Gnocchi alla pizzaiola

Drukuj

Miękkie, delikatne kluseczki z pysznym sosem i ciągnącą się mozzarellą jak na pizzy :) Gnocchi wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, a sosik robi się bardzo szybko. Ser najlepiej dodać na sam koniec: dzięki temu pozostaje miękki i ciągnący. Podobnie przyrządzamy też makaron, ale o tym w innym poście :)
 

Składniki, 3-4 porcje:
gnocchi z połowy porcji

Sos pomidorowy
6 małych ząbków czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
½ łyżeczki cukru
2 kulki mozzarelli

1.     Czosnek pokroić w plasterki i zeszklić w garnku.
2.     Wlać pomidory z puszki, dodać bazylię, roztarte w palcach oregano i gotować przez 15 min pod przykryciem.
3.     Posolić, posłodzić i gotować przez 5 min bez przykrycia. Sos powinien być dość gęsty.
4.     Mozzarellę pokroić w kostkę.
5.     Włożyć gnocchi do sosu, posypać mozzarellą, przykryć pokrywką i gotować przez 1 min na małym ogniu. Od razu podawać.




2 komentarze: