Delikatne,
mięciutkie i aromatyczne brioszki z domową masą makową. Cudownie pachną makiem,
pomarańczą i pięknie prezentują się na stole. Dodatkowego, migdałowego zapachu
i smaku nadaje im lukier z Amaretto. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają, więc
w wersji dla nich likier można zastąpić olejkiem migdałowym. Smacznego!
Masa makowa
50 g rodzynków (+100 g do ciasta)
5 łyżek rumu
1 łyżka likieru Amaretto
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 g maku
30 g migdałów
30 g orzechów laskowych
30 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
3 łyżki likieru Amaretto / kilka kropel olejku
migdałowego
2 łyżki roztopionego masła
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
70 g brązowego cukru
szczypta soli
1.
Rodzynki zalać
rumem, likierem, ekstraktem z wanilii i odstawić na kilka h.
2.
Mak zalać
wrzątkiem tylko do przykrycia i gotować przez 20 min, mieszając od czasu do
czasu.
3.
Ostudzić i dokładnie
odcisnąć z wody (np. zawijając w gazę).
4.
Zemleć 2 razy
przez maszynkę do mięsa o najmniejszych oczkach.
5.
Zmienić na
największe oczka i zemleć migdały, orzechy, skórkę i 50 g rodzynek. Wymieszać.
6.
Wlać miód,
likier, masło i wymieszać.
7.
Żółtka ubić z
cukrem na białą i puszystą masę (ok. 5 min) i wymieszać z makiem.
8.
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 3 min) i delikatnie wymieszać z masą
makową.
Ciasto
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
420 g mąki pszennej 550
1 płaska łyżeczka soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
2 żółtka
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
160 g masła w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 roztrzepane jajko do posmarowania
1.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na 15-30 min.
2.
Do miski przesiać
mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
3.
Wlać rozczyn,
zmiksować hakiem dodać jajka z żółtkami, starte skórki i miksować przez 5 min.
4.
Stopniowo dodawać
masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 2 min, dodać 100 g
rodzynek i szybko zmiksować. Ciasto będzie dość rzadkie.
5.
Przykryć folią
spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (lub maksymalnie 3 dni).
6.
Stolnicę i ciasto
oprószyć mąką i uformować kulę.
7.
Przeciąć ciasto
na 12 części. Każdą kulkę delikatnie rozwałkować i rozprowadzić ½ cm warstwę
masy makowej.
8.
Każdy placuszek
zwinąć w roladę i delikatnie połączyć ze sobą dwa końce.
9.
Układać łączeniem
do dołu w ceramicznych foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
10.
Odstawić na 1-1,5
h w ciepłe miejsce.
11.
Piekarnik
nastawić na 190°C.
12.
Brioszki posmarować
jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Jeśli pod koniec
pieczenia będą za bardzo się rumienić, należy położyć na nie folię aluminiową.
Lukier migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto
mak / kandyzowana skórka pomarańczowa / płatki migdałów
1. Do cukru wlać gorącą wodę, likier
i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając
cukier lub wlewając wodę.
2. Polukrować bułeczki i posypać makiem.
Zachwycające :)
OdpowiedzUsuń