Domowa przyprawa korzenna do piernika i grzanego wina

Drukuj

Idealnie zrównoważona przyprawa do piernika i grzanego wina.  Jest o wiele bardziej aromatyczna, niż kupiona przyprawa, bo nie zawiera wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Plusem domowej przyprawy korzennej jest również to, że można ją dowolnie modyfikować wg własnego smaku. Wystarczy dodawać po trochu kolejne składniki i próbować szczyptę przyprawy, wymieszanej z łyżeczką miodu. Takim właśnie sposobem uzyskałyśmy naszą. Jest idealna – łagodna i zarazem wyrazista. Spróbujcie :)
 

Składniki, ok. 100 g:
50 g kory cynamonu
15 g suszonego imbiru
10 g goździków
10 g ziarenek kardamonu
5 g gałki muszkatołowej (1 kulka)
5 g ziarenek ziela angielskiego
5 g kolendry
2/3 łyżeczki kminku
2/3 łyżeczki majeranku
2/3 łyżeczki papryki
½ łyżeczki gorczycy
8 ziarenek anyżu (wyłuskane z 1 gwiazdki)
1 mały liść laurowy
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

1.    Wszystkie przyprawy zmielić w młynku do kawy.
2.    Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu.
3.    Na 1 kg mąki należy użyć 4,5 łyżki przyprawy.





0 komentarze:

Prześlij komentarz