Omlet z pomidorami i bazylią

Drukuj

Puszysty, delikatny omlet z pomidorami i świeżą bazylią. Dobrze przyrządzony omlet jest wilgotny, mięciutki i nieprzyrumieniony. Pamiętajcie, by przed wlaniem jajek całkowicie odparować pomidory. Jeżeli na patelni zostanie sok, omlet nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Nie pomijajcie świeżej bazylii (ani nie zamieniajcie na suszoną!), bo to ona nadaje mu wyjątkowy smak.
 
Składniki, 1 porcja:
2 jajka
1 łyżka wody
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 średni pomidor
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka masła
kilka listków bazylii

1.    Jajka roztrzepać widelcem z łyżką wody, szczyptą soli i pieprzu (ok. 1 min).
2.    Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w 1,5 cm kostkę. Z mniejszych kawałków może zrobić się papka. Posolić.
3.    Rozgrzać średnią patelnię, wlać oliwę i odparować pomidory na dużym ogniu przez ok. ½ min.
4.    Rozprowadzić na patelni łyżkę masła, troszeczkę zmniejszyć ogień i wlać jajka.
1.    Jak tylko jajka delikatnie się zetną (ok. 10-15 sek.), stopniowo podważać brzegi omletu, aby surowa masa jajeczna spłynęła na dno patelni.
5.    Kiedy jajka na powierzchni nie będą już płynne, ale nie będą jeszcze ścięte, rozłożyć poszarpane listki bazylii i energicznie przesuwać patelnią, tak, aby omlet zwinął się w rulon lub złożyć go na pół. Smażenie omletu powinno trwać ok. 1 min. Nie powinien być przypalony, ani nawet zbyt przyrumieniony.
6.    Omlet zsunąć z patelni na talerz i udekorować listkami bazylii.



0 komentarze:

Prześlij komentarz