Masło czosnkowe z chili i natką pietruszki

Drukuj

Aromatyczne masełko z czosnkiem, papryczką i natką pietruszki. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, bo dopiero wtedy odpowiednio przechodzi smakiem papryki. Jest idealne do grzanek, pieczonych ziemniaków czy mięsa. Z papryczki można usunąć pestki, żeby masło nie było ostre lub użyć jej łagodnej odmiany. Masło można też zamrozić.
 
Składniki:
200 g masła (miękkiego, ale jeszcze chłodnego)
1 papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku

papier do pieczenia

1.    Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem.
2.    Przełożyć na papier do pieczenia, zwinąć w rulonik i związać z dwóch stron.
3.    Schłodzić.





0 komentarze:

Prześlij komentarz