Pyszne
cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Kształtem mają przypominać liście palmy, uszy słonia, motylki... nam jednak przypominają rogi renifera lub serduszka ;) Bardzo szybko się je przygotowuje,
pod warunkiem, że mamy w lodówce gotowe ciasto francuskie. Z domowego ciasta
palmiery są wprost przepyszne. Im więcej cynamonu, tym są lepsze. Do ciastek
można wykorzystać zarówno cukier brązowy, jak i biały. Najlepszy jednak będzie
drobny brązowy. Palmiery należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy
na nadchodzące święta i chłodne, zimowe wieczory.
poniedziałek, 21 grudnia 2015
wtorek, 10 listopada 2015
Piadine
Piadina
to innymi słowy placek z mąki pszennej, wody i smalcu lub oliwy tradycyjnie
wypełniony sosem pomidorowym, serem i wędliną lub mięsem. Można go napełnić
praktycznie każdym ulubionym farszem jak na pizzę. Dziś zachęcamy do spróbowania
piadiny w wersji z mozzarellą, pomidorem, szynką, cebulą i szczyptą oregano. Dzięki
połączeniu tych składników piadina smakuje prawie jak pizza, a jest gotowa w ok.
25 min ;) Dzieci ją uwielbiają, zwłaszcza z dodatkiem sosu
majonezowo-ketchupowego.
czwartek, 22 października 2015
Szarlotka tatrzańska
Pyszny,
wysoki jabłecznik na kruchutkim spodzie. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami
waniliowymi :) Owoce polecamy pokroić za pomocą robota kuchennego. Krojenie
ręczne zajmuje za dużo czasu, a jabłka pokrojone zbyt grubo nie zmiękną
wystarczająco i szarlotka podczas krojenia będzie się rozjeżdżać. Plasterki
powinny być maksymalnie 1 mm. Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
sobota, 17 października 2015
Zupa krem z dyni
Nie przepadamy za zupami z dyni, ale ta jest wyjątkowo
dobra i bardzo nam smakuje :) Wszystko za sprawą aromatycznej pasty curry,
pomidorów, mleczka kokosowego oraz pieczenia warzyw. Zupa ma kremową
konsystencję, z którą idealnie współgra ciecierzyca. Zamiast niej można jednak upiec
małe, chrupiące grzanki. Do przepisu
warto wykorzystać rosół pozostały z poprzedniego dnia. Spróbujcie też innych zup w jesiennym klimacie i smażonej dyni z czosnkiem i miętą :) Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.
sobota, 26 września 2015
Grillowane bakłażany w bułce tartej
Witamy po dłuższej przerwie :) Musiałyśmy
poświęcić się innym sprawom i trochę odpocząć ;)
Dziś zapraszamy na pysznego
bakłażana w bułce tartej. Oberżyna przyrządzona w ten sposób nie jest
przesiąknięta tłuszczem, a mimo to jest tak miękka, że dosłownie rozpływa się w
ustach. Polecamy jako przystawkę oraz jako dodatek do kanapek z szynką i żółtym
serem.
poniedziałek, 10 sierpnia 2015
Sernik na zimno Chatka Baby-Jagi
Dziś
świętujemy 2. urodziny Baiki! :) Z powodu upałów zdecydowałyśmy nie włączać
piekarnika i przygotować coś szybkiego i na zimno. Chatka Baby-Jagi, zwana też
Chatką Puchatka, to bardzo smaczny sernik bez pieczenia. Formuje się go z sera
i herbatników typu Petitki i polewa ganache. Domek można posypać wiórkami
kokosowymi lub płatkami migdałów. Sernik w takiej odsłonie bardzo podoba się
dzieciom, a dorosłym nie zabiera zbyt wiele czasu ;)
wtorek, 21 lipca 2015
Papryki faszerowane
To
klasyczne danie musiało się w końcu znaleźć na naszym blogu. Faszerowane
papryki są pyszne, bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo
ładnie się prezentują. Polecamy na rodzinny obiad – znikają w mgnieniu oka ;)
niedziela, 19 lipca 2015
Pierogi z młodą kapustą i mięsem
Pierogi z mięsem i młodą kapustą są mięciutkie i
rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują po odsmażeniu. Przy wyrabianiu
ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby ciasto odpoczęło
minimum 15 minut przed rozwałkowywaniem. Do pierogów najlepiej wykorzystać
wołowinę z rosołu lub wieprzowinę z innej zupy. Spróbujcie też pierogów z kapustą kiszoną i mięsem!
środa, 8 lipca 2015
Surówka z młodej kapusty, marchewki i papryki
Orzeźwiająca
surówka z chrupiącej młodej kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Idealnie
nadaje się jako dodatek do kotletów, kurczaka, roladek, wątróbki czy dań z grilla. Przygotowanie surówki nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba ją odstawić
na kilka godzin, żeby się przegryzła. Można ją przechowywać w lodówce do ok.
tygodnia. Z każdym dniem jest coraz lepsza. Za przepis dziękujemy naszej
koleżance Marzence ;)
wtorek, 7 lipca 2015
Kompot truskawkowy z wanilią i pomarańczą
Kompot z truskawek, zaraz obok kompotu wiśniowego, lubimy
najbardziej. Dodajemy do niego wanilię i skórkę z pomarańczy dla dodatkowego
aromatu i lepszego smaku. Taki kompot otwarty zimową porą smakuje naprawdę
wyjątkowo ;) Etykietka do pobrania tutaj.
niedziela, 5 lipca 2015
Konfitura z płatków róż
Domowa
konfitura różana jest o wiele smaczniejsza od tej kupionej w sklepie. Ma też
przepiękny fioletowy kolor z czerwonawym odcieniem. Płatki róż najlepiej zerwać
z samego rana, zasypać cukrem, a na drugi dzień ugotować. Konfitura z róż
wychodzi dość rzadka, im dłużej się ją gotuje, tym jest bardziej klejąca i ciemniejsza
(traci swój fioletowy kolor i staje się brązowa). Po zmiksowaniu blenderem płatków z małą ilością syropu idealnie nadaje się do nadziania pączków lub pralinek. Polecamy również
wykorzystać ją do wuzetki i gorącej czekolady! Etykietka do pobrania tutaj. Źródło: Tess Mallos, Turkish
Cooking.
niedziela, 28 czerwca 2015
Konfitura truskawkowa z wanilią
Najlepsza konfitura z truskawek z nutą wanilii, dzięki
której jeszcze bardziej nie można się jej oprzeć ;) Pestki z cytryny
zagęszczają konfiturę, a tym samym skracają czas smażenia. Można je jednak
pominąć i gotować truskawki nieco dłużej. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy
do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i gotowe! Można ją oczywiście
jeszcze pasteryzować, ale my zwykle uważamy to za zbędne, bo i tak ma
kilkumiesięczną datę ważności. Zapraszamy do pobrania etykietki! :)
sobota, 27 czerwca 2015
Kruche ciasto z truskawkami, kremem i bezą
Rozpływające
się w ustach ciasto z truskawkami, bitą śmietaną, mascarpone i bezą na kruchym
spodzie. Wszystkim smakuje i nadaje się na wszelkie rodzinne imprezy. Jest
podzielne, lekkie i zarazem sycące. Kruchego ciasta nie powinno się przechowywać
w lodówce, bo twardnieje i namaka. Najlepiej więc wszystko przygotować dzień
wcześniej (ubitą śmietanę wstawić do lodówki, a ciasto i bezę pozostawić w temperaturze
pokojowej), a na drugi dzień przełożyć kremem i bezą. Przepis z blogu Secret way to the kitchen (z naszymi drobnymi modyfikacjami).
niedziela, 21 czerwca 2015
Fasolka po bretońsku
Jest
wiele sposobów na przyrządzenie tego popularnego dania. My zachęcamy Was do wypróbowania
fasolki wg przepisu naszej mamy. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w
smaku. Staramy się wybierać jak najchudszy boczek i kiełbasę, żeby nie była
bardzo tłusta. W sezonie najlepiej wykorzystać świeże pomidory, a zimą pomidory
z puszki lub przecier. A Wy jak przyrządzacie fasolkę po bretońsku?
sobota, 20 czerwca 2015
Surówka z boczniakami i jajkiem
Smaczna
surówka z boczniakami, pomidorami, ogórkiem, parmezanem i jajkiem. Wybierając do
niej mieszankę sałat, zwróćcie uwagę, aby nie zabrało w niej rukoli lub
dodajcie ją osobno. Nie warto jej pomijać, bo nadaje surówce wyrazisty smak. Parmezan
można zastąpić np. oscypkiem. Polecamy na lekką kolację!
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Młoda kapusta z mięsem
Soczysta i delikatna kapustka z mięsem podawana z
młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Dodajemy do niej dużą ilość
koperku, który nadaje jej jeszcze lepszy smak. Bigos z młodej kapusty można również
zagęścić zasmażką, ale my wolimy wersję „light” ;)
niedziela, 31 maja 2015
Pstrąg z grilla
Grillowany
pstrąg jest niesamowicie delikatny i soczysty. Jego wnętrze wypełniłyśmy
plasterkami cytryny, kawałkiem masła oraz gałązką natki pietruszki i bazylii. Z
przypraw użyłyśmy tylko soli i pieprzu cytrynowego, który świetnie pasuje do
ryb. Pstrąg przyrządzony w ten sposób wyszedł bardzo aromatyczny, ale i
zachował swój naturalny smak. Bardzo polecamy w nadchodzącym sezonie grillowym!
wtorek, 26 maja 2015
Tort czekoladowy z bezą
Intensywnie
czekoladowy tort zwieńczony czekoladową bezą. Jest dość sycący i nie da się go
zjeść zbyt dużo. W sezonie na maliny, czereśnie, wiśnie lub truskawki polecamy
wykorzystać świeże owoce zamiast konfitury. Zarówno biszkopt, jak i bezę można
przygotować 2 dni wcześniej, a cały tort najlepiej złożyć dzień wcześniej. Chyba
nie musimy pisać, że jest bardzo smaczny? ;) Inspiracja: Kwestia Smaku.
czwartek, 14 maja 2015
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami
Pyszne
pierożki wypełnione farszem z kiszonej kapusty, ziemniaków i grzybów. Najlepiej
smakują polane przysmażoną na maśle cebulką i z barszczykiem na grzybowym wywarze.
Do farszu można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
niedziela, 3 maja 2015
Koreczki caprese
Pyszne
koreczki z pomidorków koktajlowych, mozzarelli i listków bazylii. Ładnie
prezentują się na stole, a co najważniejsze wszystkim smakują :) Mozzarelle
marynujemy w oliwie z oregano i solą, dzięki czemu koreczki są dobrze
doprawione. Polecamy też caprese w wersji sałatkowej ;)
sobota, 25 kwietnia 2015
Minibezy z kremem ajerkoniakowym i malinami
Minibezy
z tego przepisu są chrupiące z zewnątrz oraz piankowe i leciutko ciągnące w
środku. Wypełniłyśmy je kremem z dodatkiem gęstego ajerkoniaku i udekorowałyśmy
malinami. Polane miodem z limonką smakują naprawdę pysznie :) Bezy i krem można
zrobić 1-2 dni wcześniej, a przed samym podaniem połączyć w ładnie prezentujący
się deser. Ubitą śmietanę z mascarpone i likierem należy przechowywać w
lodówce, a bezy w temperaturze pokojowej.
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Ajerkoniak kokosowo-waniliowy i ajerkoniak do deserów
Przepyszny
likier jajeczny domowej roboty :) Zwykłe mleko zastąpiłyśmy mleczkiem
kokosowym, dodałyśmy nasionka z laski wanilii i w ten sposób powstał ajerkoniak
waniliowo-kokosowy. Ma aksamitną konsystencję i delikatnie gęstnieje z dnia na
dzień. Polecamy na chłodne wieczory :)
Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.
Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.
sobota, 4 kwietnia 2015
Paszteciki
Przepyszne
paszteciki wg przepisu naszej cioci Bożenki :) Idealne jako przekąska podawana
z czerwonym barszczykiem. Do farszu najlepiej wykorzystać wołowe mięso z rosołu. Ciasto
należy grubo rozwałkować, tak aby po usmażeniu było go więcej niż farszu. Polecamy
na rodzinne imprezy i święta!
środa, 1 kwietnia 2015
Babka drożdżowa z rodzynkami
Bardzo
puchata, mięciutka babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. W smaku i strukturze
podobna jest do brioche, ale nie jest aż tak wilgotna. Długo zachowuje świeżość
i idealnie smakuje ze szklanką zimnego mleka. Polecamy na nadchodzące święta
i nie tylko ;) Przepis ze strony Słodkie Fantazje z drobnymi modyfikacjami.
czwartek, 26 marca 2015
Jogurtowa babka cytrynowo-malinowa
Smaczna,
puszysta, mięciutka i wilgotna babka o cytrynowym smaku z delikatną, malinową
nutą. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor jak na zdjęciu, dodajcie odrobinę
barwnika spożywczego. Bez niego kolor będzie trochę bledszy. Ciasto bardzo
szybko się przygotowuje, a po upieczeniu ładnie wygląda i podoba się dzieciom.
Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i po całkowitym ostudzeniu. Zachowuje świeżość
do 2 dni. Przepis ze strony Słodkie Fantazje (z drobnymi zmianami).
sobota, 21 marca 2015
Pasta alla pizzaiola
Pyszny
makaron o smaku pizzy margherity :) Sos pomidorowy doprawiony jest bazylią i
oregano, a mozzarella delikatnie go łagodzi. Przygotowanie pasty nie zajmuje
zbyt wiele czasu, a dzieci wprost ją uwielbiają. Ser dodajemy prawie na sam
koniec, żeby lepiej się ciągnął :) Można dodać go też wcześniej, ale będzie
bardziej zbity w kawałki. Spróbujcie też gnocchi alla pizzaiola!
czwartek, 12 marca 2015
Insalata di gamberi
Bardzo
dobra sałatka z krewetek z czosnkiem i natką pietruszki. Jest prosta i szybka w
przygotowaniu. Wystarczy ugotować krewetki, doprawić je do smaku i odstawić w
chłodne miejsce, żeby smaki się przeniknęły. Sałatkę najlepiej podawać w małych
ilościach jako przystawkę.
sobota, 7 marca 2015
Królik z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą
Delikatne,
soczyste mięso z królika, mięciutkie kluseczki i pyszny sosik. Do dania
przygotowałyśmy tradycyjnie gotowaną kapustę kiszoną, ale świetnie smakuje też z
buraczkami na ciepło lub modrą kapustą. Polecamy na niedzielny lub świąteczny
obiad.
niedziela, 22 lutego 2015
Grillowane bakłażany z czosnkiem i oregano
Bardzo
smaczna i oryginalna włoska przystawka. Świetnie komponuje się z wędlinami i żółtym
serem. Plastry bakłażanów przyprawia się solą, oregano, czosnkiem, oliwą z octem
i odstawia na kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przeniknęły, a bakłażany zmiękły. Najlepiej smakują
w temperaturze pokojowej, dlatego minimum 2 h przed podaniem trzeba je wyciągnąć
z lodówki. Przechowywać do tygodnia.
piątek, 20 lutego 2015
Galareta wieprzowa
Przepyszny
galert śląski wg przepisu naszego taty. Galareta zastyga bez dodatku żelatyny. Możecie
ją udekorować plasterkiem ugotowanej marchewki, układając go na spodzie miseczki
jeszcze przed wlaniem wywaru z mięsem. Galaretę najlepiej podawać skropioną
octem lub cytryną. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Polecamy na wszelkie
imprezy rodzinne :)
sobota, 14 lutego 2015
Babka makaronikowa z Nutellą
Smaczna, mięsista babka z makaronikowym przybraniem,
nadziana Nutellą. Dzieci ją uwielbiają! Jeżeli chcecie, żeby Nutella była w
każdym kawałku, musicie wycisnąć ją na całej powierzchni ciasta, a nie w kilku
miejscach. Przepis pochodzi z książki Ciasta, Carli Bardi.
poniedziałek, 2 lutego 2015
Bułeczki z kaszą gryczaną, twarogiem i ziemniakami
Wiejskie
bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami wykonane
zgodnie z przepisem naszej babci :) Pochodzą ze wschodu Polski, są oryginalne w
smaku, przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rozchodzą się bardzo
szybko i uwielbiają je nawet dzieci. Polecamy na święta i jako przekąskę
podczas wszelkich podróży :)
niedziela, 25 stycznia 2015
Sałatka z indykiem, fasolką i ananasem
Sałatka z indykiem, czerwoną fasolką, kukurydzą,
ananasem i rodzynkami dla niespodziewanych gości ;) Jej przygotowanie nie
zajmuje zbyt wiele czasu, a smakuje naprawdę dobrze. Mięso można zarówno
ugotować, jak i usmażyć. Za przepis dziękujemy cioci Marcie :)
czwartek, 15 stycznia 2015
Ekstrakt z wanilii
Ekstrakt
z wanilii jest niezbędny w naszej baikowej kuchni. Wykorzystujemy go do wielu ciast,
bo nadaje im piękny, waniliowy aromat. Jest o wiele tańszy niż kupiony w
sklepie i bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zalać laski wanilii rumem,
brandy lub wódką i odstawić na kilka miesięcy. Po trzech miesiącach jest gotowy
do spożycia, lecz im dłużej będzie stał, tym będzie ciemniejszy i
intensywniejszy w smaku. Nam najbardziej smakuje wersja z rumem i taki ekstrakt
polecamy. Po zużyciu większej ilości ekstraktu, karafkę uzupełniamy alkoholem i
dodajemy kolejne laski wanilii. Zapraszamy do pobrania etykietki :)
piątek, 9 stycznia 2015
Pyzy z mięsem
Nasze
ulubione pyzy z mięsem wołowym :) Najbardziej smakują nam odsmażane i podane z
sosem pomidorowym. Ciasto jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Do pyz
najlepiej użyć sypkich ziemniaków, w przeciwnym razie będziecie musieli dodać
więcej mąki ziemniaczanej. Do farszu polecamy wykorzystać pozostałe mięso z
rosołu. Za przepis dziękujemy naszej mamusi :)
wtorek, 6 stycznia 2015
Cytrynowe ciasto na białkach pod kokosową pierzynką
Proste,
szybkie i bardzo smaczne ciasto na białkach zwieńczone kokosową pierzynką. Jest
delikatnie cytrynowe, a jego struktura dość zaskakująca: lekka, puszysta i
sprężysta. Spróbujcie, kiedy nazbieracie już wystarczającą ilość białek w
zamrażarce! Ciasto można również przełożyć konfiturą porzeczkową. Przepis
znalazłyśmy na blogu Niebieska Pistacja.
sobota, 3 stycznia 2015
Rozwiązanie konkursu Baikowych Świąt!
Dziękujemy
bardzo za udział w naszym świątecznym konkursie. Poziom był naprawdę wysoki i jak
zwykle miałyśmy twardy orzech do zgryzienia ;) Oceniałyśmy zarówno wysiłek, jaki
włożyliście w przygotowanie Waszych ulubionych potraw, jak i efekt końcowy. Ze zwyciężczyniami
skontaktujemy się dziś mailowo. Gratulujemy!
Nagroda główna – śnieżynka drożdżowa z makiem, orzechami i masą marcepanową Justyny Witkowskiej (formy DUKA na tartę i do zapiekania oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)
Druga nagroda – lukrowane pierniczki Anny Chmiel (świąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)
Nagroda pocieszenia – świąteczne chleby Julii Walich (drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)