Kruche ciasteczka przez maszynkę

Drukuj

Nasz ulubiony przepis na kruche ciastka przez maszynkę. Jest prosty, a ciasteczka są bardzo dobre i długo zachowują świeżość (wystarczy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku). Ciasto najlepiej wyciskać przez maszynkę lub po prostu rozwałkować i wykrawać. My wyciskałyśmy je przez wyciskacz do ciasteczek.
 
Składniki, ok. 80 sztuk:
500 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
190 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 ½ łyżki smalcu
100 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 ugotowane żółtka
70 ml śmietany 18%
skórka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)

1.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać szczyptę soli i wymieszać.
2.     Posiekać z masłem i smalcem.
3.     Dodać resztę składników i szybko połączyć, rozcierając masło z mąką między palcami.
4.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
5.     Ciasto wycisnąć przez maszynkę, za pomocą wyciskacza do ciasteczek lub rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka.
6.     Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż ciasteczka lekko się zrumienią.


0 komentarze:

Prześlij komentarz