Sałatka jest szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo
smaczna. Składa się z selera, kukurydzy, porów, ananasa, szynki, jabłek, jajek
i żółtego sera. Składniki układa się warstwami w przezroczystej salaterce.
Dzięki temu sałatka bardzo ładnie wygląda. Za przepis dziękujemy naszej cioci, Ewie :)
wtorek, 29 kwietnia 2014
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Naleśniki z kapustą włoską, pieczarkami i kiełbasą
Bardzo smaczne naleśniki z kapustą włoską, pieczarkami i wędzoną
kiełbasą. Kapusta dość szybko się rozgotowuje, więc trzeba ją próbować w
trakcie gotowania. Jej lekko gorzkawy smak bardzo dobrze komponuje się z resztą
składników. Kiełbasę możecie zastąpić wędzonym boczkiem lub szynką.
niedziela, 27 kwietnia 2014
Rigatoni alla boscaiola
Szybka i tania potrawa z prostych składników: cukinii,
pieczarek, pomidorów i boczku. Sos podlany białym winem zyskuje głębszy i
ciekawszy smak. Do dania możecie użyć jakiegokolwiek krótkiego makaronu.
Zachęcamy też do wypróbowania innych, równie pysznych past.
sobota, 26 kwietnia 2014
Kokosowa zupa curry z czerwonej soczewicy
Bardzo dobra, sycąca i dość ostra zupa curry z czerwonej
soczewicy. Jest gotowa w pół godziny, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Warto
posypać ją świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zupę można też zmiksować
na krem. Przypomnijcie sobie o niej, kiedy zostanie Wam trochę niedzielnego rosołu.
Zmodyfikowany przepis naszego kolegi, Jacka :)
piątek, 25 kwietnia 2014
Smażony koper włoski
Smażony koper włoski to świetna przystawka o anyżkowym
smaku. Możecie ją przygotować nawet kilka godzin wcześniej, bo smakuje wyśmienicie
również na zimno. Ciasto do obtaczania plastrów kopru powinno być nieco gęstsze
niż na naleśniki. Do smażenia polecamy olej arachidowy.
czwartek, 24 kwietnia 2014
Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami i miętą
Makaron z tuńczykiem to
kolejna pyszna i prosta potrawa. Bardzo szybko się ją przyrządza, składniki są
niedrogie i ogólnodostępne. Dodatek świeżej mięty nadaje potrawie wyjątkowy, niepowtarzalny
smak. Spróbujcie też pasty z tuńczykiem w sosie śmietanowym :)
sobota, 19 kwietnia 2014
Pisanki w listki
Znacie ten sposób na pisanki? Wystarczy trochę świeżych listków, łupin cebuli, gumek recepturek, pończoch i
śliczne pisanki gotowe!
Muffinki kokosowe
Znakomite
muffinki kokosowe ze słodkim, kokosowym kremem, który smakuje podobnie do
Raffaello. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i sypkie, czyli takie jak lubimy najbardziej.
Krem możecie wycisnąć w różnych kształtach (np. kwiatka) i dodatkowo posypać go
wiórkami kokosowymi. Zdecydowanie najlepsze kokosowe muffinki, jakie jadłyśmy
:)
piątek, 18 kwietnia 2014
Pupi con l’uovo
Pupi con l’uovo, czyli ciasteczka cynamonowo-pomarańczowe. Przepis na te sycylijskie ciastka jest w naszej
rodzinie już od ponad 100 lat. Wypieka się je tylko na święta wielkanocne. Tradycyjnie
piecze się je z całym jajkiem w skorupce, ale my wolimy bez. Już podczas
zagniatania ciasta w całym domu unosi się cudowny zapach pomarańczy i cynamonu.
Gotowe ciasteczka ozdabia się lukrem i kolorowymi posypkami. Należy przechowywać
je w szczelnym pojemniku, aby zachowały swój pyszny smak i aromat.
Zupa chrzanowa
Na Wielkanoc zawsze jemy zupę chrzanową, którą przygotowuje nasza babcia. Dziadek z
tatą trą chrzan i płaczu nie ma końca ;) Gotuje się ją na surowej szynce i
wędzonym boczku. Wykorzystuje się do niej również wszystkie wędliny pozostałe ze
święconki oraz jajka. Chrzanówka jest bardzo ostra, aromatyczna i sycąca. Jeżeli
wolicie łagodniejszy smak, wystarczy dodać mniej chrzanu. My jednak lubimy ją w
ostrej wersji.
czwartek, 17 kwietnia 2014
Babka migdałowo-pomarańczowa
To
nasza ulubiona babka. Jest tak pyszna i wyjątkowa, że pieczemy ją na każde
święta wielkanocne. Intensywny smak migdałów i pomarańczy świetnie komponuje
się z białą czekoladą, która jest zarówno w cieście, jak i w polewie. Babka
jest bardzo mokra, gęsta i sypka zarazem. Jest po prostu idealna. Przepis znalazłyśmy
na Kwestii Smaku, troszkę go zmodyfikowałyśmy i uprościłyśmy.
środa, 16 kwietnia 2014
Babeczki w skorupkach
Babeczki
w skorupkach tak nas oczarowały, że musiały znaleźć się na baikowym blogu. Zaskakują
gości i są śliczną ozdobą wielkanocnego stołu. Skorupki najlepiej zbierać z
rożnych wypieków. Należy przebić je u góry grubą igłą lub korkociągiem i
delikatnie wyskubać większą dziurkę. Następnie wylać jajko, wykorzystać do
pieczenia, a skorupki zanurzyć w gorącej, osolonej wodzie i osuszyć. Można je
również pomalować barwnikami do jajek i dopiero napełnić ulubionym ciastem. Pomysł
na babeczki zaczerpnęłyśmy ze strony Cupcake Project.
wtorek, 15 kwietnia 2014
Babka limonkowa
Wilgotna,
puszysta i lekko sprężysta babka o limonkowym, orzeźwiającym smaku. Podczas
pieczenia, w kuchni unosi się piękny, cytrusowy zapach. Ciasto długo zachowuje
świeżość, a w formie króliczka jest jeszcze bardziej rozchwytywane przez
dzieci. Dodatkowo można ozdobić je limonkowym lukrem. Foremkę możecie kupić w Duce
lub wygrać w wielkanocnym konkursie!
Wielkanocny konkurs Baikowanoc
BAiKA
w Kuchni i DUKA zapraszają do udziału w wielkanocnym konkursie Baikowanoc!
Konkurs
rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 22.04.14 r. włącznie. Do wygrania prześliczne,
silikonowe formy do pieczenia DUKA w kształcie baranka, pisanek i króliczków.
Nagroda
I – cztery foremki: silikonowa forma wielkanocna, silikonowa forma baran, silikonowa forma jajko, silikonowa forma królik
Nagroda II – trzy
foremki: silikonowa forma baran, silikonowa forma jajko, silikonowa forma królik
Nagroda III – dwie
foremki: silikonowa forma jajko, silikonowa forma królik
Nagroda IV – jedna
foremka: silikonowa forma królik.
Miałyśmy
przyjemność je przetestować (brioche, babka drożdżowa) i bardzo je Wam polecamy. Mają ponad 20 cm długości,
można ich używać w piekarniku, zamrażarce, kuchence mikrofalowej oraz myć w
zmywarce. Nie trzeba ich natłuszczać, ciasto nie przywiera do formy i łatwo się
je wyjmuje. Wypieki wychodzą błyszczące i bardzo podobają się dzieciom.
Aby
wziąć udział w konkursie, wystarczy przygotować coś słodkiego w świątecznym
klimacie, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z
napisem „Konkurs Baikowanoc” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com
Udział
w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki
konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej
:)
Powodzenia!
Baika
i DUKA
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Babka drożdżowa z polewą z białej czekolady
Bardzo
dobra, waniliowa babka drożdżowa z cytrynową nutą i rodzynkami w rumie. Jest
bardzo puszysta i smaczna nawet na drugi dzień. Do babki pasuje zarówno polewa
z białej czekolady, jak i zwykły lukier. Upiekłyśmy ją w kształcie baranka i
małych pisanek, wykorzystując foremki Duki. Babki o takim kształcie podobają
się dzieciom i będą słodką ozdobą wielkanocnego stołu :) Wypieki bardzo łatwo
wyjmuje się z formy i wychodzą błyszczące.
Składniki, forma
baranek i małe pisanki lub forma 24 cm:
125 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
90 g cukru z prawdziwą wanilią / 80 g cukru + 1
op. cukru wanilinowego
300 g mąki pszennej typ 550 / 450
szczypta soli
1 łyżka rumu
sok i skórka starta z 1 małej cytryny
70 g miękkiego masła
30 g rodzynek
2 łyżki rumu
gorąca woda
1.
Rodzynki zalać
likierem z gorącą wodą i odstawić na kilka h lub na całą noc. Odcedzić.
2.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić
w ciepłe miejsce na 15 min.
3.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą i puszystą masę.
4.
Mąkę przesiać do
miski, wymieszać z solą i połączyć z rozczynem.
5.
Wymieszać z
żółtkami, rumem, sokiem i skórką z cytryny i miksować przez 5 min.
6.
Stopniowo dodawać
masło i miksować przez kolejne 5 min.
7.
Wmiksować
rodzynki i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.
Ciasto przełożyć
do formy (zostawiając 1 cm od góry w formie baranka) i odstawić na 30 min.
9.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
10.
Formę z ciastem
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 min do suchego patyczka.
11.
Wyjąć z
piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy i polać polewą.
Polewa z białej czekolady
30
ml śmietany kremówki 30%
50
g białej czekolady
1.
Śmietanę
zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszać
do jej rozpuszczenia.
*Wpis
zawiera lokowanie produktu*
Brioche szafranowo-migdałowa
Brioche to nasze ulubione ciasto drożdżowe. Jest mięciutkie,
bardzo delikatne i długo zachowuje świeżość. Tym razem część mąki zastąpiłyśmy
zmielonymi migdałami i dodałyśmy szczyptę szafranu. Dzięki niemu brioche ma
bardzo ładny, żółty kolor. Upiekłyśmy ją w silikonowej formie Duki w kształcie ozdobnej
pisanki. Forma sprawdziła się świetnie, ciasto do niej nie przywiera i równomiernie
się piecze. Brioszkową pisankę możecie ozdobić lukrem w różnych kolorach,
wystarczy dodać do niego odrobinę barwnika w żelu.
czwartek, 10 kwietnia 2014
Penne z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym
Kolejna bardzo smaczna pasta, do której nie trzeba nikogo
namawiać: penne z szynką i pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym. Jest
bardzo łatwa, składniki nie są wyszukane, a przygotowanie sosu nie trwa dłużej
niż gotowanie makaronu. Tak dobrej paście nie oprze się nawet największy niejadek!
;)
środa, 9 kwietnia 2014
Wuzetka z konfiturą z płatków róż
Duuuża i podzielna wuzetka w wyjątkowej odsłonie: z domową
konfiturą z płatków róż. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Biszkopt
jest wtedy wilgotniejszy, a śmietana sztywniejsza. Konfiturę różaną można
oczywiście zastąpić konfiturą wiśniową, malinową lub powidłami śliwkowymi. Spróbujcie też pralinek i gorącej czekolady z różą :)
wtorek, 8 kwietnia 2014
Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki
Wspaniała, zdrowa, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
i marchewki. Najlepiej zrobić ją na rosole pozostałym z poprzedniego dnia. Zupa
smakuje nawet dzieciom, zwłaszcza podana z drobnym makaronem. Kiedy tylko jej
spróbowałyśmy, od razu weszła na stałe do naszego menu. Jesteśmy pewne, że i u
Was tak będzie. Troszkę zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Spaghetti al nero di seppia
Tym razem niecodzienna propozycja na wyjątkową kolację
lub obiad. Naturalny, czarny barwnik znajdujący się w woreczku czernidłowym mątwy może odstraszać
niejedną osobę, ale zupełnie niepotrzebnie: makaron wygląda i smakuje niepowtarzalnie. Spaghetti przyrządziłyśmy z dodatkiem ekstraktu z pomidorów, który z
powodzeniem możecie zastąpić koncentratem pomidorowym. Danie świetnie komponuje
się z lampką białego wytrawnego wina.
niedziela, 6 kwietnia 2014
Torcik marchewkowy
Przepyszny torcik marchewkowy o cynamonowo-miodowym smaku
z pomarańczową nutą. Zachwycił wszystkich domowników i zniknął w mgnieniu oka. Ciasto
jest mięciutkie, wilgotne i puszyste, a w połączeniu z kremem z bitej śmietany
i mascarpone rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej herbatki lub
caffellatte.
czwartek, 3 kwietnia 2014
Truskawki w soku z pomarańczy
We Włoszech właśnie rozpoczął
się sezon na truskawki. W Polsce musimy na nie jeszcze trochę poczekać, ale już
dziś dzielimy się z Wami przepisem na przepyszny, owocowy deser. Truskawki ze
świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy smakują po prostu obłędnie. Świetnie
nadają się na orzeźwiający i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Spróbujcie też
arbuza z sokiem z limonki!
Składniki, 4 porcje:
500 g truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego / białego
3-4 pomarańcze
1. Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem
papierowym i odciąć szypułki.
2. Pokroić w ćwiartki, a
następnie na pół.
3. Przełożyć do szklanej miski i
posypać cukrem.
4. Wycisnąć sok z pomarańczy i
przelać do truskawek.
5. Delikatnie wymieszać, żeby cukier
się rozpuścił.
6. Przełożyć do pucharków lub
szklanek.
wtorek, 1 kwietnia 2014
Smażone kalmary
Tym razem zapraszamy Was na kalmary smażone w głębokim
tłuszczu :) To świetna przystawka na imprezę lub romantyczną kolację. Skropione
sokiem z cytryny są wprost nie do opisania. Przepis polecamy szczególnie tym, którzy jeszcze
ich nie próbowali lub się do nich zrazili. Pyszności!