Wspaniała, zdrowa, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
i marchewki. Najlepiej zrobić ją na rosole pozostałym z poprzedniego dnia. Zupa
smakuje nawet dzieciom, zwłaszcza podana z drobnym makaronem. Kiedy tylko jej
spróbowałyśmy, od razu weszła na stałe do naszego menu. Jesteśmy pewne, że i u
Was tak będzie. Troszkę zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.
Składniki, 6 porcji:
4 średnie
marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 średnia cebula pokrojona w
kostkę
2 łyżki masła
1 łyżeczka świeżego imbiru
startego na tarce o małych oczkach / ½ łyżeczki suszonego imbiru
200 g czerwonej soczewicy
sól morska do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
do smaku
5 łyżek passaty pomidorowej /
pomidorów z puszki
2 l bulionu
1 szklanka mleka
3 łyżki drobno startego
parmezanu + do dekoracji
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
drobny makaron (opcjonalnie)
1.
Marchewki obrać,
umyć, osuszyć i pokroić w ok. 2 cm kawałki.
2.
W garnku rozgrzać
oliwę, zeszklić cebulę, dodać masło, imbir i podsmażać przez ok. 1 min.
3.
Wrzucić marchewkę
i smażyć przez 5 min.
4.
Soczewicę opłukać
na sicie, odsączyć i wsypać do garnka.
5.
Doprawić i smażyć
przez 3 min.
6.
Dodać pomidory,
wlać bulion i gotować przez ok. 20 min do miękkości marchewki.
7.
Wlać mleko i
zmiksować blenderem na krem. Gęstość zupy regulować poprzez dodanie mleka.
8.
Wsypać parmezan i
wymieszać.
9.
Makaron ugotować
wg zaleceń na opakowaniu.
10.
Na talerze
nałożyć po ok. 3 łyżki makaronu, zalać zupą, posypać natką pietruszki i
parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz