To
klasyczne danie musiało się w końcu znaleźć na naszym blogu. Faszerowane
papryki są pyszne, bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo
ładnie się prezentują. Polecamy na rodzinny obiad – znikają w mgnieniu oka ;)
wtorek, 21 lipca 2015
niedziela, 19 lipca 2015
Pierogi z młodą kapustą i mięsem
Pierogi z mięsem i młodą kapustą są mięciutkie i
rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują po odsmażeniu. Przy wyrabianiu
ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby ciasto odpoczęło
minimum 15 minut przed rozwałkowywaniem. Do pierogów najlepiej wykorzystać
wołowinę z rosołu lub wieprzowinę z innej zupy. Spróbujcie też pierogów z kapustą kiszoną i mięsem!
środa, 8 lipca 2015
Surówka z młodej kapusty, marchewki i papryki
Orzeźwiająca
surówka z chrupiącej młodej kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Idealnie
nadaje się jako dodatek do kotletów, kurczaka, roladek, wątróbki czy dań z grilla. Przygotowanie surówki nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba ją odstawić
na kilka godzin, żeby się przegryzła. Można ją przechowywać w lodówce do ok.
tygodnia. Z każdym dniem jest coraz lepsza. Za przepis dziękujemy naszej
koleżance Marzence ;)
wtorek, 7 lipca 2015
Kompot truskawkowy z wanilią i pomarańczą
Kompot z truskawek, zaraz obok kompotu wiśniowego, lubimy
najbardziej. Dodajemy do niego wanilię i skórkę z pomarańczy dla dodatkowego
aromatu i lepszego smaku. Taki kompot otwarty zimową porą smakuje naprawdę
wyjątkowo ;) Etykietka do pobrania tutaj.
niedziela, 5 lipca 2015
Konfitura z płatków róż
Domowa
konfitura różana jest o wiele smaczniejsza od tej kupionej w sklepie. Ma też
przepiękny fioletowy kolor z czerwonawym odcieniem. Płatki róż najlepiej zerwać
z samego rana, zasypać cukrem, a na drugi dzień ugotować. Konfitura z róż
wychodzi dość rzadka, im dłużej się ją gotuje, tym jest bardziej klejąca i ciemniejsza
(traci swój fioletowy kolor i staje się brązowa). Po zmiksowaniu blenderem płatków z małą ilością syropu idealnie nadaje się do nadziania pączków lub pralinek. Polecamy również
wykorzystać ją do wuzetki i gorącej czekolady! Etykietka do pobrania tutaj. Źródło: Tess Mallos, Turkish
Cooking.