Zupa ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych. Jest
pyszna, kwaskowa… idealna :) Ogórki kiszone lekko przesmażone na maśle dodają
zupie jeszcze lepszego smaku. Dzięki ryżowi jest też lekko zawiesista. Można ją
zabielać zarówno żółtkiem, jak i śmietaną, wcześniej ją hartując, żeby się nie
zważyła. Spróbujcie koniecznie ogórkowej w naszej wersji!
Składniki, 6-8 porcji:
300 g żeberek
1 skrzydło z indyka (ok. 300
g)
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
kawałek pora (ok. 10 cm)
2 duże gałązki natki
pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól morska do smaku / Vegeta
i Maggi do smaku
4 średnie ogórki kiszone
1 łyżeczka masła
½ szklanki zalewy z ogórków
kiszonych
4 średnie ziemniaki
50 g białego ryżu
1 żółtko
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo mielony czarny pieprz
Do podania: śmietana 12% / 18% (opcjonalnie)
1.
Mięso wypłukać
pod bieżącą wodą.
2.
Włożyć do garnka
i zalać zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte).
3.
Zagotować i
zszumować.
4.
Marchewki,
pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić do mięsnego wywaru.
5.
Por i natkę
pietruszki opłukać i dodać do garnka.
6.
Dodać liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5
h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7.
Ogórki zetrzeć na
tarce o dużych oczkach, przesmażyć chwilę na maśle i zalać zalewą z ogórków.
Gotować przez 10 min i odstawić.
8.
Ziemniaki obrać,
umyć i pokroić w kostkę.
9.
Kiedy żeberka
będą już miękkie dodać ziemniaki, ryż i gotować przez 15 min do miękkości.
10.
Po tym czasie dodać
ogórki wraz z zalewą i gotować przez 5 min.
11.
Żółtko wymieszać
ze szczyptą soli, wlać kilka łyżek zupy i wymieszać.
12.
Wlać do zupy,
wymieszać i zdjąć z ognia.
13.
Wyjąć żeberka,
usunąć kości i pokroić mięso w kostkę.
14.
Marchewkę pokroić
w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy razem z
mięsem.
15.
Dodać koperek,
wymieszać i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
16.
Podawać z kleksem
śmietany (opcjonalnie).
0 komentarze:
Prześlij komentarz