Pyszne,
kremowe spaghetti ze szpinakiem i sporą ilością świeżej bazylii. Jej dodatek
sprawia, że szpinak nie jest mdły i nabiera lepszego smaku. Pastę lubimy
podawać z jajkiem w koszulce, które świetnie się z nią komponuje. Jajko
gotujemy przez 2 min z dodatkiem octu winnego i soli. Po tym czasie białko jest
ścięte, a żółtko idealnie płynne. Smacznego!
Pasta
ze szpinakiem i bazylią
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ cebuli
1 ząbek czosnku
250 g świeżego szpinaku
½ pęczka świeżej bazylii
2 szczypty soli morskiej lub do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
200 ml gęstej śmietany kremówki 36%
3 l wody
1 ½ łyżki soli morskiej
300 g spaghetti
1.
Wodę zagotować, wsypać sól, makaron i
gotować niecałą minutę krócej niż jest zalecane na opakowaniu.
2.
Szpinak przebrać, opłukać, odciąć
dłuższe ogonki i drobno posiekać.
3.
Cebulę pokroić w małą kostkę.
4.
Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i
przysmażyć cebulę na złoty kolor.
5.
Czosnek przecisnąć przez praskę
bezpośrednio na patelnię, smażyć przez 1 min, wrzucić szpinak i smażyć przez
chwilę, aż zwiędnie.
6.
Bazylię grubo posiekać i dodać do szpinaku.
7.
Doprawić, wlać śmietanę, wymieszać i
gotować przez 1 min.
8.
Makaron odcedzić, przełożyć na
patelnię i mieszać z sosem przez 1 min na małym ogniu.
Jajko w koszulce
3
jajka
1
łyżka octu winnego
½
łyżeczki soli
1.
W małym garnku zagotować wodę, wlać
ocet i wsypać sól.
2.
Zamieszać wodę łyżką, tworząc wir i ostrożnie
wbić jajko.
3.
Gotować przez 2 min na małym ogniu,
ale nie na minimalnym. Woda ma lekko bulgotać.
4.
Wyjąć łyżką cedzakową i ugotować pozostałe
jajka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz