Pyszny barszczyk z fasolą i białą kapustą. Gotowała go
już nasza prababcia. Latem fasolę zastępujemy bobem, wówczas zupa nabiera
jeszcze lepszego i bardziej wyjątkowego smaku. Wywar można ugotować na
jakimkolwiek delikatnym mięsie (nie polecamy więc wołowiny), my najczęściej gotujemy
na żeberkach i indyku lub kurczaku.
sobota, 29 marca 2014
sobota, 22 marca 2014
Pavlova stracciatella z truskawkami
Po
przepysznej bezie z ananasem, mango i kiwi przyszła kolej na równie wspaniałą
Pavlovą z kawałkami gorzkiej czekolady i truskawkami. Nie przepadamy za bezą,
ale w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje po prostu nieziemsko :) Deser
polałyśmy waniliowym miodem z sokiem z limonki. Dodatkowo całość można posypać wiórkami
gorzkiej czekolady. Uwaga: bardzo wciąga!
czwartek, 20 marca 2014
Roladki z indyka z papryką, pieczarkami i mozzarellą
Proste
i smaczne roladki z piersi z indyka z papryką, pieczarkami, porem i mozzarellą.
Z soków powstałych podczas duszenia mięsa można zrobić sos, zagęszczając go
łyżeczką mąki. Danie podawać z frytkami, purée lub kluskami śląskimi.
środa, 19 marca 2014
Schab z zielonym groszkiem i pieczarkami
Jeśli znudził Wam się
tradycyjny schabowy, przyrządźcie mięso z zielonym groszkiem i pieczarkami. Jest bardzo aromatyczne, kruche, soczyste i rozpływa się w ustach. Wszystko
dzięki długiemu duszeniu z zielonym groszkiem, grzybami i rozmarynem. Dodatek
białego wytrawnego wina nadaje mięsu jeszcze lepszy smak. Potrawę możecie
przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko podgrzać.
wtorek, 18 marca 2014
Krokiety z kapustą i grzybami
Chrupiące krokieciki z kapustą i grzybami to dobry pomysł
na szybki i tani obiad. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a składniki są powszechnie
dostępne. Kapustę możecie dodatkowo doprawić pieprzem ziołowym - wzbogaci to jej
smak. Smacznego!
niedziela, 16 marca 2014
Pavlova z ananasem, mango i kiwi
Chrupiąca
z zewnątrz, mięciutka i lekko ciągnąca w środku beza z ananasem, mango, kiwi i
bitą śmietaną. Wszystkie owoce idealnie do siebie pasują, a polane miodem z kwaśnym
sokiem i nasionkami z laski wanilii smakują wręcz cudownie. Starta skórka z
limonki dodatkowo orzeźwia cały deser i nadaje mu charakter. Spróbujcie
koniecznie, a pozostałe żółtka wykorzystajcie np. do crème brûlée :) Pyszności...
sobota, 15 marca 2014
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe
Kapuśniaczki
zaraz po upieczeniu są chrupiące, po kilku godzinach miękną i wtedy są
najlepsze: krucho-mięciutkie. Dlatego najlepiej zrobić je dzień wcześniej.
Ciasto jest troszkę słodkawe i takie ma być. Nie polecamy zmniejszać ilości
cukru. Próbowałyśmy i to nie było „to”. W farszu można pominąć grzyby,
doprawiając kapustę pieprzem ziołowym. Za przepis dziękujemy cioci Ewie :)
piątek, 14 marca 2014
Krokiety z jajkami i natką pietruszki
Pyszne krokiety z jajkami i natką pietruszki. Proste
połączenie, a jednak nie wszystkim znane. Krokiety można usmażyć w panierce lub
bez. My wolimy je w tej drugiej wersji. Nie są wtedy tak chrupiące, ale za to
intensywniejsze w smaku. Musicie spróbować!
środa, 12 marca 2014
Kruche ciasteczka przez maszynkę
Nasz
ulubiony przepis na kruche ciastka przez maszynkę. Jest prosty, a ciasteczka są
bardzo dobre i długo zachowują świeżość (wystarczy przechowywać je w szczelnie
zamkniętym pojemniku). Ciasto najlepiej wyciskać przez maszynkę lub po prostu
rozwałkować i wykrawać. My wyciskałyśmy je przez wyciskacz do ciasteczek.
Składniki, ok. 80
sztuk:
500 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
190 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 ½ łyżki smalcu
100 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 ugotowane żółtka
70 ml śmietany 18%
skórka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)
1.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać szczyptę soli i wymieszać.
2.
Posiekać z masłem i smalcem.
3.
Dodać resztę składników i szybko
połączyć, rozcierając masło z mąką między palcami.
4.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
5.
Ciasto wycisnąć przez maszynkę, za
pomocą wyciskacza do ciasteczek lub rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać
ciasteczka.
6.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż
ciasteczka lekko się zrumienią.
poniedziałek, 10 marca 2014
Gotowane karczochy
Prosty i przede
wszystkim zdrowy sposób na karczochy. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie z
cytryną i przekąska gotowa. Listki karczochów macza się w oliwie z oliwek
wymieszanej z octem winnym oraz solą i zagryza świeżą bagietką. Zjada się tylko
małą końcówkę listków i oczywiście serce karczocha. Im bliżej środka, tym więcej miąższu do zjedzenia.
Smacznego ;)
piątek, 7 marca 2014
Casarecce z karczochami i białą kiełbasą
Świetny pomysł na
wyśmienity obiad lub kolację w chłodny wieczór. Dość kaloryczne danie, ale za
to jak smakuje… :) Dobrze, że karczochy obniżają cholesterol ;) Do makaronu
polecamy czerwone wytrawne wino Corvo.
czwartek, 6 marca 2014
Roladki wieprzowe z warzywami i mozzarellą
Bardzo
smaczne roladki z warzywami i mozzarellą. Zrobiłyśmy je ze składników, które zawsze
można znaleźć w lodówce. Zwykle podajemy je z purée ziemniaczanym i buraczkami, ale równie dobrze
będą smakować z marchewką i groszkiem. Roladki można również przygotować z
piersi z kurczaka.
wtorek, 4 marca 2014
Waniliowe babeczki z drobinkami czekolady
Sypkie, wilgotne i mięciutkie babeczki z drobinkami
czekolady, ozdobione różą z bitej śmietany. Upiekłyśmy je ze znanego Wam już ciasta
Plum Cake. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana
kremówka natomiast musi być dobrze schłodzona, najlepiej przez kilka dni. Wtedy
na pewno ubije się na sztywno i nie trzeba będzie dodawać żelatyny.
niedziela, 2 marca 2014
Krokiety z pieczarkami
Chrupiące krokiety naszej mamy. Farsz jest bardzo prosty
i składa się głównie z pieczarek. Ciasto naleśnikowe jest również bardzo łatwe,
a co najważniejsze smaczne i niezawodne :) Krokiety najlepiej smakują z barszczykiem.