poniedziałek, 21 grudnia 2015

Palmiery cynamonowe

Pyszne cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Kształtem mają przypominać liście palmy, uszy słonia, motylki... nam jednak przypominają rogi renifera lub serduszka ;) Bardzo szybko się je przygotowuje, pod warunkiem, że mamy w lodówce gotowe ciasto francuskie. Z domowego ciasta palmiery są wprost przepyszne. Im więcej cynamonu, tym są lepsze. Do ciastek można wykorzystać zarówno cukier brązowy, jak i biały. Najlepszy jednak będzie drobny brązowy. Palmiery należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy na nadchodzące święta i chłodne, zimowe wieczory. 

wtorek, 10 listopada 2015

Piadine

Piadina to innymi słowy placek z mąki pszennej, wody i smalcu lub oliwy tradycyjnie wypełniony sosem pomidorowym, serem i wędliną lub mięsem. Można go napełnić praktycznie każdym ulubionym farszem jak na pizzę. Dziś zachęcamy do spróbowania piadiny w wersji z mozzarellą, pomidorem, szynką, cebulą i szczyptą oregano. Dzięki połączeniu tych składników piadina smakuje prawie jak pizza, a jest gotowa w ok. 25 min ;) Dzieci ją uwielbiają, zwłaszcza z dodatkiem sosu majonezowo-ketchupowego. 

czwartek, 22 października 2015

Szarlotka tatrzańska

Pyszny, wysoki jabłecznik na kruchutkim spodzie. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :) Owoce polecamy pokroić za pomocą robota kuchennego. Krojenie ręczne zajmuje za dużo czasu, a jabłka pokrojone zbyt grubo nie zmiękną wystarczająco i szarlotka podczas krojenia będzie się rozjeżdżać. Plasterki powinny być maksymalnie 1 mm. Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.


sobota, 17 października 2015

Zupa krem z dyni

Nie przepadamy za zupami z dyni, ale ta jest wyjątkowo dobra i bardzo nam smakuje :) Wszystko za sprawą aromatycznej pasty curry, pomidorów, mleczka kokosowego oraz pieczenia warzyw. Zupa ma kremową konsystencję, z którą idealnie współgra ciecierzyca. Zamiast niej można jednak upiec małe,  chrupiące grzanki. Do przepisu warto wykorzystać rosół pozostały z poprzedniego dnia. Spróbujcie też innych zup w jesiennym klimacie i smażonej dyni z czosnkiem i miętą :) Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.
 

sobota, 26 września 2015

Grillowane bakłażany w bułce tartej

Witamy po dłuższej przerwie :) Musiałyśmy poświęcić się innym sprawom i trochę odpocząć ;)
Dziś zapraszamy na pysznego bakłażana w bułce tartej. Oberżyna przyrządzona w ten sposób nie jest przesiąknięta tłuszczem, a mimo to jest tak miękka, że dosłownie rozpływa się w ustach. Polecamy jako przystawkę oraz jako dodatek do kanapek z szynką i żółtym serem.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sernik na zimno Chatka Baby-Jagi

Dziś świętujemy 2. urodziny Baiki! :) Z powodu upałów zdecydowałyśmy nie włączać piekarnika i przygotować coś szybkiego i na zimno. Chatka Baby-Jagi, zwana też Chatką Puchatka, to bardzo smaczny sernik bez pieczenia. Formuje się go z sera i herbatników typu Petitki i polewa ganache. Domek można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Sernik w takiej odsłonie bardzo podoba się dzieciom, a dorosłym nie zabiera zbyt wiele czasu ;)


wtorek, 21 lipca 2015

Papryki faszerowane

To klasyczne danie musiało się w końcu znaleźć na naszym blogu. Faszerowane papryki są pyszne, bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują. Polecamy na rodzinny obiad – znikają w mgnieniu oka ;)


niedziela, 19 lipca 2015

Pierogi z młodą kapustą i mięsem

Pierogi z mięsem i młodą kapustą są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują po odsmażeniu. Przy wyrabianiu ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby ciasto odpoczęło minimum 15 minut przed rozwałkowywaniem. Do pierogów najlepiej wykorzystać wołowinę z rosołu lub wieprzowinę z innej zupy. Spróbujcie też pierogów z kapustą kiszoną i mięsem


środa, 8 lipca 2015

Surówka z młodej kapusty, marchewki i papryki

Orzeźwiająca surówka z chrupiącej młodej kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Idealnie nadaje się jako dodatek do kotletów, kurczaka, roladek, wątróbki czy dań z grilla. Przygotowanie surówki nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba ją odstawić na kilka godzin, żeby się przegryzła. Można ją przechowywać w lodówce do ok. tygodnia. Z każdym dniem jest coraz lepsza. Za przepis dziękujemy naszej koleżance Marzence ;)


Kompot truskawkowy z wanilią i pomarańczą

Kompot z truskawek, zaraz obok kompotu wiśniowego, lubimy najbardziej. Dodajemy do niego wanilię i skórkę z pomarańczy dla dodatkowego aromatu i lepszego smaku. Taki kompot otwarty zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo ;) Etykietka do pobrania tutaj.



niedziela, 5 lipca 2015

Konfitura z płatków róż

Domowa konfitura różana jest o wiele smaczniejsza od tej kupionej w sklepie. Ma też przepiękny fioletowy kolor z czerwonawym odcieniem. Płatki róż najlepiej zerwać z samego rana, zasypać cukrem, a na drugi dzień ugotować. Konfitura z róż wychodzi dość rzadka, im dłużej się ją gotuje, tym jest bardziej klejąca i ciemniejsza (traci swój fioletowy kolor i staje się brązowa). Po zmiksowaniu blenderem płatków z małą ilością syropu idealnie nadaje się do nadziania pączków lub pralinek. Polecamy również wykorzystać ją do wuzetki i gorącej czekolady! Etykietka do pobrania tutajŹródło: Tess Mallos, Turkish Cooking.


niedziela, 28 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z wanilią

Najlepsza konfitura z truskawek z nutą wanilii, dzięki której jeszcze bardziej nie można się jej oprzeć ;) Pestki z cytryny zagęszczają konfiturę, a tym samym skracają czas smażenia. Można je jednak pominąć i gotować truskawki nieco dłużej. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i gotowe! Można ją oczywiście jeszcze pasteryzować, ale my zwykle uważamy to za zbędne, bo i tak ma kilkumiesięczną datę ważności. Zapraszamy do pobrania etykietki! :)


sobota, 27 czerwca 2015

Kruche ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, bitą śmietaną, mascarpone i bezą na kruchym spodzie. Wszystkim smakuje i nadaje się na wszelkie rodzinne imprezy. Jest podzielne, lekkie i zarazem sycące. Kruchego ciasta nie powinno się przechowywać w lodówce, bo twardnieje i namaka. Najlepiej więc wszystko przygotować dzień wcześniej (ubitą śmietanę wstawić do lodówki, a ciasto i bezę pozostawić w temperaturze pokojowej), a na drugi dzień przełożyć kremem i bezą. Przepis z blogu Secret way to the kitchen (z naszymi drobnymi modyfikacjami).


niedziela, 21 czerwca 2015

Fasolka po bretońsku

Jest wiele sposobów na przyrządzenie tego popularnego dania. My zachęcamy Was do wypróbowania fasolki wg przepisu naszej mamy. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Staramy się wybierać jak najchudszy boczek i kiełbasę, żeby nie była bardzo tłusta. W sezonie najlepiej wykorzystać świeże pomidory, a zimą pomidory z puszki lub przecier. A Wy jak przyrządzacie fasolkę po bretońsku?


sobota, 20 czerwca 2015

Surówka z boczniakami i jajkiem

Smaczna surówka z boczniakami, pomidorami, ogórkiem, parmezanem i jajkiem. Wybierając do niej mieszankę sałat, zwróćcie uwagę, aby nie zabrało w niej rukoli lub dodajcie ją osobno. Nie warto jej pomijać, bo nadaje surówce wyrazisty smak. Parmezan można zastąpić np. oscypkiem. Polecamy na lekką kolację!

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Młoda kapusta z mięsem

Soczysta i delikatna kapustka z mięsem podawana z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Dodajemy do niej dużą ilość koperku, który nadaje jej jeszcze lepszy smak. Bigos z młodej kapusty można również zagęścić zasmażką, ale my wolimy wersję „light” ;)


niedziela, 31 maja 2015

Pstrąg z grilla

Grillowany pstrąg jest niesamowicie delikatny i soczysty. Jego wnętrze wypełniłyśmy plasterkami cytryny, kawałkiem masła oraz gałązką natki pietruszki i bazylii. Z przypraw użyłyśmy tylko soli i pieprzu cytrynowego, który świetnie pasuje do ryb. Pstrąg przyrządzony w ten sposób wyszedł bardzo aromatyczny, ale i zachował swój naturalny smak. Bardzo polecamy w nadchodzącym sezonie grillowym!

wtorek, 26 maja 2015

Tort czekoladowy z bezą

Intensywnie czekoladowy tort zwieńczony czekoladową bezą. Jest dość sycący i nie da się go zjeść zbyt dużo. W sezonie na maliny, czereśnie, wiśnie lub truskawki polecamy wykorzystać świeże owoce zamiast konfitury. Zarówno biszkopt, jak i bezę można przygotować 2 dni wcześniej, a cały tort najlepiej złożyć dzień wcześniej. Chyba nie musimy pisać, że jest bardzo smaczny? ;) Inspiracja: Kwestia Smaku.


czwartek, 14 maja 2015

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Pyszne pierożki wypełnione farszem z kiszonej kapusty, ziemniaków i grzybów. Najlepiej smakują polane przysmażoną na maśle cebulką i z barszczykiem na grzybowym wywarze. Do farszu można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.


niedziela, 3 maja 2015

Koreczki caprese

Pyszne koreczki z pomidorków koktajlowych, mozzarelli i listków bazylii. Ładnie prezentują się na stole, a co najważniejsze wszystkim smakują :) Mozzarelle marynujemy w oliwie z oregano i solą, dzięki czemu koreczki są dobrze doprawione. Polecamy też caprese w wersji sałatkowej ;)


sobota, 25 kwietnia 2015

Minibezy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Minibezy z tego przepisu są chrupiące z zewnątrz oraz piankowe i leciutko ciągnące w środku. Wypełniłyśmy je kremem z dodatkiem gęstego ajerkoniaku i udekorowałyśmy malinami. Polane miodem z limonką smakują naprawdę pysznie :) Bezy i krem można zrobić 1-2 dni wcześniej, a przed samym podaniem połączyć w ładnie prezentujący się deser. Ubitą śmietanę z mascarpone i likierem należy przechowywać w lodówce, a bezy w temperaturze pokojowej.


poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ajerkoniak kokosowo-waniliowy i ajerkoniak do deserów

Przepyszny likier jajeczny domowej roboty :) Zwykłe mleko zastąpiłyśmy mleczkiem kokosowym, dodałyśmy nasionka z laski wanilii i w ten sposób powstał ajerkoniak waniliowo-kokosowy. Ma aksamitną konsystencję i delikatnie gęstnieje z dnia na dzień. Polecamy na chłodne wieczory :)

Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.


sobota, 4 kwietnia 2015

Paszteciki

Przepyszne paszteciki wg przepisu naszej cioci Bożenki :) Idealne jako przekąska podawana z czerwonym barszczykiem. Do farszu najlepiej wykorzystać wołowe mięso z rosołu. Ciasto należy grubo rozwałkować, tak aby po usmażeniu było go więcej niż farszu. Polecamy na rodzinne imprezy i święta!


środa, 1 kwietnia 2015

Babka drożdżowa z rodzynkami

Bardzo puchata, mięciutka babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. W smaku i strukturze podobna jest do brioche, ale nie jest aż tak wilgotna. Długo zachowuje świeżość i idealnie smakuje ze szklanką zimnego mleka. Polecamy na nadchodzące święta i nie tylko ;) Przepis ze strony Słodkie Fantazje z drobnymi modyfikacjami.


czwartek, 26 marca 2015

Jogurtowa babka cytrynowo-malinowa

Smaczna, puszysta, mięciutka i wilgotna babka o cytrynowym smaku z delikatną, malinową nutą. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor jak na zdjęciu, dodajcie odrobinę barwnika spożywczego. Bez niego kolor będzie trochę bledszy. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje, a po upieczeniu ładnie wygląda i podoba się dzieciom. Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i po całkowitym ostudzeniu. Zachowuje świeżość do 2 dni. Przepis ze strony Słodkie Fantazje (z drobnymi zmianami).


sobota, 21 marca 2015

Pasta alla pizzaiola

Pyszny makaron o smaku pizzy margherity :) Sos pomidorowy doprawiony jest bazylią i oregano, a mozzarella delikatnie go łagodzi. Przygotowanie pasty nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dzieci wprost ją uwielbiają. Ser dodajemy prawie na sam koniec, żeby lepiej się ciągnął :) Można dodać go też wcześniej, ale będzie bardziej zbity w kawałki. Spróbujcie też gnocchi alla pizzaiola!


czwartek, 12 marca 2015

Insalata di gamberi

Bardzo dobra sałatka z krewetek z czosnkiem i natką pietruszki. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować krewetki, doprawić je do smaku i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki się przeniknęły. Sałatkę najlepiej podawać w małych ilościach jako przystawkę.


sobota, 7 marca 2015

Królik z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą

Delikatne, soczyste mięso z królika, mięciutkie kluseczki i pyszny sosik. Do dania przygotowałyśmy tradycyjnie gotowaną kapustę kiszoną, ale świetnie smakuje też z buraczkami na ciepło lub modrą kapustą. Polecamy na niedzielny lub świąteczny obiad.


niedziela, 22 lutego 2015

Grillowane bakłażany z czosnkiem i oregano

Bardzo smaczna i oryginalna włoska przystawka. Świetnie komponuje się z wędlinami i żółtym serem. Plastry bakłażanów przyprawia się solą, oregano, czosnkiem, oliwą z octem i odstawia na kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przeniknęły, a bakłażany zmiękły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, dlatego minimum 2 h przed podaniem trzeba je wyciągnąć z lodówki. Przechowywać do tygodnia.


piątek, 20 lutego 2015

Galareta wieprzowa

Przepyszny galert śląski wg przepisu naszego taty. Galareta zastyga bez dodatku żelatyny. Możecie ją udekorować plasterkiem ugotowanej marchewki, układając go na spodzie miseczki jeszcze przed wlaniem wywaru z mięsem. Galaretę najlepiej podawać skropioną octem lub cytryną. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Polecamy na wszelkie imprezy rodzinne :)

sobota, 14 lutego 2015

Babka makaronikowa z Nutellą

Smaczna, mięsista babka z makaronikowym przybraniem, nadziana Nutellą. Dzieci ją uwielbiają! Jeżeli chcecie, żeby Nutella była w każdym kawałku, musicie wycisnąć ją na całej powierzchni ciasta, a nie w kilku miejscach. Przepis pochodzi z książki Ciasta, Carli Bardi.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Bułeczki z kaszą gryczaną, twarogiem i ziemniakami

Wiejskie bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami wykonane zgodnie z przepisem naszej babci :) Pochodzą ze wschodu Polski, są oryginalne w smaku, przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rozchodzą się bardzo szybko i uwielbiają je nawet dzieci. Polecamy na święta i jako przekąskę podczas wszelkich podróży :)


niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka z indykiem, fasolką i ananasem

Sałatka z indykiem, czerwoną fasolką, kukurydzą, ananasem i rodzynkami dla niespodziewanych gości ;) Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smakuje naprawdę dobrze. Mięso można zarówno ugotować, jak i usmażyć. Za przepis dziękujemy cioci Marcie :)

Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii jest niezbędny w naszej baikowej kuchni. Wykorzystujemy go do wielu ciast, bo nadaje im piękny, waniliowy aromat. Jest o wiele tańszy niż kupiony w sklepie i bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zalać laski wanilii rumem, brandy lub wódką i odstawić na kilka miesięcy. Po trzech miesiącach jest gotowy do spożycia, lecz im dłużej będzie stał, tym będzie ciemniejszy i intensywniejszy w smaku. Nam najbardziej smakuje wersja z rumem i taki ekstrakt polecamy. Po zużyciu większej ilości ekstraktu, karafkę uzupełniamy alkoholem i dodajemy kolejne laski wanilii. Zapraszamy do pobrania etykietki :)
 

piątek, 9 stycznia 2015

Pyzy z mięsem

Nasze ulubione pyzy z mięsem wołowym :) Najbardziej smakują nam odsmażane i podane z sosem pomidorowym. Ciasto jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Do pyz najlepiej użyć sypkich ziemniaków, w przeciwnym razie będziecie musieli dodać więcej mąki ziemniaczanej. Do farszu polecamy wykorzystać pozostałe mięso z rosołu. Za przepis dziękujemy naszej mamusi :)
 

wtorek, 6 stycznia 2015

Cytrynowe ciasto na białkach pod kokosową pierzynką

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto na białkach zwieńczone kokosową pierzynką. Jest delikatnie cytrynowe, a jego struktura dość zaskakująca: lekka, puszysta i sprężysta. Spróbujcie, kiedy nazbieracie już wystarczającą ilość białek w zamrażarce! Ciasto można również przełożyć konfiturą porzeczkową. Przepis znalazłyśmy na blogu Niebieska Pistacja.
 

sobota, 3 stycznia 2015

Rozwiązanie konkursu Baikowych Świąt!

Dziękujemy bardzo za udział w naszym świątecznym konkursie. Poziom był naprawdę wysoki i jak zwykle miałyśmy twardy orzech do zgryzienia ;) Oceniałyśmy zarówno wysiłek, jaki włożyliście w przygotowanie Waszych ulubionych potraw, jak i efekt końcowy. Ze zwyciężczyniami skontaktujemy się dziś mailowo. Gratulujemy!





Nagroda główna – śnieżynka drożdżowa z makiem, orzechami i masą marcepanową Justyny Witkowskiej (formy DUKA na tartę i do zapiekania oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki) 





Druga nagroda – lukrowane pierniczki Anny Chmiel (świąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki) 





Nagroda pocieszenia – świąteczne chleby Julii Walich (drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)