Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Drukuj

Bardzo lubimy kruche ciasta z owocami, zwłaszcza z tymi kwaśnymi :) Bezowa pianka, mięciutkie owoce i kruchutki spód... Każda warstwa rozpływa się w ustach. Cukier do owoców można pominąć, bo beza jest już wystarczająco słodka. Latem do ciasta dodajemy też czerwone lub białe porzeczki. Spróbujcie! 
 

Składniki, forma 20x20 cm:
Ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego / wanilinowego
180 g zimnego masła
20 g zimnego smalcu / masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany

Owoce
500 g rabarbaru
250 g truskawek
1 łyżka brązowego cukru (można pominąć)

Beza
5 zimnych białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szybko posiekać z masłem i smalcem.
2.     Dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko wszystkie składniki.
3.     Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
4.     Piekarnik nastawić na 180°C.
5.     Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód prawie całym ciastem (zostawić ok. 1/5 ciasta).
6.     Ponakłuwać je widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.
7.     Owoce pokroić w kostkę.
8.     Ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
9.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
10.  Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
11.  Wsypać mąkę i miksować jeszcze przez 2 min.
12.  Rabarbar oraz truskawki wyłożyć na ciasto i ewentualnie posypać łyżką brązowego cukru.
13.  Na owocach rozprowadzić bezę i zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach.
14.  Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min.




Rabarbalove

0 komentarze:

Prześlij komentarz