Gotowane karczochy

Drukuj

Prosty i przede wszystkim zdrowy sposób na karczochy. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie z cytryną i przekąska gotowa. Listki karczochów macza się w oliwie z oliwek wymieszanej z octem winnym oraz solą i zagryza świeżą bagietką. Zjada się tylko małą końcówkę listków i oczywiście serce karczocha. Im bliżej środka, tym więcej miąższu do zjedzenia. Smacznego ;) 
 
Składniki, 2 porcje:
4 świeże karczochy
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
4 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 szczypty soli morskiej
świeże pieczywo

1.     Karczochy umyć w zimnej wodzie.
2.     Wodę zagotować i posolić.
3.     Wrzucić karczochy i cytrynę (żeby nie ściemniały).
4.     Gotować przez ok. 40-45 min do miękkości.
5.     Odcedzić i lekko ostudzić.
6.     Do małej miseczki wlać ocet, oliwę, wsypać sól i roztrzepać widelcem (ok. 1 min).
7.     Obrywać listek po listku, maczając je w sosie i jedząc ich maleńką końcówkę. Im bliżej środka karczocha, tym więcej miąższu do zjedzenia.





0 komentarze:

Prześlij komentarz