Penne z krewetkami i karczochami

Drukuj

Niedawno odkryłyśmy bardzo ciekawe połączenie krewetek i karczochów w aksamitnym, śmietanowym sosie. Niezbędna jest w nim skórka z cytryny, która nadaje paście wyjątkowy smak. Jeśli macie trudności z kupieniem świeżych krewetek, możecie zastąpić je mrożonymi. Do sosu polecamy krótki makaron, np. penne lub casarecce. 
 
Składniki, 2 porcje:
1 duży karczoch lub 2 małe
½ małej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 szczypty soli morskiej
50 ml wody
150 g świeżych / mrożonych krewetek (obranych i oczyszczonych)
50 ml białego wytrawnego wina
starta skórka z ½ cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
peperoncino do smaku (opcjonalnie)
170 ml gęstej śmietany kremówki 36%
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g penne / casarecce

1.     Karczoch umyć, obrać z wierzchnich liści, odkroić czubek, przekroić na pół i usunąć nożem „włoski” (tzw. brodę).
2.     Obydwie połówki karczocha przekroić jeszcze raz na pół i pokroić w 3 mm plasterki.
3.     Cebulę pokroić w kostkę.
4.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić cebulę i karczochy. Posolić i smażyć przez 5 min.
5.     Podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 15 min (do miękkości karczochów).
6.     Wrzucić krewetki, wymieszać, podlać winem i odparowywać przez ok. 2 min na średnim ogniu.
7.     Dodać skórkę z cytryny, natkę pietruszki i peperoncino.
8.     Wlać śmietanę, wymieszać i zagotować.
9.     Podczas przygotowywania sosu zagotować wodę, posolić, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
10.  Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz