Spaghetti ze szpinakiem, bazylią i jajkiem w koszulce

Drukuj

Pyszne, kremowe spaghetti ze szpinakiem i sporą ilością świeżej bazylii. Jej dodatek sprawia, że szpinak nie jest mdły i nabiera lepszego smaku. Pastę lubimy podawać z jajkiem w koszulce, które świetnie się z nią komponuje. Jajko gotujemy przez 2 min z dodatkiem octu winnego i soli. Po tym czasie białko jest ścięte, a żółtko idealnie płynne. Smacznego!
 
Składniki, 3 porcje:
Pasta ze szpinakiem i bazylią
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ cebuli
1 ząbek czosnku
250 g świeżego szpinaku
½ pęczka świeżej bazylii
2 szczypty soli morskiej lub do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
200 ml gęstej śmietany kremówki 36%
3 l wody
1 ½ łyżki soli morskiej
300 g spaghetti

1.     Wodę zagotować, wsypać sól, makaron i gotować niecałą minutę krócej niż jest zalecane na opakowaniu.
2.     Szpinak przebrać, opłukać, odciąć dłuższe ogonki i drobno posiekać.
3.     Cebulę pokroić w małą kostkę.
4.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
5.     Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio na patelnię, smażyć przez 1 min, wrzucić szpinak i smażyć przez chwilę, aż zwiędnie.
6.     Bazylię grubo posiekać i dodać do szpinaku.
7.     Doprawić, wlać śmietanę, wymieszać i gotować przez 1 min.
8.     Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię i mieszać z sosem przez 1 min na małym ogniu.

Jajko w koszulce
3 jajka
1 łyżka octu winnego
½ łyżeczki soli

1.     W małym garnku zagotować wodę, wlać ocet i wsypać sól.
2.     Zamieszać wodę łyżką, tworząc wir i ostrożnie wbić jajko.
3.     Gotować przez 2 min na małym ogniu, ale nie na minimalnym. Woda ma lekko bulgotać.
4.     Wyjąć łyżką cedzakową i ugotować pozostałe jajka.





0 komentarze:

Prześlij komentarz