Zupa ogórkowa z ryżem

Drukuj

Zupa ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych. Jest pyszna, kwaskowa… idealna :) Ogórki kiszone lekko przesmażone na maśle dodają zupie jeszcze lepszego smaku. Dzięki ryżowi jest też lekko zawiesista. Można ją zabielać zarówno żółtkiem, jak i śmietaną, wcześniej ją hartując, żeby się nie zważyła. Spróbujcie koniecznie ogórkowej w naszej wersji!
 
Składniki, 6-8 porcji:
300 g żeberek
1 skrzydło z indyka (ok. 300 g)
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
kawałek pora (ok. 10 cm)
2 duże gałązki natki pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi do smaku
4 średnie ogórki kiszone
1 łyżeczka masła
½ szklanki zalewy z ogórków kiszonych
4 średnie ziemniaki
50 g białego ryżu
1 żółtko
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo mielony czarny pieprz

Do podania: śmietana 12% / 18% (opcjonalnie)

1.     Mięso wypłukać pod bieżącą wodą.
2.     Włożyć do garnka i zalać zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte).
3.     Zagotować i zszumować.
4.     Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić do mięsnego wywaru.
5.     Por i natkę pietruszki opłukać i dodać do garnka.
6.     Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7.     Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć chwilę na maśle i zalać zalewą z ogórków. Gotować przez 10 min i odstawić.
8.     Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
9.     Kiedy żeberka będą już miękkie dodać ziemniaki, ryż i gotować przez 15 min do miękkości.
10.  Po tym czasie dodać ogórki wraz z zalewą i gotować przez 5 min.
11.  Żółtko wymieszać ze szczyptą soli, wlać kilka łyżek zupy i wymieszać.
12.  Wlać do zupy, wymieszać i zdjąć z ognia.
13.  Wyjąć żeberka, usunąć kości i pokroić mięso w kostkę.
14.  Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy razem z mięsem.
15.  Dodać koperek, wymieszać i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
16.  Podawać z kleksem śmietany (opcjonalnie).

0 komentarze:

Prześlij komentarz