Prosty i przede
wszystkim zdrowy sposób na karczochy. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie z
cytryną i przekąska gotowa. Listki karczochów macza się w oliwie z oliwek
wymieszanej z octem winnym oraz solą i zagryza świeżą bagietką. Zjada się tylko
małą końcówkę listków i oczywiście serce karczocha. Im bliżej środka, tym więcej miąższu do zjedzenia.
Smacznego ;)
4 świeże karczochy
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
1 cytryna pokrojona w
ćwiartki
4 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2 szczypty soli morskiej
świeże pieczywo
1.
Karczochy umyć w
zimnej wodzie.
2.
Wodę zagotować i
posolić.
3.
Wrzucić karczochy
i cytrynę (żeby nie ściemniały).
4.
Gotować przez ok.
40-45 min do miękkości.
5.
Odcedzić i lekko
ostudzić.
6.
Do małej miseczki
wlać ocet, oliwę, wsypać sól i roztrzepać widelcem (ok. 1 min).
7.
Obrywać listek po
listku, maczając je w sosie i jedząc ich maleńką końcówkę. Im bliżej środka
karczocha, tym więcej miąższu do zjedzenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz