Bardzo
lubimy kruche ciasta z owocami, zwłaszcza z tymi kwaśnymi :) Bezowa pianka, mięciutkie
owoce i kruchutki spód... Każda warstwa rozpływa się w ustach. Cukier do owoców
można pominąć, bo beza jest już wystarczająco słodka. Latem do ciasta dodajemy
też czerwone lub białe porzeczki. Spróbujcie!
Składniki, forma 20x20 cm:
Ciasto
250 g mąki pszennej
tortowej
70 g mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki brązowego
cukru
1 łyżka cukru
waniliowego / wanilinowego
180 g zimnego masła
20 g zimnego smalcu /
masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany
Owoce
500 g rabarbaru
250 g truskawek
1 łyżka brązowego
cukru (można pominąć)
Beza
5 zimnych białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
1.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szybko posiekać
z masłem i smalcem.
2.
Dodać żółtka oraz
śmietanę i zagnieść szybko wszystkie składniki.
3.
Ciasto
uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na
30 min.
4.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
5.
Formę wyłożyć
papierem do pieczenia i wylepić spód prawie całym ciastem (zostawić ok. 1/5
ciasta).
6.
Ponakłuwać je
widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.
7.
Owoce pokroić
w kostkę.
8.
Ciasto wyjąć z
piekarnika i lekko ostudzić.
9.
Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
10.
Stopniowo
dodawać cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
11.
Wsypać mąkę i
miksować jeszcze przez 2 min.
12.
Rabarbar oraz
truskawki wyłożyć na ciasto i ewentualnie posypać łyżką brązowego cukru.
13.
Na owocach
rozprowadzić bezę i zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach.
14.
Wstawić do
piekarnika i piec przez 40 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz