Konfitura z płatków róż

Drukuj

Domowa konfitura różana jest o wiele smaczniejsza od tej kupionej w sklepie. Ma też przepiękny fioletowy kolor z czerwonawym odcieniem. Płatki róż najlepiej zerwać z samego rana, zasypać cukrem, a na drugi dzień ugotować. Konfitura z róż wychodzi dość rzadka, im dłużej się ją gotuje, tym jest bardziej klejąca i ciemniejsza (traci swój fioletowy kolor i staje się brązowa). Po zmiksowaniu blenderem płatków z małą ilością syropu idealnie nadaje się do nadziania pączków lub pralinek. Polecamy również wykorzystać ją do wuzetki i gorącej czekolady! Etykietka do pobrania tutajŹródło: Tess Mallos, Turkish Cooking.



Składniki, 3 słoiczki:
150 g płatków dzikiej róży
750 g cukru
500 g wody
sok z 1 cytryny

1.     Płatki róż zerwać z samego rana i oderwać białe części.
2.     Opłukać w zimniej wodzie, osuszyć i lekko pognieść w dłoniach.
3.     Układać warstwami w płaskim naczyniu, zasypując każdą 2 łyżkami cukru.
4.     Zakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc.
5.     Następnego dnia na średnim ogniu zagotować pozostały cukier z wodą, mieszając od czasu do czasu.
6.     Wlać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu przez 5 min nie mieszając. Ostudzić.
7.     Płatki róż wraz z powstałym sokiem przełożyć do syropu, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 min do uzyskania odpowiedniej gęstości (105°C).
8.     Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych* słoików, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem.

*Słoiki i zakrętki wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 120°C i wyparzać je przez 40 min.






4 komentarze:

  1. Pyszna i jakże piękna konfitura. Bardzo chętnie bym taką spróbowała.
    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam w wolnej chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. jak długo taka konfitura utrzymuje się w lodówce?
    czy należy ją pasteryzować? (w jaki sposób?)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konfitury nie trzeba pasteryzować. Po pasteryzacji straci ładny kolor i będzie zbyt klejąca, tak jak po zbyt długim gotowaniu. W spiżarni utrzymuje się nawet ponad rok, a po otwarciu należy ją zjeść w ciągu kilku dni, jak zwykłe sklepowe dżemy i konfitury;)

    OdpowiedzUsuń