Lebkuchen to wyjątkowe, niemieckie pierniczki. Przepis
na nie dostałyśmy od naszej kuzynki Dorotki z Niemiec. Troszkę go jednak
zmodyfikowałyśmy, m.in. zastępując jajka miodem. Są mięciutkie, o intensywnym
smaku pomarańczy. Jeżeli do pierników użyjecie kandyzowanych skórek z
pomarańczy i cytryny, będą się delikatnie ciągnąć w środku. My wolimy jednak
świeżo starte skórki. Do lukru polecamy dodać Amaretto: pierniczki zyskają na migdałowym
posmaku. Lebkuchen na 2-3 dzień po upieczeniu są miękkie i gotowe do spożycia. Można
je więc upiec tuż przed świętami, ale najlepiej zrobić to na początku grudnia,
bo im dłużej stoją, tym są lepsze w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej
puszce.
Składniki, 40 sztuk:
200 g zmielonych
migdałów bez skórki
90 g mąki
pszennej tortowej
90 g zmielonych
orzechów laskowych (najlepiej bez skórki)
1 kopiasta
łyżka przyprawy korzennej
1 łyżeczka mielonego
cynamonu
½ łyżeczki
kakao
½ łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
oczyszczonej
200 ml płynnego
miodu
50 g masła
skórka starta z
małej pomarańczy i cytryny lub 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1. Mąkę, migdały, orzechy, przyprawy, proszek i sodę
przesiać do miski i wymieszać.
2. Do rondelka wlać miód, dodać masło i podgrzewać do
jego rozpuszczenia.
3. Zdjąć z ognia, zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny,
dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.
4. Przelać miód do mąki i wymieszać. Ciasto będzie
lepiące.
5. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniało.
6. Piekarnik nastawić na 180° C.
7. Z ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha
włoskiego (ręce maczać w wodzie).
8. Ułożyć je w 3 cm odstępach na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć każdą kulkę mokrą łyżką.
9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min.
Pierniki będą miękkie, a po chwili stwardnieją. Ostudzić.
10. Polukrować pierniczki maczając je w lukrze.
Lukier migdałowy
1 szklanka (170
g) cukru pudru
2 ½ łyżki
gorącej wody
1 łyżka likieru
Amaretto
1.
Do cukru wlać
gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru
regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
Piękne zdjęcia, takie "apetyczne", klimatyczne...zachęcają do wypróbowania przepisu!
OdpowiedzUsuńChciała bym przy okazji zapytać, upewnić się, czy te pierniczki przechowujemy do świąt już polukrowane, czy lukrujemy tuż przed świętami ?
Z góry dziękuję za odp.
Misia
Dziękujemy za miłe słowa :) Pierniczki przechowujemy już polukrowane. Pozdrawiamy i smacznego!
Usuńpiękne małe ociekające lukrem pierniczki :)
OdpowiedzUsuńPolecamy! Są pyszne :)
OdpowiedzUsuń