Bardzo smaczny barszczyk ze świeżych buraków z dość
intrygującym dodatkiem: sokiem z kiszonej kapusty. To świetny pomysł dla tych,
którzy zapomnieli zrobić na te święta zakwas z buraków. Sok z kapusty bardzo
dobrze go zastępuje. Domownikom trudno odgadnąć, co tak naprawdę dodało się do
barszczu ;) Jest lekko kwaśny i grzybowy za sprawą wywaru z grzybów. Smak
kapusty jest w zasadzie niewyczuwalny dla większości osób. Taki barszcz można
ugotować nie tylko na święta, ale i na co dzień, dodając np. ząbek czosnku i podając
go z krokietami lub pierogami.
Składniki, 4 l:
1 kg buraków
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 duża pietruszka
mały kawałek selera
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi do smaku
wywar z grzybów (pozostały z farszu po uszkach /
krokietach itp.)
sok z kiszonej kapusty (szklanka lub do smaku)
2 łyżki masła
1 średnia cebula
Dodatki: uszka, krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z pieczarkami, pierogi z kapustą kiszoną i mięsem, pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
1.
Buraki wrzucić na wrzącą wodę i
ugotować do miękkości (ok. 40 min).
2.
W osobnym garnku zagotować 4 l litry
wody.
3.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać,
umyć i wrzucić na wrzącą wodę.
4.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw przez ok. 30 min pod uchyloną
pokrywką.
5.
Buraki obrać, zetrzeć na tarce o
dużych oczkach i dodać do wywaru z warzyw.
6.
Lekko posolić do smaku lub doprawić
Vegetą i Maggi i zagotować.
7.
Wlać wywar z grzybów i sok z kiszonej
kapusty do smaku. Barszczu nie można już zagotować, bo zbrązowieje.
8.
Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zeszklić
ją na maśle na minimalnym ogniu (ok. 5 min).
9.
Dodać do garnka, odczekać 5 min i
przecedzić cały barszcz przez sitko.
0 komentarze:
Prześlij komentarz