Masa orzechowa do nadziewania pierniczków

Drukuj

Bardzo smaczne nadzienie do pierniczków. Składa się głównie z orzechów laskowych i cukru pudru. Do masy polecamy dodać ekstrakt z wanilii lub likier orzechowy, a nie spirytus jak podaje autorka przepisu, Alidab. Troszkę go zmodyfikowałyśmy, nie dodając również żółtka. Uważamy je zdecydowanie za zbędne. Masa wychodzi gęsta, więc jeśli będziecie chcieli przełożyć nią duży piernik, należy odpowiednio zwiększyć proporcje i dolać do niej trochę więcej mleka.

*La ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*

Składniki, nadzienie na 50 pierniczków:
100 g orzechów laskowych
100 g cukru pudru
3 łyżki mleka
½ łyżki masła
½ łyżki ekstraktu z wanilii / likieru orzechowego

1.     Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i prażyć orzechy przez ok. 3 min, aż skórka zacznie schodzić.
2.     Włożyć je do ściereczki i energicznie pocierać orzechy o siebie, aż zejdzie cała skórka. Zmiksować blenderem.
3.     Orzechy, cukier i mleko zagotować, często mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
4.     Zdjąć z ognia, dodać masło, ekstrakt z wanilii i wymieszać.

111

Pasta di nocciole

Ingredienti, 25 cucchiaini:
100 g di nocciole
100 g di zucchero a velo
3 cucchiai di latte
½ cucchiaio di burro
½ cucchiaio di estratto di vaniglia / liquore alla nocciola

1.     Tostare, spelare e frullare le nocciole.
2.      Far bollire il latte, le nocciole e lo zucchero a velo mescolando spesso.
3.     Togliere dal fuoco, aggiungere il burro, l’estratto di vaniglia e mescolare.


2 komentarze:

  1. Witam.Czy ta masa mozna nadziewac babeczki? chodzi mi o to czy mozna nadziewac ciasta ,ktore beda sie z tym nadzieniem piekly,czy to tylko do gotowych juz produktow?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masę można piec, ale w jakimś twardszym cieście jak np. na pierniczki czy kruche babeczki. Zwykłe babeczki możesz nadziać już po upieczeniu. Zamiast tego jednak, radziłybyśmy Ci zrobić babeczki orzechowe http://baikawkuchni.blogspot.com/2013/12/babeczki-choinki-z-orzechami-laskowymi.html
    Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń