Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Drukuj

Wspaniała, zdrowa, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i marchewki. Najlepiej zrobić ją na rosole pozostałym z poprzedniego dnia. Zupa smakuje nawet dzieciom, zwłaszcza podana z drobnym makaronem. Kiedy tylko jej spróbowałyśmy, od razu weszła na stałe do naszego menu. Jesteśmy pewne, że i u Was tak będzie. Troszkę zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.

Składniki, 6 porcji:
4 średnie marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki masła
1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce o małych oczkach / ½ łyżeczki suszonego imbiru
200 g czerwonej soczewicy
sól morska do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
5 łyżek passaty pomidorowej / pomidorów z puszki
2 l bulionu
1 szklanka mleka
3 łyżki drobno startego parmezanu + do dekoracji
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

drobny makaron (opcjonalnie)

1.     Marchewki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w ok. 2 cm kawałki.
2.     W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać masło, imbir i podsmażać przez ok. 1 min.
3.     Wrzucić marchewkę i smażyć przez 5 min.
4.     Soczewicę opłukać na sicie, odsączyć i wsypać do garnka.
5.     Doprawić i smażyć przez 3 min.
6.     Dodać pomidory, wlać bulion i gotować przez ok. 20 min do miękkości marchewki.
7.     Wlać mleko i zmiksować blenderem na krem. Gęstość zupy regulować poprzez dodanie mleka.
8.     Wsypać parmezan i wymieszać.
9.     Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
10.  Na talerze nałożyć po ok. 3 łyżki makaronu, zalać zupą, posypać natką pietruszki i parmezanem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz