Babeczki drożdżowe z masą makową

Drukuj

Delikatne, mięciutkie i aromatyczne brioszki z domową masą makową. Cudownie pachną makiem, pomarańczą i pięknie prezentują się na stole. Dodatkowego, migdałowego zapachu i smaku nadaje im lukier z Amaretto. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają, więc w wersji dla nich likier można zastąpić olejkiem migdałowym. Smacznego!



Składniki, 12 sztuk:
Masa makowa
50 g rodzynków (+100 g do ciasta)
5 łyżek rumu
1 łyżka likieru Amaretto
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 g maku
30 g migdałów
30 g orzechów laskowych
30 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
3 łyżki likieru Amaretto / kilka kropel olejku migdałowego
2 łyżki roztopionego masła
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
70 g brązowego cukru
szczypta soli

1.    Rodzynki zalać rumem, likierem, ekstraktem z wanilii i odstawić na kilka h.
2.    Mak zalać wrzątkiem tylko do przykrycia i gotować przez 20 min, mieszając od czasu do czasu.
3.    Ostudzić i dokładnie odcisnąć z wody (np. zawijając w gazę).
4.    Zemleć 2 razy przez maszynkę do mięsa o najmniejszych oczkach.
5.    Zmienić na największe oczka i zemleć migdały, orzechy, skórkę i 50 g rodzynek. Wymieszać.
6.    Wlać miód, likier, masło i wymieszać.
7.    Żółtka ubić z cukrem na białą i puszystą masę (ok. 5 min) i wymieszać z makiem.
8.    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 3 min) i delikatnie wymieszać z masą makową.

Ciasto
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
420 g mąki pszennej 550
1 płaska łyżeczka soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
2 żółtka
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
160 g masła w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 roztrzepane jajko do posmarowania

1.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min.
2.     Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
3.     Wlać rozczyn, zmiksować hakiem dodać jajka z żółtkami, starte skórki i miksować przez 5 min.
4.     Stopniowo dodawać masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 2 min, dodać 100 g rodzynek i szybko zmiksować. Ciasto będzie dość rzadkie.
5.     Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (lub maksymalnie 3 dni).
6.     Stolnicę i ciasto oprószyć mąką i uformować kulę.
7.     Przeciąć ciasto na 12 części. Każdą kulkę delikatnie rozwałkować i rozprowadzić ½ cm warstwę masy makowej.
8.     Każdy placuszek zwinąć w roladę i delikatnie połączyć ze sobą dwa końce.
9.     Układać łączeniem do dołu w ceramicznych foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
10.  Odstawić na 1-1,5 h w ciepłe miejsce.
11.  Piekarnik nastawić na 190°C.
12.  Brioszki posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Jeśli pod koniec pieczenia będą za bardzo się rumienić, należy położyć na nie folię aluminiową.

Lukier migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto

mak / kandyzowana skórka pomarańczowa / płatki migdałów

1.    Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
2.    Polukrować bułeczki i posypać makiem.






1 komentarze: