Miękkie,
delikatne kluseczki z pysznym sosem i ciągnącą się mozzarellą jak na pizzy :) Gnocchi
wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, a sosik robi się bardzo szybko. Ser
najlepiej dodać na sam koniec: dzięki temu pozostaje miękki i ciągnący. Podobnie
przyrządzamy też makaron, ale o tym w innym poście :)
Składniki, 3-4 porcje:
gnocchi
z połowy porcji
Sos
pomidorowy
6 małych ząbków czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
½ łyżeczki cukru
2 kulki mozzarelli
1.
Czosnek pokroić w plasterki i zeszklić
w garnku.
2.
Wlać pomidory z puszki, dodać bazylię,
roztarte w palcach oregano i gotować przez 15 min pod przykryciem.
3.
Posolić, posłodzić i gotować przez 5
min bez przykrycia. Sos powinien być dość gęsty.
4.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
5.
Włożyć gnocchi do sosu, posypać
mozzarellą, przykryć pokrywką i gotować przez 1 min na małym ogniu. Od razu
podawać.
Smakuje jak z najlepszej restauracji danie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę😊😊
Usuń