Setny post i pierogi według przepisu naszej mamy
:) Dzięki dodatkowi kaszy pierogi mają bogatszy smak i więcej wartości
odżywczych. Smakują równie pysznie odgrzane na drugi dzień w wodzie lub
podsmażone na patelni na oleju lub smalcu. Na wywarze z mięsa i warzyw
możecie ugotować jakąkolwiek zupę lub barszczyk do pierogów. Wystarczy tylko
dodać buraki starte na tarce i doprawić do smaku. Pierogi można również zamrozić:
należy je wrzucić surowe na wrzącą wodę, doprowadzić do wrzenia, od razu
wyciągnąć, ostudzić i natłuścić.
Warzywa
na wywar
1 duża marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
mała cebula podpalona na palniku
kilka gałązek natki pietruszki
Ciasto
pierogowe
500 g mąki pszennej poznańskiej
250-330 ml gorącej wody
1 łyżka masła
Farsz
800 g mięsa wołowego (antrykot, rostbef) / pół na
pół wołowego i wieprzowego (karkówka)
1 woreczek kaszy gryczanej
1 duża cebula
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine / oleju rzepakowego
100 ml (ok. 6 łyżek) wywaru
1 łyżeczka soli lub do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 surowe jajko (opcjonalnie)
Do
podania: cebulka przysmażona na oleju rzepakowym lub rozpuszczony
smalec ze skwarkami, kwaśna śmietana, barszczyk
1.
Mięso opłukać,
włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu.
2.
Odszumować i
gotować przez 40 min.
3.
Dodać
marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, natkę pietruszki i gotować przez ok. 30
min lub dłużej do miękkości mięsa. Zdjąć z palnika i wyjąć mięso.
4.
Kaszę ugotować
w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu i przełożyć do miski.
5.
Cebulę pokroić
w kostkę i przysmażyć na złoty kolor na oliwie lub oleju rzepakowym i przełożyć
do miski z kaszą.
6.
Mąkę przesiać
na stolnicę lub do miski.
7.
W gorącej
wodzie rozpuścić masło i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką lub
ostrożnie ręką. Wody należy wlać tylko tyle, ile zabierze mąka, czyli tylko do
połączenia się składników.
8.
Powygniatać chwilę,
aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie
konieczności podsypywać mąką.
9.
Przykryć
ściereczką i odstawić na 15-30 min.
10.
Mięso pokroić
na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.
11.
Przełożyć do
miski z kaszą i wlać 100 ml wywaru. Resztę wywaru wykorzystać na jakąkolwiek zupę
lub barszczyk do pierogów.
12.
Farsz doprawić
do smaku i wymieszać. Jeżeli będzie zbyt sypki, po wystudzeniu można dodać 1 jajko
i jeszcze raz wymieszać.
13.
Ciasto rozwałkowywać
na grubość 2 mm na stolnicy wysypanej mąką.
14.
Wykrawać
szklanką kółka, nakładać po kopiastej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać
brzegi ciasta.
15.
Pierogi
układać na ściereczce lub stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu
gotowania.
16.
Nastawić wodę
na pierogi i dobrze posolić (na 4 l wody 2 łyżeczki soli).
17.
Pierogi
wrzucać partiami na wrzącą wodę (po 15-20 pierogów), zagotować i od razu
zmniejszyć ogień do minimum.
18.
Gotować przez
2-3 minuty, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
19.
Pierogi wyjmować
łyżką cedzakową, nakładać na talerze i polewać przysmażoną cebulką lub
skwarkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz