Składniki, 3 porcje:
3 l wody
600 g fasolki szparagowej
1 łyżka soli morskiej
½ łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 ząbki czosnku
2-3 szczypty soli morskiej
szczypta peperoncino
1. Nastawić wodę na fasolkę.
2. Odciąć końcówki fasolki i
umyć ją.
3. Kiedy woda zawrze, wsypać sól
i cukier.
4. Wrzucić fasolkę i gotować do miękkości
przez ok. 40 min.
5. Odcedzić zostawiając 3
chochle wody.
6. W garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć
czosnek na złoty kolor.
7. Dodać fasolkę i 2-3 chochle
wody z ugotowanej fasolki.
8. Gotować jeszcze przez 5 min i
zdjąć z palnika.
9. Podawać na ciepło.
0 komentarze:
Prześlij komentarz