Nasz
ulubiony przepis na kruche ciastka przez maszynkę. Jest prosty, a ciasteczka są
bardzo dobre i długo zachowują świeżość (wystarczy przechowywać je w szczelnie
zamkniętym pojemniku). Ciasto najlepiej wyciskać przez maszynkę lub po prostu
rozwałkować i wykrawać. My wyciskałyśmy je przez wyciskacz do ciasteczek.
Składniki, ok. 80
sztuk:
500 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
190 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 ½ łyżki smalcu
100 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 ugotowane żółtka
70 ml śmietany 18%
skórka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)
1.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać szczyptę soli i wymieszać.
2.
Posiekać z masłem i smalcem.
3.
Dodać resztę składników i szybko
połączyć, rozcierając masło z mąką między palcami.
4.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
5.
Ciasto wycisnąć przez maszynkę, za
pomocą wyciskacza do ciasteczek lub rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać
ciasteczka.
6.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż
ciasteczka lekko się zrumienią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz