środa, 24 grudnia 2014

Babeczki drożdżowe z masą makową

Delikatne, mięciutkie i aromatyczne brioszki z domową masą makową. Cudownie pachną makiem, pomarańczą i pięknie prezentują się na stole. Dodatkowego, migdałowego zapachu i smaku nadaje im lukier z Amaretto. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają, więc w wersji dla nich likier można zastąpić olejkiem migdałowym. Smacznego!



Makowiec zawijany

Nasz ulubiony makowiec z ciasta drożdżowego podobnego do brioche, ale jeszcze delikatniejszego. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Do makowca najlepiej przygotować domową masę makową, bo ta gotowa jest zbyt mokra, gorsza w smaku i może wyjść zakalec. Każdy makowiec należy piec osobno. Baaardzo polecamy!
 

Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami

Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami przygotowujemy na Święta i specjalne, rodzinne okazje. Mięso wychodzi soczyste i bez problemu odchodzi od kości. Przyprawiłyśmy je tak samo jak udka z kaczki, ale tym razem dusiłyśmy je z jabłkami. Nadają one gęsi słodkawy posmak, dlatego można je pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za takim połączeniem. Udka idealnie komponują się z buraczkami na ciepło.

wtorek, 23 grudnia 2014

Karp wigilijny z masełkiem koperkowym

Przepyszny, słodkawy karpik z aromatycznym masełkiem koperkowym z nutą bazylii i oregano. Dzięki obłożeniu karpia w cebuli, pozbawiony jest mułowego smaku. Obtaczamy go w bułce tartej wymieszanej z mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Tak przyrządzona rybka jest chrupiąca, delikatna w środku i maślana. Kupując karpie polecamy wybierać takie do 1 ½ kg - nie będą wtedy tłuste. 
 

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Panettone à la brioche

Pyszna, aromatyczna, drożdżowa baba o wyraźnym zapachu pomarańczy. Nie jest to tradycyjne panettone, ma troszkę inną strukturę. Jest to ciasto pomiędzy brioche a panettone. Z obu ciast chciałyśmy wyciągnąć to, co najlepsze i udało się :) Nawet na trzeci dzień babka była świeża i mięciutka (czwartego dnia już się nie doczekała). Nie przepadamy za rodzynkami, ale tutaj stanowią kropkę nad i. Są wilgotne i bardzo dobre za sprawą rumu i wanilii. Po upieczeniu babę należy ostudzić i dopiero pokroić. To dziwne przy cieście drożdżowym, ale z każdym dniem smakowało nam coraz lepiej. Polecamy!

niedziela, 21 grudnia 2014

Barszcz z sokiem z kiszonej kapusty

Bardzo smaczny barszczyk ze świeżych buraków z dość intrygującym dodatkiem: sokiem z kiszonej kapusty. To świetny pomysł dla tych, którzy zapomnieli zrobić na te święta zakwas z buraków. Sok z kapusty bardzo dobrze go zastępuje. Domownikom trudno odgadnąć, co tak naprawdę dodało się do barszczu ;) Jest lekko kwaśny i grzybowy za sprawą wywaru z grzybów. Smak kapusty jest w zasadzie niewyczuwalny dla większości osób. Taki barszcz można ugotować nie tylko na święta, ale i na co dzień, dodając np. ząbek czosnku i podając go z krokietami lub pierogami.
 

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Konkurs Baikowych Świąt!

Baika w kuchni i Duka zapraszają do udziału w konkursie Baikowych Świąt!
Konkurs rozpoczyna się od teraz i trwać będzie do 28.12.14 r. włącznie. 

Nagroda główna – dwie świąteczne formy DUKA (na tartę, do zapiekania) oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki 

Druga nagrodaświąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki

Nagroda pocieszenia – świąteczne, drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki

Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
Wystarczy przygotować swoją ulubioną, świąteczną potrawę / deser / ciasto itd., uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Baikowych Świąt!” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com 
Udział w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)

Powodzenia!
Baika i DUKA



sobota, 13 grudnia 2014

Makówki

Śląskie makówki to obowiązkowy deser na naszym wigilijnym stole. Kiedyś nie przepadałyśmy za nimi, ale już do nich „dorosłyśmy” i nie możemy sobie wyobrazić bez nich świąt Bożego Narodzenia. Są słodkie, migdałowe i bardzo sycące. Prawidłowo przygotowane makówki powinny być wilgotne, a chałka i rodzynki odpowiednio nasiąknięte masą makową. Musi ona być dość rzadka, bo w przeciwnym razie chałka będzie zbyt sucha i makówki nie będą tak smaczne. Można je przechowywać w lodówce do 4 dni. Spróbujcie już w te święta!
 

niedziela, 7 grudnia 2014

Lebkuchen

Lebkuchen to wyjątkowe, niemieckie pierniczki. Przepis na nie dostałyśmy od naszej kuzynki Dorotki z Niemiec. Troszkę go jednak zmodyfikowałyśmy, m.in. zastępując jajka miodem. Są mięciutkie, o intensywnym smaku pomarańczy. Jeżeli do pierników użyjecie kandyzowanych skórek z pomarańczy i cytryny, będą się delikatnie ciągnąć w środku. My wolimy jednak świeżo starte skórki. Do lukru polecamy dodać Amaretto: pierniczki zyskają na migdałowym posmaku. Lebkuchen na 2-3 dzień po upieczeniu są miękkie i gotowe do spożycia. Można je więc upiec tuż przed świętami, ale najlepiej zrobić to na początku grudnia, bo im dłużej stoją, tym są lepsze w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
 

niedziela, 30 listopada 2014

Pasta z wędzonej makreli

Pyszna, aksamitna pasta z makreli wg przepisu naszego taty :) Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem lub z grzankami. Jest tak dobra, że nie da się poprzestać na jednej kromce. Smacznego!
 

wtorek, 25 listopada 2014

Cebularze lubelskie

Cebularze to znany, lubelski przysmak z ciasta drożdżowego. Najsmaczniejsze jadłyśmy w Tomaszowie Lubelskim, gdzie częściowo się wychowałyśmy ;) Przepis dostałyśmy od naszej cioci Bożenki, która również stamtąd pochodzi :) Cebularze wyszły pyszne, pulchniutkie, z mięciutką, słodką i rozpływającą się w ustach cebulką. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale na drugi dzień są wciąż miękkie. Należy je podawać grubo posmarowane masłem. Polecamy! 
 

wtorek, 18 listopada 2014

Żurek z suszonymi grzybami i majerankiem

Przepyszny żurek na domowym zakwasie z suszonymi grzybami i majerankiem. Jest jeszcze lepszy niż tradycyjny żurek. Ma ciekawszy smak dzięki wywarowi z leśnych grzybów, majerankowi i cebuli smażonej na maśle. Przygotowując żur, koniecznie przeczytajcie wpis o zakwasie.
 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Śledzie w oleju

Matiasy w oleju i occie wg przepisu naszego tatusia są przepyszne, ale chyba trzeba do nich dorosnąć :) Przynajmniej tak było w naszym przypadku. Śledzie muszą być świeże, grube, białe i delikatne. Najlepiej smakują nam Lisnera lub z wiaderka, ale tylko ze sprawdzonego, dobrego źródła. Lubimy je z dużą ilością cebuli, która nasiąka troszkę octem i staje się delikatna oraz chrupiąca zarazem. Przechowywać do tygodnia w lodówce.
 

środa, 5 listopada 2014

Razowe ciasteczka sowy

Ciastka sówki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na ciasteczka z przyprawą korzenną. Są równie pyszne, bardziej kruche (ze względu na obecność mąki ziemniaczanej) i mają niczym niezdominowany, karmelowo-orzechowy smak. Najlepsze na jesienne wieczory ze szklanką mleka!
 

niedziela, 2 listopada 2014

Ravazzate

Kolejna odsłona sycylijskich, drożdżowych bułeczek. Tym razem w wersji z mięsem mielonym, groszkiem i selerem naciowym. Są przepyszne, mięciutkie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej. Do farszu najlepiej wykorzystać mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe. W ostateczności możecie użyć wieprzowego lub z indyka.


wtorek, 28 października 2014

Rozwiązanie konkursu halloweenowego

Dziękujemy za wszystkie nadesłane prace. Były pomysłowe i wyglądały naprawdę niesmacznie ;). Niestety, musiałyśmy wybrać tylko trzy. Ze zwyciężczyniami skontaktujemy się dziś mailowo, a nagrody wyślemy już jutro. Gratulujemy!
Baika i Red Onion

sobota, 25 października 2014

Linguine z klopsikami w sosie pomidorowym

W Światowy Dzień Makaronu proponujemy pastę z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym :) Nie przepadamy za makaronem z mięsem, chyba że zapiekanym (takim jak pasta al forno i lasagne), ale ten wyjątkowo nam smakuje. Klopsików nie podsmażamy, tylko od razu gotujemy w sosie. Dzięki temu smaki wzajemnie się przenikają i całość jest naprawdę pyszna :)
 

poniedziałek, 20 października 2014

Halloweenowy konkurs

Razem z Red Onion zapraszamy do wzięcia udziału w halloweenowym konkursie :)

Konkurs rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 25.10.14 r. włącznie. Do wygrania duże, metalowe foremki do wykrawania ciasteczek, elastyczna szpatułka do usuwania zawartości z misek oraz drewniany pędzelek do ciast z naturalnym włosiem.

Nagroda II – szpatułka, pędzelek
Nagroda III – szpatułka, pędzelek

Aby wziąć udział w konkursie, należy przygotować coś do jedzenia (niekoniecznie coś słodkiego) w klimacie Halloween, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Straszna Baika” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com

Udział w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki konkursu ogłosimy do 3 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)
Powodzenia!

Baika i Red Onion

Razowe ciasteczka z przyprawą korzenną

Kruche ciasteczka o piernikowym smaku. Najlepiej smakują z caffellatte lub z samym mlekiem. Dzięki użyciu brązowego cukru i mąki razowej ciastka zyskują na ciemnym kolorze i karmelowo-orzechowym smaku. Przygotowałyśmy je przy użyciu foremek halloweenowych w kształcie dyni, ducha i kapelusza wiedźmy, które dostałyśmy od Red Onion wraz ze szpatułką i pędzelkiem ;) Jeszcze dziś zaprosimy Was na konkurs, w którym będziecie mogli je wygrać :)   
 

niedziela, 19 października 2014

Zupa z patisona

Niedawno dostałyśmy od naszych przyjaciół duże, piękne patisony prosto z ogródka. Warzywa te są bardzo niedoceniane, a szkoda, bo są lekkostrawne i bogate w witaminy. Pachną jak dynia, a smakują podobnie do cukinii, choć są mniej intensywne w smaku. Zastanawiałyśmy się, co z nich zrobić i tym razem padło na zupę. Jest zaskakująco smaczna i zdrowa. Można ją zmiksować na krem. Zmodyfikowany przepis z blogu Kwartet Zdrowych Smaków.


niedziela, 12 października 2014

Drożdżowe bułeczki z paróweczkami

Rollò con würstel, czyli drożdżowe bułeczki z paróweczkami to kolejny sycylijski przysmak. Są hitem każdej imprezy dla dzieci i nie tylko. Można je przygotować na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Nawet po zamrożeniu nie tracą na smaku i puszystości. Spróbujcie też mini calzoni! Gorąco polecamy! :)
 

wtorek, 7 października 2014

Świderki z leśnymi grzybami, boczkiem i pomidorami

Przepyszny makaron z leśnymi grzybami, wędzonym boczkiem i świeżymi pomidorami. Sos ma lekki posmak białego winka, a dzięki marchewce jest również delikatnie słodkawy. Dodałyśmy też zimne masło, żeby stał się zawiesisty i aksamitny. Do sosu najlepiej pasuje krótki makaron z rowkami, np. świderki czy casarecce.
 

sobota, 4 października 2014

Smalec wiejski

Pyszny smalec z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku i majeranku. Składniki te wzbogacają jego smak i ciężko poprzestać na jednej kromce. Do smalcu polecamy chlebek własnego wypieku i ogórki kiszone lub konserwowe.
 

poniedziałek, 29 września 2014

Chleb orkiszowy na drożdżach

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym miąższem, wypełnionym odpowiednią ilością ziaren słonecznika i siemienia lnianego :) Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zagniatanie ciasta trwa niecałą minutę. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe! Ciasto wychodzi dość rzadkie i szybko rośnie. Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony Przepis na chleb.
 

sobota, 27 września 2014

Omlet z kurkami

Delikatny, mięciutki omlet z aromatycznymi kurkami. Smażenie omletu powinno trwać ok. 1 min. Nie powinien być przypalony, ani nawet zbyt przyrumieniony. Pozostaje wtedy puszysty i wilgotny. Polecamy też inne potrawy na bazie jajek.
 

poniedziałek, 22 września 2014

Mini calzoni

Mini calzoni z szynką i mozzarellą to sycylijskie, lekko słodkawe, drożdżowe bułeczki. Na co dzień sprzedawane są w barach na śniadanie. W mniejszym rozmiarze podawane są głównie na imprezach i przyjęciach urodzinowych. Są mięciutkie, pulchniutkie i nie można się im oprzeć. Dzieci wprost je uwielbiają!
 

piątek, 12 września 2014

Sałatka grecka

Smaczna, lekka, typowa surówka na grilla. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym mięsem lub kiełbaską. Do sosu dodałyśmy czosnek i oregano, ale możecie użyć innych, ulubionych ziół.
 

niedziela, 7 września 2014

Szaszłyki z piersi z kurczaka i ze śliwki w boczku

Smaczne szaszłyki z piersi z kurczaka, papryki, cebuli i pysznej śliwki zawiniętej w boczku, która zaskakuje wszystkich gości ;) Można je zarówno ugrillować, jak i upiec w piekarniku. Do szaszłyków polecamy pieczone papryki w słodko-kwaśnej zalewie lub tzatziki (jogurt grecki, ogórki, czosnek, koperek, sól). 

Składniki, 10 sztuk:
2 duże piersi z kurczaka
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 papryka
3 średnie cebule

patyczki do szaszłyków

1.    Patyczki namoczyć w zimnej wodzie.
2.    Piersi z kurczaka pokroić w 3-4 cm kawałki.
3.    Wszystkie przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
4.    Natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin.
5.    Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.    Cebule obrać i pokroić w ½ cm krążki.
7.    Paprykę i cebulę posolić.
8.    Na każdy patyczek nakłuć paprykę, kurczaka, cebulę, śliwkę w boczku itd. do końca patyczka.
9.    Położyć szaszłyki na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 30 min, odwracając je od czasu do czasu.

Grillowane śliwki w boczku

Bardzo dobra przystawka lub składnik szaszłyków. Boczek dzięki aromatycznej marynacie nabiera lepszego smaku, ale jeżeli nie macie zbyt wiele czasu, nie musicie go marynować. Najlepiej smakują duże i przede wszystkim miękkie śliwki, dlatego polecamy kalifornijskie. 

Składniki, 10 sztuk:
10 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
10 suszonych śliwek (kalifornijskich)

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 mały liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego

1.    Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek i natrzeć nimi boczek.
2.    Odstawić do lodówki na kilka h lub minimum na 1 h. Po tym czasie wyrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3.    Każdą śliwkę zawinąć w 1 plaster boczku i spiąć wykałaczką.
4.    Grillować z dwóch stron do zrumienienia boczku (ok. 15 min).

poniedziałek, 1 września 2014

Szafranowe risotto z borowikami

Ach, coś pysznego! Proste i zarazem wykwintne danie, które możecie serwować nie tylko na specjalne okazje. Wykorzystajcie czas, kiedy grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Ich nadmiar możecie zamrozić i wykorzystać do potraw zimową porą. Prawdziwki z powodzeniem można zastąpić podgrzybkami, kurkami lub kozakami. Szafran można zupełnie pominąć, zmienia on smak dania i polecamy go tylko amatorom tej przyprawy.


niedziela, 31 sierpnia 2014

Kukurydza z grilla

Grillowana kukurydza jest bardzo pyszna. Chyba nawet lepsza od tej gotowanej. Jednak do grillowania kolb kukurydzy potrzebna jest dobrej jakości kukurydza. Powinna być bladożółta, a po ugrillowaniu miękka, słodka i soczysta. Podajemy ją z masłem i solą lub masłem smakowym. Pamiętajcie, że kukurydzy nie można za bardzo rumienić, bo staje się zbyt sucha. Bardzo polecamy!

Składniki, 2 porcje:
2 kolby kukurydzy
2 szczypty soli
1 łyżeczka masła / masła smakowego

1.    Odgiąć liście kukurydzy i usunąć włókna.
2.    Umyć kukurydzę i z powrotem zawinąć w liście.
3.    Ułożyć na grillu liśćmi do dołu i grillować przez 10 min.
4.    Odsunąć liście lub całkiem oderwać i grillować kukurydzę do 20 min, przewracając ją co jakiś czas, aż wszystkie ziarna będą intensywnie żółte lub lekko zrumienione.

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie risotta we Włoszech. Jest bardzo smaczne, zdrowe i tanie. Najlepiej zrobić je na rosole pozostałym z poprzedniego dnia. Delikatny posmak winka, soczyste pieczarki i ryż w aksamitnym sosie to coś, do czego będziecie wracać!
 

środa, 20 sierpnia 2014

Brioche con gelato

Jedliście kiedyś lody w bułce? To oryginalny, sycylijski sposób na podanie lodów. Słodką, maślaną bułeczkę wypełnia się dużą ilością lodów i opcjonalnie dekoruje bitą śmietaną. Pyszności! Do brioche polecamy lody o wyrazistym smaku, np. orzechów laskowych czy czekoladowym. Jeżeli wybierzecie śmietankowe lub waniliowe, bułkę koniecznie posmarujcie Nutellą lub polejcie lody polewą czekoladową.
 

niedziela, 10 sierpnia 2014

Tort lodowy z borówkami i poziomkami

Dziś świętujemy pierwsze urodziny Baiki w kuchni! :) Dokładnie rok temu wstawiłyśmy nasz pierwszy post. Przez ten czas udało nam się zamieścić ponad 250 smakowitych przepisów. Dziękujemy, że czytacie nasze wpisy i ciągle Was przybywa. Daje nam to dużo satysfakcji i siły do dalszego działania :)
Z tej okazji, z uwagi na upały, zrobiłyśmy tort lodowy z bitej śmietany i mascarpone. Dodałyśmy do niego borówki amerykańskie i poziomki. Tort świetnie smakuje też z innymi owocami, np. truskawkami lub malinami. Przechowuje się go w zamrażarce i wyjmuje 1,5 h przed podaniem. Smacznego!