sobota, 31 maja 2014

Zielone oliwki z miętą i czosnkiem

Najlepsze oliwki na świecie :) Jeżeli ktoś z Was nie lubi zielonych oliwek, musi koniecznie przygotować je w ten sposób! Pokochacie je i nie będziecie umieli się od nich oderwać! Do tego świeża, chrupiąca bagietka maczana w aromatycznej oliwie z oliwek… coś pysznego! Spróbujcie też oliwek z selerem naciowym :)
 

czwartek, 29 maja 2014

Penne z prosciutto crudo, cukinią i stracchino

Przepis na tę pastę powstał przez przypadek ze składników pozostałych z innych dań: szynki parmeńskiej, cukinii i pysznego, kremowego sera stracchino. Prosciutto crudo możecie zastąpić speckiem lub inną, podobną szynką, a stracchino serem typu Philadelphia lub parmezanem. Potrawa będzie troszkę inna, ale równie smaczna.



środa, 28 maja 2014

Surówka z młodej kapusty i marchewki

Idealna surówka do ryb i mięs. Przyjemnie chrupie pod zębami i ożywia całe danie. Tym razem podałyśmy ją ze smażonym dorszem. Obiadek był naprawdę smaczny :) Surówka pasuje również do kiełbaski i kaszanki z grilla (należy wtedy pominąć kiszoną kapustę). 
 

wtorek, 27 maja 2014

Sałatka wiosenna

Pyszna sałatka z zaledwie czterech składników, które zwykle mamy pod ręką. Bardzo często robimy ją na imprezy, zwłaszcza rodzinne, bo sprawdza się znakomicie. Wszystkim smakuje i każdy prosi o przepis ;) Ponadto jest niedroga i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie przy najbliższej okazji!
 

poniedziałek, 26 maja 2014

Bukiet z muffinek z kremem chałwowym

Śliczny, słodki bukiecik z muffinek ozdobionych kremem chałwowym. Nasza mama uwielbia chałwę, więc na Dzień Matki nie mogłyśmy pozbawić jej tej przyjemności. Muffinki są mięciutkie i wilgotne, a krem aksamitny. Samo wykonanie bukietu wbrew pozorom jest naprawdę proste. Możecie do niego użyć jakichkolwiek, ulubionych babeczek i kremu. Wszystkim mamom życzymy wszystkiego najlepszego! 
 

sobota, 24 maja 2014

Koktajl truskawkowo-bananowy

Smoothie truskawkowo-bananowe to świetna propozycja na zdrowy podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Jest przepyszne, dodaje energii i pozytywnie wpływa na nastrój :) W upalne dni do koktajlu możecie wrzucić kilka kostek lodu. 
 

piątek, 23 maja 2014

Gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym

Pyszne, mięciutkie kluseczki z masłem o smaku szałwii. Do ciasta nie należy dosypywać więcej mąki, bo gnocchi będą za twarde. Przy formowaniu wystarczy podsypać je trochę mąką. Można je podawać z różnymi, ulubionymi sosami. Dziś najprostsza wersja z masłem, szałwią i parmezanem, a już wkrótce gnocchi z sosem pomidorowym. 
 

środa, 21 maja 2014

Muszelki z bobem

Potrawa jest trochę czasochłonna, bo wymaga obrania bobu. Warto jednak się poświęcić, bo sos jest bardzo smaczny i zdrowy. Bób zawiera dużo białka, wapnia i żelaza. Jest również bogaty w błonnik. Pastę możecie podawać dzieciom już od 12. miesiąca życia. Spróbujcie też bobu z oregano!
 

wtorek, 20 maja 2014

Dorsz w pomidorach z tymiankiem i koperkiem

Pyszny, szybki i przede wszystkim zdrowy sposób na przygotowanie ryby. Dorsz jest soczysty i razem z pomidorami oraz świeżymi ziołami smakuje wyśmienicie. Najczęściej podajemy go z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub ryżem. Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.
 

piątek, 16 maja 2014

Zupa z botwinki na żeberkach

Bardzo dobra botwinka z przepisu naszej mamy. Zupka jest kremowa, listki delikatne, a buraczki bordowe za sprawą soku z cytryny i oddzielnego gotowania ;) Dzięki temu nie sinieją i zachowują swój ładny kolor. Zupę najczęściej gotujemy na żeberkach, bo wtedy wychodzi najlepsza. Można ją jednak ugotować na szyi i skrzydełku z indyka. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i opcjonalnie z kromką świeżego pieczywa.


czwartek, 15 maja 2014

Nadziewane bakłażany po sycylijsku

Nadziewane bakłażany po sycylijsku mają przepyszny, oryginalny smak. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrawa jest bardzo sycąca: na jedną osobę wystarczy zaledwie pół bakłażana :) Spróbujcie też zapiekanej papryki po sycylijsku i nadziewanych bakłażanów w sosie pomidorowym. Zachęcamy też do wypróbowania innych przepisów z bakłażanami.


wtorek, 13 maja 2014

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Bardzo lubimy kruche ciasta z owocami, zwłaszcza z tymi kwaśnymi :) Bezowa pianka, mięciutkie owoce i kruchutki spód... Każda warstwa rozpływa się w ustach. Cukier do owoców można pominąć, bo beza jest już wystarczająco słodka. Latem do ciasta dodajemy też czerwone lub białe porzeczki. Spróbujcie! 
 

poniedziałek, 12 maja 2014

Żurek

Pyszny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską, boczkiem i jajkiem. Obowiązkowa zupa w śląskim domu :) Smak takiego żuru jest nieporównywalny do tego przygotowanego na kupionym zakwasie. Jest odpowiednio kwaśny, zawiesisty i po prostu wyjątkowy. Żur można również ugotować na samej wodzie, a nie na wywarze z warzyw i kiełbas.
 

Zakwas na żurek

Zapraszamy do wypróbowania zakwasu na żurek wg przepisu naszej babci. Wbrew pozorom zakwas jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy wymieszać mąkę z wodą oraz skórką chleba, odstawić na dwa dni, odlać połowę, wymieszać z kolejną porcją mąki i wody i odstawić. Czas kiszenia zależy od temperatury: im cieplej, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Właściwie robi się sam, my musimy go jedynie doglądać i zamieszać od czasu do czasu. Żurek ugotowany na tym zakwasie wychodzi bardzo smaczny i odpowiednio kwaśny. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu na dnie słoika na kolejny zakwas, który robi się już znacznie prościej i szybciej. Należy go wtedy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku maksymalnie do dwóch tygodni, a dwa dni przed spożyciem wymieszać z mąką i wodą. Pod koniec kiszenia można włożyć ząbek czosnku, my jednak go pomijamy, bo zakwas lepiej przechowuje się bez niego. Czosnek i przyprawy dodajemy podczas gotowania żuru. Zachęcamy do pobrania etykietki na słoiczek :)
 

czwartek, 8 maja 2014

Biała kiełbasa w białym winie z boczkiem i cebulką

Kiełbaski najpierw obsmażamy z boczkiem i cebulą, zalewamy białym winem i na koniec wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach cebula jest wystraczająco miękka, a kiełbasa przechodzi wszystkimi smakami. Zapiekanie w piekarniku można pominąć, kontynuując smażenie na patelni (na małym ogniu). Polecamy z sałatką wielowarstwową, sałatką z kukurydzy, peperonatą lub caponatą.
 

środa, 7 maja 2014

Casarecce z tuńczykiem i fasolką szparagową

Jak mogliście się już przekonać, tuńczyk z sosem pomidorowym to udane połączenie smaków. Jakiś czas temu odkryłyśmy, że do tych dwóch składników pasuje również fasolka szparagowa. Przepis zdradziła nam przemiła pani z targu w Palermo. Namówiła nas na spróbowanie tej smacznej pasty i nie pożałowałyśmy. Podczas sezonu na fasolkę zapewne nieraz przyrządzicie ją z bułką tartą. Jeżeli zostanie Wam niewielka ilość fasolki, wykorzystajcie ją do tej pasty!

sobota, 3 maja 2014

Masło czosnkowe z chili i natką pietruszki

Aromatyczne masełko z czosnkiem, papryczką i natką pietruszki. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, bo dopiero wtedy odpowiednio przechodzi smakiem papryki. Jest idealne do grzanek, pieczonych ziemniaków czy mięsa. Z papryczki można usunąć pestki, żeby masło nie było ostre lub użyć jej łagodnej odmiany. Masło można też zamrozić.
 

piątek, 2 maja 2014

Kaszanka z grilla z kiszoną kapustą i cebulą

Uwielbiamy kaszankę z grilla, zwłaszcza z dodatkiem cebulki. Tym razem ugrillowałyśmy ją z kiszoną kapustą, która idealnie do niej pasuje. Jej kwaśny smak wzbogaca całą potrawę. Jeżeli Wasze kaszanki nie są dobrze przyprawione, kapustę możecie oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
 

czwartek, 1 maja 2014

Minibezy z bitą śmietaną i truskawkami

Ostatnio zasmakowałyśmy w bezach. Kiedyś nie lubiłyśmy nawet ich zapachu, ale w połączeniu z owocami i kremem są obłędne i mogłybyśmy je jeść bez końca. Bezy z poniższego przepisu są w całości chrupiące. Wypełniłyśmy je bitą śmietaną, udekorowałyśmy truskawkami i polałyśmy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny, który przełamuje słodycz deseru. Listki świeżej mięty dodatkowo go orzeźwiają.