Lebkuchen

Drukuj

Lebkuchen to wyjątkowe, niemieckie pierniczki. Przepis na nie dostałyśmy od naszej kuzynki Dorotki z Niemiec. Troszkę go jednak zmodyfikowałyśmy, m.in. zastępując jajka miodem. Są mięciutkie, o intensywnym smaku pomarańczy. Jeżeli do pierników użyjecie kandyzowanych skórek z pomarańczy i cytryny, będą się delikatnie ciągnąć w środku. My wolimy jednak świeżo starte skórki. Do lukru polecamy dodać Amaretto: pierniczki zyskają na migdałowym posmaku. Lebkuchen na 2-3 dzień po upieczeniu są miękkie i gotowe do spożycia. Można je więc upiec tuż przed świętami, ale najlepiej zrobić to na początku grudnia, bo im dłużej stoją, tym są lepsze w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
 
Składniki, 40 sztuk:
200 g zmielonych migdałów bez skórki
90 g mąki pszennej tortowej
90 g zmielonych orzechów laskowych (najlepiej bez skórki)
1 kopiasta łyżka przyprawy korzennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki kakao
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
50 g masła
skórka starta z małej pomarańczy i cytryny lub 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1.     Mąkę, migdały, orzechy, przyprawy, proszek i sodę przesiać do miski i wymieszać.
2.     Do rondelka wlać miód, dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia.
3.     Zdjąć z ognia, zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.
4.     Przelać miód do mąki i wymieszać. Ciasto będzie lepiące.
5.     Wstawić do lodówki, żeby zgęstniało.
6.     Piekarnik nastawić na 180° C.
7.     Z ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (ręce maczać w wodzie).
8.     Ułożyć je w 3 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć każdą kulkę mokrą łyżką.
9.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Pierniki będą miękkie, a po chwili stwardnieją. Ostudzić.
10.  Polukrować pierniczki maczając je w lukrze.

Lukier migdałowy
1 szklanka (170 g) cukru pudru
2 ½ łyżki gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto

1.     Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.




4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, takie "apetyczne", klimatyczne...zachęcają do wypróbowania przepisu!
    Chciała bym przy okazji zapytać, upewnić się, czy te pierniczki przechowujemy do świąt już polukrowane, czy lukrujemy tuż przed świętami ?
    Z góry dziękuję za odp.
    Misia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa :) Pierniczki przechowujemy już polukrowane. Pozdrawiamy i smacznego!

      Usuń
  2. piękne małe ociekające lukrem pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń