Rigatoni alla boscaiola

Drukuj

Szybka i tania potrawa z prostych składników: cukinii, pieczarek, pomidorów i boczku. Sos podlany białym winem zyskuje głębszy i ciekawszy smak. Do dania możecie użyć jakiegokolwiek krótkiego makaronu. Zachęcamy też do wypróbowania innych, równie pysznych past.

Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g rigatoni
½ cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cukinia
3 pieczarki
1 pomidor
2-3 szczypty soli morskiej
100 g surowego boczku
40 ml białego wytrawnego wina
peperoncino do smaku
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.    Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.    Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
3.    Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli.
4.    Pomidor pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem przez 10 min.
5.    Boczek pokroić w paseczki i gotować przez 5 min.
6.    Podlać winem, odparowywać przez 2 min, doprawić solą i peperoncino.
7.    Makaron odcedzić i wymieszać z połową sosu.
8.    Nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.



2 komentarze: