wtorek, 29 kwietnia 2014

Sałatka wielowarstwowa

Sałatka jest szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczna. Składa się z selera, kukurydzy, porów, ananasa, szynki, jabłek, jajek i żółtego sera. Składniki układa się warstwami w przezroczystej salaterce. Dzięki temu sałatka bardzo ładnie wygląda. Za przepis dziękujemy naszej cioci, Ewie :)
 

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Naleśniki z kapustą włoską, pieczarkami i kiełbasą

Bardzo smaczne naleśniki z kapustą włoską, pieczarkami i wędzoną kiełbasą. Kapusta dość szybko się rozgotowuje, więc trzeba ją próbować w trakcie gotowania. Jej lekko gorzkawy smak bardzo dobrze komponuje się z resztą składników. Kiełbasę możecie zastąpić wędzonym boczkiem lub szynką.
 

niedziela, 27 kwietnia 2014

Rigatoni alla boscaiola

Szybka i tania potrawa z prostych składników: cukinii, pieczarek, pomidorów i boczku. Sos podlany białym winem zyskuje głębszy i ciekawszy smak. Do dania możecie użyć jakiegokolwiek krótkiego makaronu. Zachęcamy też do wypróbowania innych, równie pysznych past.

sobota, 26 kwietnia 2014

Kokosowa zupa curry z czerwonej soczewicy

Bardzo dobra, sycąca i dość ostra zupa curry z czerwonej soczewicy. Jest gotowa w pół godziny, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Warto posypać ją świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zupę można też zmiksować na krem. Przypomnijcie sobie o niej, kiedy zostanie Wam trochę niedzielnego rosołu. Zmodyfikowany przepis naszego kolegi, Jacka :)


piątek, 25 kwietnia 2014

Smażony koper włoski

Smażony koper włoski to świetna przystawka o anyżkowym smaku. Możecie ją przygotować nawet kilka godzin wcześniej, bo smakuje wyśmienicie również na zimno. Ciasto do obtaczania plastrów kopru powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Do smażenia polecamy olej arachidowy.
 

czwartek, 24 kwietnia 2014

Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami i miętą

Makaron z tuńczykiem to kolejna pyszna i prosta potrawa. Bardzo szybko się ją przyrządza, składniki są niedrogie i ogólnodostępne. Dodatek świeżej mięty nadaje potrawie wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Spróbujcie też pasty z tuńczykiem w sosie śmietanowym :)

sobota, 19 kwietnia 2014

Pisanki w listki

Znacie ten sposób na pisanki? Wystarczy trochę świeżych listków, łupin cebuli, gumek recepturek, pończoch i śliczne pisanki gotowe!
 

Muffinki kokosowe

Znakomite muffinki kokosowe ze słodkim, kokosowym kremem, który smakuje podobnie do Raffaello. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i sypkie, czyli takie jak lubimy najbardziej. Krem możecie wycisnąć w różnych kształtach (np. kwiatka) i dodatkowo posypać go wiórkami kokosowymi. Zdecydowanie najlepsze kokosowe muffinki, jakie jadłyśmy :)
 

piątek, 18 kwietnia 2014

Pupi con l’uovo

Pupi con l’uovo, czyli ciasteczka cynamonowo-pomarańczowe. Przepis na te sycylijskie ciastka jest w naszej rodzinie już od ponad 100 lat. Wypieka się je tylko na święta wielkanocne. Tradycyjnie piecze się je z całym jajkiem w skorupce, ale my wolimy bez. Już podczas zagniatania ciasta w całym domu unosi się cudowny zapach pomarańczy i cynamonu. Gotowe ciasteczka ozdabia się lukrem i kolorowymi posypkami. Należy przechowywać je w szczelnym pojemniku, aby zachowały swój pyszny smak i aromat.
 

Zupa chrzanowa

Na Wielkanoc zawsze jemy zupę chrzanową, którą przygotowuje nasza babcia. Dziadek z tatą trą chrzan i płaczu nie ma końca ;) Gotuje się ją na surowej szynce i wędzonym boczku. Wykorzystuje się do niej również wszystkie wędliny pozostałe ze święconki oraz jajka. Chrzanówka jest bardzo ostra, aromatyczna i sycąca. Jeżeli wolicie łagodniejszy smak, wystarczy dodać mniej chrzanu. My jednak lubimy ją w ostrej wersji.
 

czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka migdałowo-pomarańczowa

To nasza ulubiona babka. Jest tak pyszna i wyjątkowa, że pieczemy ją na każde święta wielkanocne. Intensywny smak migdałów i pomarańczy świetnie komponuje się z białą czekoladą, która jest zarówno w cieście, jak i w polewie. Babka jest bardzo mokra, gęsta i sypka zarazem. Jest po prostu idealna. Przepis znalazłyśmy na Kwestii Smaku, troszkę go zmodyfikowałyśmy i uprościłyśmy.


środa, 16 kwietnia 2014

Babeczki w skorupkach

Babeczki w skorupkach tak nas oczarowały, że musiały znaleźć się na baikowym blogu. Zaskakują gości i są śliczną ozdobą wielkanocnego stołu. Skorupki najlepiej zbierać z rożnych wypieków. Należy przebić je u góry grubą igłą lub korkociągiem i delikatnie wyskubać większą dziurkę. Następnie wylać jajko, wykorzystać do pieczenia, a skorupki zanurzyć w gorącej, osolonej wodzie i osuszyć. Można je również pomalować barwnikami do jajek i dopiero napełnić ulubionym ciastem. Pomysł na babeczki zaczerpnęłyśmy ze strony Cupcake Project.
 

wtorek, 15 kwietnia 2014

Babka limonkowa

Wilgotna, puszysta i lekko sprężysta babka o limonkowym, orzeźwiającym smaku. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się piękny, cytrusowy zapach. Ciasto długo zachowuje świeżość, a w formie króliczka jest jeszcze bardziej rozchwytywane przez dzieci. Dodatkowo można ozdobić je limonkowym lukrem. Foremkę możecie kupić w Duce lub wygrać w wielkanocnym konkursie!
 

Wielkanocny konkurs Baikowanoc

BAiKA w Kuchni i DUKA zapraszają do udziału w wielkanocnym konkursie Baikowanoc!

Konkurs rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 22.04.14 r. włącznie. Do wygrania prześliczne, silikonowe formy do pieczenia DUKA w kształcie baranka, pisanek i króliczków.

Nagroda III – dwie foremki: silikonowa forma jajko, silikonowa forma królik
Nagroda IV – jedna foremka: silikonowa forma królik.

Miałyśmy przyjemność je przetestować (brioche, babka drożdżowa) i bardzo je Wam polecamy. Mają ponad 20 cm długości, można ich używać w piekarniku, zamrażarce, kuchence mikrofalowej oraz myć w zmywarce. Nie trzeba ich natłuszczać, ciasto nie przywiera do formy i łatwo się je wyjmuje. Wypieki wychodzą błyszczące i bardzo podobają się dzieciom.

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy przygotować coś słodkiego w świątecznym klimacie, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Konkurs Baikowanoc” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com

Udział w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)
Powodzenia!
Baika i DUKA

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka drożdżowa z polewą z białej czekolady

Bardzo dobra, waniliowa babka drożdżowa z cytrynową nutą i rodzynkami w rumie. Jest bardzo puszysta i smaczna nawet na drugi dzień. Do babki pasuje zarówno polewa z białej czekolady, jak i zwykły lukier. Upiekłyśmy ją w kształcie baranka i małych pisanek, wykorzystując foremki Duki. Babki o takim kształcie podobają się dzieciom i będą słodką ozdobą wielkanocnego stołu :) Wypieki bardzo łatwo wyjmuje się z formy i wychodzą błyszczące. 
 
Składniki, forma baranek i małe pisanki lub forma 24 cm:
125 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
90 g cukru z prawdziwą wanilią / 80 g cukru + 1 op. cukru wanilinowego
300 g mąki pszennej typ 550 / 450
szczypta soli
1 łyżka rumu
sok i skórka starta z 1 małej cytryny
70 g miękkiego masła

30 g rodzynek
2 łyżki rumu
gorąca woda

1.     Rodzynki zalać likierem z gorącą wodą i odstawić na kilka h lub na całą noc. Odcedzić.
2.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
3.     Żółtka utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę.
4.     Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i połączyć z rozczynem.
5.     Wymieszać z żółtkami, rumem, sokiem i skórką z cytryny i miksować przez 5 min.
6.     Stopniowo dodawać masło i miksować przez kolejne 5 min.
7.     Wmiksować rodzynki i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.     Ciasto przełożyć do formy (zostawiając 1 cm od góry w formie baranka) i odstawić na 30 min.
9.     Piekarnik nastawić na 180°C.
10.  Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 min do suchego patyczka.
11.  Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy i polać polewą.

Polewa z białej czekolady
30 ml śmietany kremówki 30%
50 g białej czekolady

1.     Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszać do jej rozpuszczenia.



*Wpis zawiera lokowanie produktu*

Brioche szafranowo-migdałowa

Brioche to nasze ulubione ciasto drożdżowe. Jest mięciutkie, bardzo delikatne i długo zachowuje świeżość. Tym razem część mąki zastąpiłyśmy zmielonymi migdałami i dodałyśmy szczyptę szafranu. Dzięki niemu brioche ma bardzo ładny, żółty kolor. Upiekłyśmy ją w silikonowej formie Duki w kształcie ozdobnej pisanki. Forma sprawdziła się świetnie, ciasto do niej nie przywiera i równomiernie się piecze. Brioszkową pisankę możecie ozdobić lukrem w różnych kolorach, wystarczy dodać do niego odrobinę barwnika w żelu.


czwartek, 10 kwietnia 2014

Penne z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Kolejna bardzo smaczna pasta, do której nie trzeba nikogo namawiać: penne z szynką i pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym. Jest bardzo łatwa, składniki nie są wyszukane, a przygotowanie sosu nie trwa dłużej niż gotowanie makaronu. Tak dobrej paście nie oprze się nawet największy niejadek! ;)


środa, 9 kwietnia 2014

Wuzetka z konfiturą z płatków róż

Duuuża i podzielna wuzetka w wyjątkowej odsłonie: z domową konfiturą z płatków róż. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Biszkopt jest wtedy wilgotniejszy, a śmietana sztywniejsza. Konfiturę różaną można oczywiście zastąpić konfiturą wiśniową, malinową lub powidłami śliwkowymi. Spróbujcie też pralinek i gorącej czekolady z różą :)


wtorek, 8 kwietnia 2014

Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Wspaniała, zdrowa, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i marchewki. Najlepiej zrobić ją na rosole pozostałym z poprzedniego dnia. Zupa smakuje nawet dzieciom, zwłaszcza podana z drobnym makaronem. Kiedy tylko jej spróbowałyśmy, od razu weszła na stałe do naszego menu. Jesteśmy pewne, że i u Was tak będzie. Troszkę zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Spaghetti al nero di seppia

Tym razem niecodzienna propozycja na wyjątkową kolację lub obiad. Naturalny, czarny barwnik znajdujący się w woreczku czernidłowym mątwy może odstraszać niejedną osobę, ale zupełnie niepotrzebnie: makaron wygląda i smakuje niepowtarzalnie. Spaghetti przyrządziłyśmy z dodatkiem ekstraktu z pomidorów, który z powodzeniem możecie zastąpić koncentratem pomidorowym. Danie świetnie komponuje się z lampką białego wytrawnego wina.


niedziela, 6 kwietnia 2014

Torcik marchewkowy

Przepyszny torcik marchewkowy o cynamonowo-miodowym smaku z pomarańczową nutą. Zachwycił wszystkich domowników i zniknął w mgnieniu oka. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i puszyste, a w połączeniu z kremem z bitej śmietany i mascarpone rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej herbatki lub caffellatte.
 

czwartek, 3 kwietnia 2014

Truskawki w soku z pomarańczy

We Włoszech właśnie rozpoczął się sezon na truskawki. W Polsce musimy na nie jeszcze trochę poczekać, ale już dziś dzielimy się z Wami przepisem na przepyszny, owocowy deser. Truskawki ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy smakują po prostu obłędnie. Świetnie nadają się na orzeźwiający i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Spróbujcie też arbuza z sokiem z limonki!

Składniki, 4 porcje:
500 g truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego / białego
3-4 pomarańcze

1.    Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć szypułki.
2.    Pokroić w ćwiartki, a następnie na pół.
3.    Przełożyć do szklanej miski i posypać cukrem.
4.    Wycisnąć sok z pomarańczy i przelać do truskawek.
5.    Delikatnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił.
6.    Przełożyć do pucharków lub szklanek.

wtorek, 1 kwietnia 2014

Smażone kalmary

Tym razem zapraszamy Was na kalmary smażone w głębokim tłuszczu :) To świetna przystawka na imprezę lub romantyczną kolację. Skropione sokiem z cytryny są wprost nie do opisania. Przepis polecamy szczególnie tym, którzy jeszcze ich nie próbowali lub się do nich zrazili. Pyszności!