Bardzo smaczne nadzienie do pierniczków. Składa się
głównie z orzechów laskowych i cukru pudru. Do masy polecamy dodać ekstrakt z
wanilii lub likier orzechowy, a nie spirytus jak podaje autorka przepisu, Alidab.
Troszkę go zmodyfikowałyśmy, nie dodając również żółtka. Uważamy je
zdecydowanie za zbędne. Masa wychodzi gęsta, więc jeśli będziecie chcieli
przełożyć nią duży piernik, należy odpowiednio zwiększyć proporcje i dolać do
niej trochę więcej mleka.
*La ricetta in italiano si trova in fondo alla pagina.*
Składniki, nadzienie
na 50 pierniczków:
100 g orzechów
laskowych
100 g cukru
pudru
3 łyżki mleka
½ łyżki masła
½ łyżki ekstraktu z
wanilii / likieru orzechowego
1. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i prażyć orzechy przez
ok. 3 min, aż skórka zacznie schodzić.
2. Włożyć je do ściereczki i energicznie pocierać orzechy
o siebie, aż zejdzie cała skórka. Zmiksować blenderem.
3. Orzechy, cukier i mleko zagotować, często mieszając,
żeby masa się nie przypaliła.
4. Zdjąć z ognia, dodać masło, ekstrakt z wanilii i
wymieszać.
111
Pasta di nocciole
Ingredienti, 25 cucchiaini:
100 g di nocciole
100 g di zucchero a velo
3 cucchiai di latte
½ cucchiaio di burro
½ cucchiaio di estratto di vaniglia / liquore alla nocciola
100 g di zucchero a velo
3 cucchiai di latte
½ cucchiaio di burro
½ cucchiaio di estratto di vaniglia / liquore alla nocciola
1. Tostare, spelare e frullare le nocciole.
2. Far bollire il latte, le nocciole
e lo zucchero a velo mescolando spesso.
3.
Togliere dal fuoco, aggiungere il burro, l’estratto di
vaniglia e mescolare.
Witam.Czy ta masa mozna nadziewac babeczki? chodzi mi o to czy mozna nadziewac ciasta ,ktore beda sie z tym nadzieniem piekly,czy to tylko do gotowych juz produktow?
OdpowiedzUsuńMasę można piec, ale w jakimś twardszym cieście jak np. na pierniczki czy kruche babeczki. Zwykłe babeczki możesz nadziać już po upieczeniu. Zamiast tego jednak, radziłybyśmy Ci zrobić babeczki orzechowe http://baikawkuchni.blogspot.com/2013/12/babeczki-choinki-z-orzechami-laskowymi.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy! :)