Bardzo smaczna przekąska, łatwa
i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć ser i boczek na gotowym cieście
francuskim, zwinąć w roladę, pokroić i zapiec! Idealnie sprawdza się podczas
wizyt niezapowiedzianych gości: nie trzeba długo stać w kuchni, a składniki nie
są wyszukane. Użyłyśmy pancetty dolce, ale równie dobrze smakuje z surowym
wędzonym boczkiem. Podawać na ciepło do
zimnego piwa :)
Składniki, ok. 12 sztuk:
1 op. ciasta francuskiego
200 g żółtego sera gouda
200 g pancetty dolce / chudego
surowego wędzonego boczku
1. Piekarnik nastawić na 200°C.
2. Ciasto francuskie rozłożyć na
papierze do pieczenia.
3. Ser pokroić w plastry i ułożyć
na ¾ ciasta francuskiego.
4. Boczek pokroić w kosteczkę
lub cienkie paseczki i poukładać na serze.
5. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż
dłuższego boku (1 cm od końca zwilżyć wodą, żeby rolada dobrze się zlepiła).
6. Pokroić na 2 cm plastry i ułożyć
rozcięciem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok. 25 min na złoty kolor.
0 komentarze:
Prześlij komentarz