Girandole z boczkiem i serem

Drukuj

Bardzo smaczna przekąska, łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć ser i boczek na gotowym cieście francuskim, zwinąć w roladę, pokroić i zapiec! Idealnie sprawdza się podczas wizyt niezapowiedzianych gości: nie trzeba długo stać w kuchni, a składniki nie są wyszukane. Użyłyśmy pancetty dolce, ale równie dobrze smakuje z surowym wędzonym boczkiem.  Podawać na ciepło do zimnego piwa :)
 
Składniki, ok. 12 sztuk:
1 op. ciasta francuskiego
200 g żółtego sera gouda
200 g pancetty dolce / chudego surowego wędzonego boczku

1.    Piekarnik nastawić na 200°C.
2.    Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia.
3.    Ser pokroić w plastry i ułożyć na ¾ ciasta francuskiego.
4.    Boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie paseczki i poukładać na serze.
5.    Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku (1 cm od końca zwilżyć wodą, żeby rolada dobrze się zlepiła).
6.    Pokroić na 2 cm plastry i ułożyć rozcięciem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
7.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 min na złoty kolor.



0 komentarze:

Prześlij komentarz