Pralinki z powidłami śliwkowymi i śliwowicą

Drukuj

Bardzo smaczne czekoladki z wkładką ;) Skutecznie poprawiają nastrój i rozgrzewają w chłodne, jesienne wieczory :)) Do pralinek możecie użyć zarówno tylko gorzkiej czekolady, jak i samej mlecznej. Nam najbardziej smakuje połączenie obydwu w proporcjach pół na pół. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
 
Składniki, 20 sztuk:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
powidła śliwkowe (ok. 10 łyżeczek)
śliwowica do smaku (opcjonalnie)

foremka do pralinek
pędzelek

1.     Foremkę włożyć do lodówki.
2.     Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć. Zdjąć z ognia i pozostawić na garnuszku z wodą.
3.     Powidła śliwkowe wymieszać z ok. 3 łyżeczkami śliwowicy.
4.     Wgłębienia w foremce wysmarować czekoladą za pomocą pędzelka i wstawić do lodówki na 10 min. Starać się nie wyjeżdżać za linię, bo później może być ciężko oderwać zastygniętą czekoladę od pralinek.
5.     Ponownie posmarować wgłębienia czekoladą i wstawić do lodówki na 10 min.
6.     Wypełnić je masą orzechową, zostawiając od góry 2 mm miejsca na czekoladę.
7.     Wypełnić do końca czekoladą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
8.     Pralinki delikatnie wyjąć z foremki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz