wtorek, 21 lipca 2015

Papryki faszerowane

To klasyczne danie musiało się w końcu znaleźć na naszym blogu. Faszerowane papryki są pyszne, bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują. Polecamy na rodzinny obiad – znikają w mgnieniu oka ;)


niedziela, 19 lipca 2015

Pierogi z młodą kapustą i mięsem

Pierogi z mięsem i młodą kapustą są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują po odsmażeniu. Przy wyrabianiu ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby ciasto odpoczęło minimum 15 minut przed rozwałkowywaniem. Do pierogów najlepiej wykorzystać wołowinę z rosołu lub wieprzowinę z innej zupy. Spróbujcie też pierogów z kapustą kiszoną i mięsem


środa, 8 lipca 2015

Surówka z młodej kapusty, marchewki i papryki

Orzeźwiająca surówka z chrupiącej młodej kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Idealnie nadaje się jako dodatek do kotletów, kurczaka, roladek, wątróbki czy dań z grilla. Przygotowanie surówki nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba ją odstawić na kilka godzin, żeby się przegryzła. Można ją przechowywać w lodówce do ok. tygodnia. Z każdym dniem jest coraz lepsza. Za przepis dziękujemy naszej koleżance Marzence ;)


Kompot truskawkowy z wanilią i pomarańczą

Kompot z truskawek, zaraz obok kompotu wiśniowego, lubimy najbardziej. Dodajemy do niego wanilię i skórkę z pomarańczy dla dodatkowego aromatu i lepszego smaku. Taki kompot otwarty zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo ;) Etykietka do pobrania tutaj.



niedziela, 5 lipca 2015

Konfitura z płatków róż

Domowa konfitura różana jest o wiele smaczniejsza od tej kupionej w sklepie. Ma też przepiękny fioletowy kolor z czerwonawym odcieniem. Płatki róż najlepiej zerwać z samego rana, zasypać cukrem, a na drugi dzień ugotować. Konfitura z róż wychodzi dość rzadka, im dłużej się ją gotuje, tym jest bardziej klejąca i ciemniejsza (traci swój fioletowy kolor i staje się brązowa). Po zmiksowaniu blenderem płatków z małą ilością syropu idealnie nadaje się do nadziania pączków lub pralinek. Polecamy również wykorzystać ją do wuzetki i gorącej czekolady! Etykietka do pobrania tutajŹródło: Tess Mallos, Turkish Cooking.