szczyptę soli i wymieszać.
2.     Posiekać z masłem i smalcem.
3.     Dodać resztę składników i szybko połączyć, rozcierając masło z mąką między palcami.
4.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
5.     Ciasto wycisnąć przez maszynkę, za pomocą wyciskacza do ciasteczek lub rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka.
6.     Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż ciasteczka lekko się zrumienią.

poniedziałek, 10 marca 2014

Gotowane karczochy

Prosty i przede wszystkim zdrowy sposób na karczochy. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie z cytryną i przekąska gotowa. Listki karczochów macza się w oliwie z oliwek wymieszanej z octem winnym oraz solą i zagryza świeżą bagietką. Zjada się tylko małą końcówkę listków i oczywiście serce karczocha. Im bliżej środka, tym więcej miąższu do zjedzenia. Smacznego ;) 
 

piątek, 7 marca 2014

Casarecce z karczochami i białą kiełbasą

Świetny pomysł na wyśmienity obiad lub kolację w chłodny wieczór. Dość kaloryczne danie, ale za to jak smakuje… :) Dobrze, że karczochy obniżają cholesterol ;) Do makaronu polecamy czerwone wytrawne wino Corvo.
 

czwartek, 6 marca 2014

Roladki wieprzowe z warzywami i mozzarellą

Bardzo smaczne roladki z warzywami i mozzarellą. Zrobiłyśmy je ze składników, które zawsze można znaleźć w lodówce. Zwykle podajemy je z purée ziemniaczanym i buraczkami, ale równie dobrze będą smakować z marchewką i groszkiem. Roladki można również przygotować z piersi z kurczaka.
 

wtorek, 4 marca 2014

Waniliowe babeczki z drobinkami czekolady

Sypkie, wilgotne i mięciutkie babeczki z drobinkami czekolady, ozdobione różą z bitej śmietany. Upiekłyśmy je ze znanego Wam już ciasta Plum Cake. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana kremówka natomiast musi być dobrze schłodzona, najlepiej przez kilka dni. Wtedy na pewno ubije się na sztywno i nie trzeba będzie dodawać żelatyny. 
 

niedziela, 2 marca 2014

Krokiety z pieczarkami

Chrupiące krokiety naszej mamy. Farsz jest bardzo prosty i składa się głównie z pieczarek. Ciasto naleśnikowe jest również bardzo łatwe, a co najważniejsze smaczne i niezawodne :) Krokiety najlepiej smakują z barszczykiem.