Delikatne,
mięciutkie i aromatyczne brioszki z domową masą makową. Cudownie pachną makiem,
pomarańczą i pięknie prezentują się na stole. Dodatkowego, migdałowego zapachu
i smaku nadaje im lukier z Amaretto. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają, więc
w wersji dla nich likier można zastąpić olejkiem migdałowym. Smacznego!
środa, 24 grudnia 2014
Makowiec zawijany
Nasz
ulubiony makowiec z ciasta drożdżowego podobnego do brioche, ale jeszcze delikatniejszego.
Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Do makowca najlepiej przygotować
domową masę makową, bo ta gotowa jest zbyt mokra, gorsza w smaku i może wyjść
zakalec. Każdy makowiec należy piec osobno. Baaardzo polecamy!
Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami
Udka
z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami przygotowujemy na Święta i specjalne,
rodzinne okazje. Mięso wychodzi soczyste i bez problemu odchodzi od kości. Przyprawiłyśmy
je tak samo jak udka z kaczki, ale tym razem dusiłyśmy je z jabłkami. Nadają one
gęsi słodkawy posmak, dlatego można je pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za
takim połączeniem. Udka idealnie komponują się z buraczkami na ciepło.
wtorek, 23 grudnia 2014
Karp wigilijny z masełkiem koperkowym
Przepyszny,
słodkawy karpik z aromatycznym masełkiem koperkowym z nutą bazylii i oregano. Dzięki
obłożeniu karpia w cebuli, pozbawiony jest mułowego smaku. Obtaczamy go w bułce
tartej wymieszanej z mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Tak
przyrządzona rybka jest chrupiąca, delikatna w środku i maślana. Kupując karpie
polecamy wybierać takie do 1 ½ kg - nie będą wtedy tłuste.
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Panettone à la brioche
Pyszna,
aromatyczna, drożdżowa baba o wyraźnym zapachu pomarańczy. Nie jest to
tradycyjne panettone, ma troszkę inną strukturę. Jest to ciasto pomiędzy brioche
a panettone. Z obu ciast chciałyśmy wyciągnąć to, co najlepsze i udało się :) Nawet
na trzeci dzień babka była świeża i mięciutka (czwartego dnia już się nie
doczekała). Nie przepadamy za rodzynkami, ale tutaj stanowią kropkę nad i. Są
wilgotne i bardzo dobre za sprawą rumu i wanilii. Po upieczeniu babę należy
ostudzić i dopiero pokroić. To dziwne przy cieście drożdżowym, ale z każdym
dniem smakowało nam coraz lepiej. Polecamy!
niedziela, 21 grudnia 2014
Barszcz z sokiem z kiszonej kapusty
Bardzo smaczny barszczyk ze świeżych buraków z dość
intrygującym dodatkiem: sokiem z kiszonej kapusty. To świetny pomysł dla tych,
którzy zapomnieli zrobić na te święta zakwas z buraków. Sok z kapusty bardzo
dobrze go zastępuje. Domownikom trudno odgadnąć, co tak naprawdę dodało się do
barszczu ;) Jest lekko kwaśny i grzybowy za sprawą wywaru z grzybów. Smak
kapusty jest w zasadzie niewyczuwalny dla większości osób. Taki barszcz można
ugotować nie tylko na święta, ale i na co dzień, dodając np. ząbek czosnku i podając
go z krokietami lub pierogami.
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Konkurs Baikowych Świąt!
Baika
w kuchni i Duka zapraszają do udziału w konkursie Baikowych Świąt!
Konkurs
rozpoczyna się od teraz i trwać będzie do 28.12.14 r. włącznie.
Nagroda
główna
– dwie świąteczne formy DUKA (na tartę, do zapiekania) oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z
logo Baiki
Druga nagroda – świąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki
Nagroda pocieszenia – świąteczne, drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki
Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
Wystarczy
przygotować swoją ulubioną, świąteczną potrawę / deser / ciasto itd., uwiecznić
to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Baikowych Świąt!”
i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com
Udział
w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki
konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)
Powodzenia!
sobota, 13 grudnia 2014
Makówki
Śląskie makówki to obowiązkowy deser na naszym
wigilijnym stole. Kiedyś nie przepadałyśmy za nimi, ale już do nich „dorosłyśmy”
i nie możemy sobie wyobrazić bez nich świąt Bożego Narodzenia. Są słodkie,
migdałowe i bardzo sycące. Prawidłowo przygotowane makówki powinny być wilgotne,
a chałka i rodzynki odpowiednio nasiąknięte masą makową. Musi ona być dość
rzadka, bo w przeciwnym razie chałka będzie zbyt sucha i makówki nie będą tak
smaczne. Można je przechowywać w lodówce do 4 dni. Spróbujcie już w te święta!
niedziela, 7 grudnia 2014
Lebkuchen
Lebkuchen to wyjątkowe, niemieckie pierniczki. Przepis
na nie dostałyśmy od naszej kuzynki Dorotki z Niemiec. Troszkę go jednak
zmodyfikowałyśmy, m.in. zastępując jajka miodem. Są mięciutkie, o intensywnym
smaku pomarańczy. Jeżeli do pierników użyjecie kandyzowanych skórek z
pomarańczy i cytryny, będą się delikatnie ciągnąć w środku. My wolimy jednak
świeżo starte skórki. Do lukru polecamy dodać Amaretto: pierniczki zyskają na migdałowym
posmaku. Lebkuchen na 2-3 dzień po upieczeniu są miękkie i gotowe do spożycia. Można
je więc upiec tuż przed świętami, ale najlepiej zrobić to na początku grudnia,
bo im dłużej stoją, tym są lepsze w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej
puszce.
niedziela, 30 listopada 2014
Pasta z wędzonej makreli
Pyszna,
aksamitna pasta z makreli wg przepisu naszego taty :) Najlepiej podawać ją ze
świeżym pieczywem lub z grzankami. Jest tak dobra, że nie da się poprzestać na
jednej kromce. Smacznego!
wtorek, 25 listopada 2014
Cebularze lubelskie
Cebularze to znany, lubelski przysmak z ciasta
drożdżowego. Najsmaczniejsze jadłyśmy w Tomaszowie Lubelskim, gdzie częściowo
się wychowałyśmy ;) Przepis dostałyśmy od naszej cioci Bożenki, która również
stamtąd pochodzi :) Cebularze wyszły pyszne, pulchniutkie, z mięciutką, słodką
i rozpływającą się w ustach cebulką. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale na
drugi dzień są wciąż miękkie. Należy je podawać grubo posmarowane masłem. Polecamy!
wtorek, 18 listopada 2014
Żurek z suszonymi grzybami i majerankiem
Przepyszny
żurek na domowym zakwasie z suszonymi grzybami i majerankiem. Jest jeszcze
lepszy niż tradycyjny żurek. Ma ciekawszy smak dzięki wywarowi z leśnych
grzybów, majerankowi i cebuli smażonej na maśle. Przygotowując żur, koniecznie
przeczytajcie wpis o zakwasie.
poniedziałek, 17 listopada 2014
Śledzie w oleju
Matiasy w oleju i occie wg przepisu naszego tatusia są
przepyszne, ale chyba trzeba do nich dorosnąć :) Przynajmniej tak było w naszym
przypadku. Śledzie muszą być świeże, grube, białe i delikatne. Najlepiej smakują
nam Lisnera lub z wiaderka, ale tylko ze sprawdzonego, dobrego źródła. Lubimy
je z dużą ilością cebuli, która nasiąka troszkę octem i staje się delikatna
oraz chrupiąca zarazem. Przechowywać do tygodnia w lodówce.
środa, 5 listopada 2014
Razowe ciasteczka sowy
Ciastka sówki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na
ciasteczka z przyprawą korzenną. Są równie pyszne, bardziej kruche (ze względu
na obecność mąki ziemniaczanej) i mają niczym niezdominowany, karmelowo-orzechowy
smak. Najlepsze na jesienne wieczory ze szklanką mleka!
niedziela, 2 listopada 2014
Ravazzate
Kolejna odsłona sycylijskich, drożdżowych bułeczek. Tym
razem w wersji z mięsem mielonym, groszkiem i selerem naciowym. Są przepyszne,
mięciutkie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej. Do farszu najlepiej wykorzystać
mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe. W ostateczności możecie użyć wieprzowego lub
z indyka.
wtorek, 28 października 2014
Rozwiązanie konkursu halloweenowego
Dziękujemy
za wszystkie nadesłane prace. Były pomysłowe i wyglądały naprawdę niesmacznie
;). Niestety, musiałyśmy wybrać tylko trzy. Ze zwyciężczyniami skontaktujemy się
dziś mailowo, a nagrody wyślemy już jutro. Gratulujemy!
Baika
i Red Onion
sobota, 25 października 2014
Linguine z klopsikami w sosie pomidorowym
W Światowy Dzień Makaronu proponujemy pastę z mięsnymi klopsikami w sosie
pomidorowym :) Nie przepadamy za makaronem z mięsem, chyba że zapiekanym
(takim jak pasta al forno i lasagne), ale ten wyjątkowo nam smakuje. Klopsików nie podsmażamy, tylko od
razu gotujemy w sosie. Dzięki temu smaki wzajemnie się przenikają i całość jest naprawdę pyszna :)
poniedziałek, 20 października 2014
Halloweenowy konkurs
Razem
z Red Onion zapraszamy do wzięcia udziału w halloweenowym konkursie :)
Konkurs
rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 25.10.14 r. włącznie. Do wygrania
duże, metalowe foremki do wykrawania ciasteczek, elastyczna szpatułka do
usuwania zawartości z misek oraz drewniany pędzelek do ciast z naturalnym
włosiem.
Nagroda
I – 3 foremki Halloween, szpatułka, pędzelek
Aby
wziąć udział w konkursie, należy przygotować coś do jedzenia (niekoniecznie coś słodkiego) w klimacie
Halloween, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z
napisem „Straszna Baika” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com
Udział
w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski.
Wyniki konkursu ogłosimy do 3 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin
poniżej :)
Powodzenia!
Baika i Red Onion
Razowe ciasteczka z przyprawą korzenną
Kruche ciasteczka o piernikowym smaku. Najlepiej smakują
z caffellatte lub z samym mlekiem. Dzięki użyciu brązowego cukru i mąki razowej
ciastka zyskują na ciemnym kolorze i karmelowo-orzechowym smaku. Przygotowałyśmy
je przy użyciu foremek halloweenowych w kształcie dyni, ducha i kapelusza
wiedźmy, które dostałyśmy od Red Onion wraz ze szpatułką i pędzelkiem ;)
Jeszcze dziś zaprosimy Was na konkurs, w którym będziecie mogli je wygrać :)
niedziela, 19 października 2014
Zupa z patisona
Niedawno
dostałyśmy od naszych przyjaciół duże, piękne patisony prosto z ogródka. Warzywa te są bardzo
niedoceniane, a szkoda, bo są lekkostrawne i bogate w witaminy. Pachną jak
dynia, a smakują podobnie do cukinii, choć są mniej intensywne w smaku. Zastanawiałyśmy
się, co z nich zrobić i tym razem padło na zupę. Jest zaskakująco smaczna i
zdrowa. Można ją zmiksować na krem. Zmodyfikowany przepis z blogu Kwartet Zdrowych Smaków.
.jpg)
niedziela, 12 października 2014
Drożdżowe bułeczki z paróweczkami
Rollò con würstel, czyli drożdżowe bułeczki z paróweczkami
to kolejny sycylijski przysmak. Są hitem każdej imprezy dla dzieci i nie tylko.
Można je przygotować na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Nawet po
zamrożeniu nie tracą na smaku i puszystości. Spróbujcie też mini calzoni! Gorąco
polecamy! :)
wtorek, 7 października 2014
Świderki z leśnymi grzybami, boczkiem i pomidorami
Przepyszny
makaron z leśnymi grzybami, wędzonym boczkiem i świeżymi pomidorami. Sos ma lekki
posmak białego winka, a dzięki marchewce jest również delikatnie słodkawy. Dodałyśmy
też zimne masło, żeby stał się zawiesisty i aksamitny. Do sosu najlepiej pasuje
krótki makaron z rowkami, np. świderki czy casarecce.
sobota, 4 października 2014
Smalec wiejski
Pyszny
smalec z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku i majeranku. Składniki te wzbogacają
jego smak i ciężko poprzestać na jednej kromce. Do smalcu polecamy chlebek własnego wypieku i ogórki kiszone lub konserwowe.
poniedziałek, 29 września 2014
Chleb orkiszowy na drożdżach
Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym
miąższem, wypełnionym odpowiednią ilością ziaren słonecznika i siemienia
lnianego :) Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zagniatanie ciasta trwa
niecałą minutę. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe! Ciasto
wychodzi dość rzadkie i szybko rośnie. Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony
Przepis na chleb.
sobota, 27 września 2014
Omlet z kurkami
Delikatny,
mięciutki omlet z aromatycznymi kurkami. Smażenie omletu powinno trwać ok. 1 min. Nie powinien
być przypalony, ani nawet zbyt przyrumieniony. Pozostaje wtedy puszysty i
wilgotny. Polecamy też inne potrawy na bazie jajek.
poniedziałek, 22 września 2014
Mini calzoni
Mini calzoni z szynką i mozzarellą to sycylijskie, lekko
słodkawe, drożdżowe bułeczki. Na co dzień sprzedawane są w barach na śniadanie.
W mniejszym rozmiarze podawane są głównie na imprezach i przyjęciach
urodzinowych. Są mięciutkie, pulchniutkie i nie można się im oprzeć. Dzieci
wprost je uwielbiają!
piątek, 12 września 2014
Sałatka grecka
Smaczna,
lekka, typowa surówka na grilla. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym
mięsem lub kiełbaską. Do sosu dodałyśmy czosnek i oregano, ale możecie użyć
innych, ulubionych ziół.
niedziela, 7 września 2014
Szaszłyki z piersi z kurczaka i ze śliwki w boczku
Smaczne szaszłyki z piersi z kurczaka, papryki, cebuli i
pysznej śliwki zawiniętej w boczku, która zaskakuje wszystkich gości ;) Można je zarówno ugrillować,
jak i upiec w piekarniku. Do szaszłyków polecamy pieczone papryki w słodko-kwaśnej zalewie lub tzatziki (jogurt grecki, ogórki, czosnek, koperek,
sól).
Składniki, 10 sztuk:
2 duże piersi z kurczaka
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 papryka
3 średnie cebule
patyczki do szaszłyków
1.
Patyczki namoczyć
w zimnej wodzie.
2.
Piersi z kurczaka
pokroić w 3-4 cm kawałki.
3.
Wszystkie
przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
i wymieszać.
4.
Natrzeć kurczaka
i odstawić do lodówki na kilka godzin.
5.
Z papryki usunąć
gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.
Cebule obrać i
pokroić w ½ cm krążki.
7.
Paprykę i cebulę
posolić.
8.
Na każdy patyczek
nakłuć paprykę, kurczaka, cebulę, śliwkę w boczku itd. do końca patyczka.
9.
Położyć szaszłyki
na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 30 min, odwracając je od czasu do
czasu.
Grillowane śliwki w boczku
Bardzo
dobra przystawka lub składnik szaszłyków. Boczek dzięki aromatycznej marynacie
nabiera lepszego smaku, ale jeżeli nie macie zbyt wiele czasu, nie musicie go
marynować. Najlepiej smakują duże i przede wszystkim miękkie śliwki, dlatego
polecamy kalifornijskie.
Składniki, 10 sztuk:
10 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
10 suszonych śliwek (kalifornijskich)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 mały liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
1.
Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą
z oliwek i natrzeć nimi boczek.
2.
Odstawić do lodówki na kilka h lub
minimum na 1 h. Po tym czasie wyrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3.
Każdą śliwkę zawinąć w 1 plaster
boczku i spiąć wykałaczką.
4.
Grillować z dwóch stron do
zrumienienia boczku (ok. 15 min).
poniedziałek, 1 września 2014
Szafranowe risotto z borowikami
Ach, coś pysznego! Proste i zarazem wykwintne danie,
które możecie serwować nie tylko na specjalne okazje. Wykorzystajcie czas,
kiedy grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Ich nadmiar możecie zamrozić i
wykorzystać do potraw zimową porą. Prawdziwki z powodzeniem można zastąpić
podgrzybkami, kurkami lub kozakami. Szafran można zupełnie pominąć, zmienia on smak
dania i polecamy go tylko amatorom tej przyprawy.
niedziela, 31 sierpnia 2014
Kukurydza z grilla
Grillowana
kukurydza jest bardzo pyszna. Chyba nawet lepsza od tej gotowanej. Jednak do
grillowania kolb kukurydzy potrzebna jest dobrej jakości kukurydza. Powinna być
bladożółta, a po ugrillowaniu miękka, słodka i soczysta. Podajemy ją z masłem i
solą lub masłem smakowym. Pamiętajcie, że kukurydzy nie można za bardzo rumienić,
bo staje się zbyt sucha. Bardzo polecamy!
Składniki, 2 porcje:
2 kolby kukurydzy
2 szczypty soli
1 łyżeczka masła / masła smakowego
1.
Odgiąć liście kukurydzy i usunąć
włókna.
2.
Umyć kukurydzę i z powrotem zawinąć w
liście.
3.
Ułożyć na grillu liśćmi do dołu i
grillować przez 10 min.
4.
Odsunąć liście lub całkiem oderwać i
grillować kukurydzę do 20 min, przewracając ją co jakiś czas, aż
wszystkie ziarna będą intensywnie żółte lub lekko zrumienione.
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów
na przygotowanie risotta we Włoszech. Jest bardzo smaczne, zdrowe i tanie.
Najlepiej zrobić je na rosole pozostałym z poprzedniego dnia. Delikatny posmak winka, soczyste pieczarki i
ryż w aksamitnym sosie to coś, do czego będziecie wracać!
środa, 20 sierpnia 2014
Brioche con gelato
Jedliście kiedyś lody w bułce? To oryginalny, sycylijski
sposób na podanie lodów. Słodką, maślaną bułeczkę wypełnia się dużą ilością
lodów i opcjonalnie dekoruje bitą śmietaną. Pyszności! Do brioche polecamy lody
o wyrazistym smaku, np. orzechów laskowych czy czekoladowym. Jeżeli wybierzecie
śmietankowe lub waniliowe, bułkę koniecznie posmarujcie Nutellą lub polejcie lody
polewą czekoladową.
niedziela, 10 sierpnia 2014
Tort lodowy z borówkami i poziomkami
Dziś
świętujemy pierwsze urodziny Baiki w kuchni! :) Dokładnie rok temu wstawiłyśmy nasz
pierwszy post. Przez ten czas udało nam się zamieścić ponad 250 smakowitych
przepisów. Dziękujemy, że czytacie nasze wpisy i ciągle Was przybywa. Daje nam
to dużo satysfakcji i siły do dalszego działania :)
Z
tej okazji, z uwagi na upały, zrobiłyśmy tort lodowy z bitej śmietany i
mascarpone. Dodałyśmy do niego borówki amerykańskie i poziomki. Tort świetnie
smakuje też z innymi owocami, np. truskawkami lub malinami. Przechowuje się go
w zamrażarce i wyjmuje 1,5 h przed podaniem. Smacznego!