Najlepsze oliwki na świecie :)
Jeżeli ktoś z Was nie lubi zielonych oliwek, musi koniecznie przygotować je w
ten sposób! Pokochacie je i nie będziecie umieli się od nich oderwać! Do tego
świeża, chrupiąca bagietka maczana w aromatycznej oliwie z oliwek… coś pysznego!
Spróbujcie też oliwek z selerem naciowym :)
sobota, 31 maja 2014
czwartek, 29 maja 2014
Penne z prosciutto crudo, cukinią i stracchino
Przepis na tę pastę powstał przez przypadek ze składników
pozostałych z innych dań: szynki parmeńskiej, cukinii i pysznego, kremowego sera
stracchino. Prosciutto crudo możecie zastąpić speckiem lub inną, podobną szynką,
a stracchino serem typu Philadelphia lub parmezanem. Potrawa będzie troszkę inna,
ale równie smaczna.
środa, 28 maja 2014
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Idealna surówka do ryb i mięs. Przyjemnie chrupie
pod zębami i ożywia całe danie. Tym razem podałyśmy ją ze smażonym dorszem.
Obiadek był naprawdę smaczny :) Surówka pasuje również do kiełbaski i kaszanki z grilla (należy wtedy pominąć kiszoną kapustę).
wtorek, 27 maja 2014
Sałatka wiosenna
Pyszna
sałatka z zaledwie czterech składników, które zwykle mamy pod ręką. Bardzo
często robimy ją na imprezy, zwłaszcza rodzinne, bo sprawdza się znakomicie. Wszystkim
smakuje i każdy prosi o przepis ;) Ponadto jest niedroga i szybka w
przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie przy najbliższej okazji!
poniedziałek, 26 maja 2014
Bukiet z muffinek z kremem chałwowym
Śliczny,
słodki bukiecik z muffinek ozdobionych kremem chałwowym. Nasza mama uwielbia
chałwę, więc na Dzień Matki nie mogłyśmy pozbawić jej tej przyjemności. Muffinki
są mięciutkie i wilgotne, a krem aksamitny. Samo wykonanie bukietu wbrew
pozorom jest naprawdę proste. Możecie do niego użyć jakichkolwiek, ulubionych
babeczek i kremu. Wszystkim mamom życzymy wszystkiego najlepszego!
sobota, 24 maja 2014
Koktajl truskawkowo-bananowy
Smoothie truskawkowo-bananowe to świetna propozycja na
zdrowy podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Jest przepyszne, dodaje
energii i pozytywnie wpływa na nastrój :) W upalne dni do koktajlu możecie
wrzucić kilka kostek lodu.
piątek, 23 maja 2014
Gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym
Pyszne, mięciutkie kluseczki z masłem o smaku
szałwii. Do ciasta nie należy dosypywać więcej mąki, bo gnocchi będą za twarde.
Przy formowaniu wystarczy podsypać je trochę mąką. Można je podawać z różnymi,
ulubionymi sosami. Dziś najprostsza wersja z masłem, szałwią i parmezanem, a
już wkrótce gnocchi z sosem pomidorowym.
środa, 21 maja 2014
Muszelki z bobem
Potrawa jest trochę czasochłonna, bo wymaga obrania bobu.
Warto jednak się poświęcić, bo sos jest bardzo smaczny i zdrowy. Bób zawiera
dużo białka, wapnia i żelaza. Jest również bogaty w błonnik. Pastę możecie
podawać dzieciom już od 12. miesiąca życia. Spróbujcie też bobu z oregano!
wtorek, 20 maja 2014
Dorsz w pomidorach z tymiankiem i koperkiem
Pyszny,
szybki i przede wszystkim zdrowy sposób na przygotowanie ryby. Dorsz jest
soczysty i razem z pomidorami oraz świeżymi ziołami smakuje wyśmienicie. Najczęściej
podajemy go z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub ryżem. Zmodyfikowany przepis
z Kwestii Smaku.
piątek, 16 maja 2014
Zupa z botwinki na żeberkach
Bardzo
dobra botwinka z przepisu naszej mamy. Zupka jest kremowa, listki delikatne, a
buraczki bordowe za sprawą soku z cytryny i oddzielnego gotowania ;) Dzięki
temu nie sinieją i zachowują swój ładny kolor. Zupę najczęściej gotujemy na
żeberkach, bo wtedy wychodzi najlepsza. Można ją jednak ugotować na szyi i
skrzydełku z indyka. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i opcjonalnie z
kromką świeżego pieczywa.
czwartek, 15 maja 2014
Nadziewane bakłażany po sycylijsku
Nadziewane bakłażany po sycylijsku mają przepyszny, oryginalny
smak. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrawa jest bardzo
sycąca: na jedną osobę wystarczy zaledwie pół bakłażana :) Spróbujcie też
zapiekanej papryki po sycylijsku i nadziewanych bakłażanów w sosie pomidorowym.
Zachęcamy też do wypróbowania innych przepisów z bakłażanami.
wtorek, 13 maja 2014
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
Bardzo
lubimy kruche ciasta z owocami, zwłaszcza z tymi kwaśnymi :) Bezowa pianka, mięciutkie
owoce i kruchutki spód... Każda warstwa rozpływa się w ustach. Cukier do owoców
można pominąć, bo beza jest już wystarczająco słodka. Latem do ciasta dodajemy
też czerwone lub białe porzeczki. Spróbujcie!
poniedziałek, 12 maja 2014
Żurek
Pyszny
żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską, boczkiem i jajkiem. Obowiązkowa
zupa w śląskim domu :) Smak takiego żuru jest nieporównywalny do tego
przygotowanego na kupionym zakwasie. Jest odpowiednio kwaśny, zawiesisty i po
prostu wyjątkowy. Żur można również ugotować na samej wodzie, a nie na wywarze
z warzyw i kiełbas.
piątek, 9 maja 2014
Zakwas na żurek
Zapraszamy do wypróbowania zakwasu na żurek wg
przepisu naszej babci. Wbrew pozorom zakwas jest bardzo łatwy do zrobienia.
Wystarczy wymieszać mąkę z wodą oraz skórką chleba, odstawić na dwa dni,
odlać połowę, wymieszać z kolejną porcją mąki i wody i odstawić. Czas kiszenia
zależy od temperatury: im cieplej, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Właściwie
robi się sam, my musimy go jedynie doglądać i zamieszać od czasu do czasu. Żurek
ugotowany na tym zakwasie wychodzi bardzo smaczny i odpowiednio kwaśny. Zawsze
należy zostawić trochę zakwasu na dnie słoika na kolejny zakwas, który robi się
już znacznie prościej i szybciej. Należy go wtedy przechowywać w lodówce, w
szczelnie zamkniętym słoiku maksymalnie do dwóch tygodni, a dwa dni przed spożyciem
wymieszać z mąką i wodą. Pod koniec kiszenia można włożyć ząbek czosnku, my
jednak go pomijamy, bo zakwas lepiej przechowuje się bez niego. Czosnek i
przyprawy dodajemy podczas gotowania żuru. Zachęcamy do pobrania etykietki na słoiczek :)
czwartek, 8 maja 2014
Biała kiełbasa w białym winie z boczkiem i cebulką
Kiełbaski
najpierw obsmażamy z boczkiem i cebulą, zalewamy białym winem i na koniec wstawiamy
do piekarnika. Po 15 minutach cebula jest wystraczająco miękka, a kiełbasa
przechodzi wszystkimi smakami. Zapiekanie w piekarniku można pominąć, kontynuując
smażenie na patelni (na małym ogniu). Polecamy z sałatką wielowarstwową, sałatką z kukurydzy, peperonatą lub caponatą.
środa, 7 maja 2014
Casarecce z tuńczykiem i fasolką szparagową
Jak mogliście się już przekonać, tuńczyk z sosem pomidorowym
to udane połączenie smaków. Jakiś czas temu odkryłyśmy, że do tych dwóch
składników pasuje również fasolka szparagowa. Przepis
zdradziła nam przemiła pani z targu w Palermo. Namówiła nas na spróbowanie tej
smacznej pasty i nie pożałowałyśmy. Podczas sezonu na fasolkę zapewne nieraz przyrządzicie
ją z bułką tartą. Jeżeli zostanie Wam niewielka ilość fasolki, wykorzystajcie
ją do tej pasty!
sobota, 3 maja 2014
Masło czosnkowe z chili i natką pietruszki
Aromatyczne
masełko z czosnkiem, papryczką i natką pietruszki. Najlepiej przygotować je
dzień wcześniej, bo dopiero wtedy odpowiednio przechodzi smakiem papryki. Jest
idealne do grzanek, pieczonych ziemniaków czy mięsa. Z papryczki można usunąć
pestki, żeby masło nie było ostre lub użyć jej łagodnej odmiany. Masło można
też zamrozić.
piątek, 2 maja 2014
Kaszanka z grilla z kiszoną kapustą i cebulą
Uwielbiamy
kaszankę z grilla, zwłaszcza z dodatkiem cebulki. Tym razem ugrillowałyśmy ją z
kiszoną kapustą, która idealnie do niej pasuje. Jej kwaśny smak wzbogaca całą
potrawę. Jeżeli Wasze kaszanki nie są dobrze przyprawione, kapustę możecie
oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
czwartek, 1 maja 2014
Minibezy z bitą śmietaną i truskawkami
Ostatnio
zasmakowałyśmy w bezach. Kiedyś nie lubiłyśmy nawet ich zapachu, ale w
połączeniu z owocami i kremem są obłędne i mogłybyśmy je jeść bez końca. Bezy z
poniższego przepisu są w całości chrupiące. Wypełniłyśmy je bitą śmietaną,
udekorowałyśmy truskawkami i polałyśmy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny,
który przełamuje słodycz deseru. Listki świeżej mięty dodatkowo go orzeźwiają.