Barszcz z sokiem z kiszonej kapusty

Drukuj

Bardzo smaczny barszczyk ze świeżych buraków z dość intrygującym dodatkiem: sokiem z kiszonej kapusty. To świetny pomysł dla tych, którzy zapomnieli zrobić na te święta zakwas z buraków. Sok z kapusty bardzo dobrze go zastępuje. Domownikom trudno odgadnąć, co tak naprawdę dodało się do barszczu ;) Jest lekko kwaśny i grzybowy za sprawą wywaru z grzybów. Smak kapusty jest w zasadzie niewyczuwalny dla większości osób. Taki barszcz można ugotować nie tylko na święta, ale i na co dzień, dodając np. ząbek czosnku i podając go z krokietami lub pierogami.
 
Składniki, 4 l:
1 kg buraków
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 duża pietruszka
mały kawałek selera
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi do smaku
wywar z grzybów (pozostały z farszu po uszkach / krokietach itp.)
sok z kiszonej kapusty (szklanka lub do smaku)

2 łyżki masła
1 średnia cebula


1.     Buraki wrzucić na wrzącą wodę i ugotować do miękkości (ok. 40 min).
2.     W osobnym garnku zagotować 4 l litry wody.
3.     Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić na wrzącą wodę.
4.     Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw przez ok. 30 min pod uchyloną pokrywką.
5.     Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do wywaru z warzyw.
6.     Lekko posolić do smaku lub doprawić Vegetą i Maggi i zagotować.
7.     Wlać wywar z grzybów i sok z kiszonej kapusty do smaku. Barszczu nie można już zagotować, bo zbrązowieje.
8.     Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zeszklić ją na maśle na minimalnym ogniu (ok. 5 min).
9.     Dodać do garnka, odczekać 5 min i przecedzić cały barszcz przez sitko.

0 komentarze:

Prześlij komentarz