Niedawno odkryłyśmy bardzo ciekawe połączenie krewetek i
karczochów w aksamitnym, śmietanowym sosie. Niezbędna jest w nim skórka z
cytryny, która nadaje paście wyjątkowy smak. Jeśli macie trudności z kupieniem
świeżych krewetek, możecie zastąpić je mrożonymi. Do sosu polecamy krótki
makaron, np. penne lub casarecce.
1 duży karczoch lub 2 małe
½ małej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
3 szczypty soli morskiej
50 ml wody
150 g świeżych / mrożonych krewetek
(obranych i oczyszczonych)
50 ml białego wytrawnego wina
starta skórka z ½ cytryny
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
peperoncino do smaku (opcjonalnie)
170 ml gęstej śmietany kremówki
36%
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g penne / casarecce
1.
Karczoch umyć, obrać z wierzchnich liści, odkroić czubek,
przekroić na pół i usunąć nożem
„włoski” (tzw. brodę).
2.
Obydwie połówki karczocha przekroić jeszcze raz na
pół i pokroić w 3 mm plasterki.
3.
Cebulę pokroić w
kostkę.
4.
Rozgrzać patelnię,
wlać oliwę, wrzucić cebulę i karczochy. Posolić i smażyć przez 5 min.
5.
Podlać wodą i dusić
pod przykryciem przez 15 min (do miękkości karczochów).
6.
Wrzucić krewetki,
wymieszać, podlać winem i odparowywać przez ok. 2 min na średnim ogniu.
7.
Dodać skórkę z
cytryny, natkę pietruszki i peperoncino.
8.
Wlać śmietanę,
wymieszać i zagotować.
9.
Podczas
przygotowywania sosu zagotować wodę, posolić, wrzucić makaron i gotować wg
zaleceń na opakowaniu.
10.
Makaron odcedzić
i wymieszać z sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz