Domowa
konfitura różana jest o wiele smaczniejsza od tej kupionej w sklepie. Ma też
przepiękny fioletowy kolor z czerwonawym odcieniem. Płatki róż najlepiej zerwać
z samego rana, zasypać cukrem, a na drugi dzień ugotować. Konfitura z róż
wychodzi dość rzadka, im dłużej się ją gotuje, tym jest bardziej klejąca i ciemniejsza
(traci swój fioletowy kolor i staje się brązowa). Po zmiksowaniu blenderem płatków z małą ilością syropu idealnie nadaje się do nadziania pączków lub pralinek. Polecamy również
wykorzystać ją do wuzetki i gorącej czekolady! Etykietka do pobrania tutaj. Źródło: Tess Mallos, Turkish
Cooking.
Składniki, 3 słoiczki:
150 g płatków dzikiej róży
750 g cukru
500 g wody
sok z 1 cytryny
1. Płatki róż zerwać z samego rana i
oderwać białe części.
2. Opłukać w zimniej wodzie, osuszyć i
lekko pognieść w dłoniach.
3. Układać warstwami w płaskim naczyniu,
zasypując każdą 2 łyżkami cukru.
4. Zakryć szczelnie folią spożywczą i
odstawić na całą noc.
5. Następnego dnia na średnim ogniu zagotować
pozostały cukier z wodą, mieszając od czasu do czasu.
6. Wlać sok z cytryny i gotować na dużym
ogniu przez 5 min nie mieszając. Ostudzić.
7. Płatki róż wraz z powstałym sokiem
przełożyć do syropu, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 min do
uzyskania odpowiedniej gęstości (105°C).
8. Gorącą konfiturę przelać do
wyparzonych* słoików, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem.
*Słoiki i zakrętki wstawić do zimnego piekarnika,
nastawić temperaturę na 120°C i wyparzać je przez 40 min.
Pyszna i jakże piękna konfitura. Bardzo chętnie bym taką spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zapraszam w wolnej chwili do mnie
Zrób sobie koniecznie, bo warto :)
Usuńjak długo taka konfitura utrzymuje się w lodówce?
OdpowiedzUsuńczy należy ją pasteryzować? (w jaki sposób?)
Konfitury nie trzeba pasteryzować. Po pasteryzacji straci ładny kolor i będzie zbyt klejąca, tak jak po zbyt długim gotowaniu. W spiżarni utrzymuje się nawet ponad rok, a po otwarciu należy ją zjeść w ciągu kilku dni, jak zwykłe sklepowe dżemy i konfitury;)
OdpowiedzUsuń