Fasolka szparagowa z czosnkiem

Drukuj

Fasolka szparagowa  z czosnkiem jest świetnym dodatkiem do mięs i wędlin. Można ją również podawać jako danie samodzielne ze świeżym pieczywem lub bez. Jest bardzo dobra i na pewno zdrowsza od tej podawanej z bułką tartą. Spróbujcie :)

Składniki, 3 porcje:
3 l wody
600 g fasolki szparagowej
1 łyżka soli morskiej
½ łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 ząbki czosnku
2-3 szczypty soli morskiej
szczypta peperoncino

1.    Nastawić wodę na fasolkę.
2.    Odciąć końcówki fasolki i umyć ją.
3.    Kiedy woda zawrze, wsypać sól i cukier.
4.    Wrzucić fasolkę i gotować do miękkości przez ok. 40 min.
5.    Odcedzić zostawiając 3 chochle wody.
6.    W garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć czosnek na złoty kolor.
7.    Dodać fasolkę i 2-3 chochle wody z ugotowanej fasolki.
8.    Gotować jeszcze przez 5 min i zdjąć z palnika.
9.    Podawać na ciepło.



0 komentarze:

Prześlij komentarz