Szybka i tania potrawa z prostych składników: cukinii,
pieczarek, pomidorów i boczku. Sos podlany białym winem zyskuje głębszy i
ciekawszy smak. Do dania możecie użyć jakiegokolwiek krótkiego makaronu.
Zachęcamy też do wypróbowania innych, równie pysznych past.
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g rigatoni
½ cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 średnia cukinia
3 pieczarki
1 pomidor
2-3 szczypty soli morskiej
100 g surowego boczku
40 ml białego wytrawnego wina
peperoncino do smaku
kilka łyżek startego
parmezanu / grana padano
1.
Makaron wrzucić
na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.
Cebulę pokroić w
kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
3.
Cukinię i
pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli.
4.
Pomidor pokroić w
kostkę, wrzucić na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem przez 10 min.
5.
Boczek pokroić w
paseczki i gotować przez 5 min.
6.
Podlać winem,
odparowywać przez 2 min, doprawić solą i peperoncino.
7. Makaron odcedzić i wymieszać z
połową sosu.
8. Nałożyć na talerze, polać
pozostałym sosem i posypać parmezanem.
mmm... myślę, że wkrótce się skuszę, bo przepis fantastyczny!
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowała :)
OdpowiedzUsuń