Przepyszne
śląskie danie na każdą okazję, a zwłaszcza na niedzielny obiad z rodzinką :) Roladki
są mięciutkie, kruche, a wyjątkowego
smaku dodaje im cebulka, boczek i ogórek kiszony. Do tego modra kapusta i sprężyste
kluseczki polane aksamitnym sosikiem… Wszystko wprost rozpływa się w ustach. Zamiast
czerwonej kapusty, możecie przygotować kiszoną kapustę z tego przepisu. Szczególnie
polecamy!
Składniki, 4 porcje:
Roladki
500 g (4 plastry) mięsa wołowego (udziec, ligawa)
2 szczypty soli
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
6 plasterków boczku / 1 plasterek wędzonej słoniny
pokrojonej w 4 słupki + 1 plaster do smażenia
1 średni ogórek kiszony pokrojony wzdłuż na 8
części
1 średnia cebula pokrojona w ósemki lub grubsze piórka
3 łyżki oleju rzepakowego
biała nitka / wykałaczki
Sos
sos powstały z roladek
sól do smaku / Maggi i Vegeta
½ łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżka mąki
100 ml wody
Kluski śląskie
1 kg ziemniaków
ok. 100 g mąki
ziemniaczanej
Modra
kapusta
500 g czerwonej kapusty
1 mała cebula pokrojona w kosteczkę
1 łyżka smalcu ze skwarkami
sól
pieprz
½ łyżeczki cukru
1 łyżka octu
1. Mięso pokroić w ok. 8 mm plastry.
2. Rozbić
je tłuczkiem pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
3. Każdy
plaster posolić i popieprzyć z dwóch stron.
4. Posmarować
z jednej strony połową łyżeczki musztardy.
5. Na
końcu plastra ułożyć 1 plasterek boczku, 2 słupki ogórka, 1 ósemkę cebuli i
zwinąć w roladkę.
6. Każdą roladkę obwinąć nitką lub spiąć wykałaczkami,
żeby się nie rozwinęła.
7. Rozgrzać olej w brytfance, dodać resztę boczku, cebuli
i przysmażyć roladki z dwóch stron.
8. Zalać wodą do ¾ ich wysokości, przykryć
pokrywką i dusić do miękkości przez ok. 1,5-2 h. Za każdym razem, kiedy woda
wyparuje i roladki zaczną się przyrumieniać, należy przewrócić je na drugą
stronę i znów podlać wodą.
9. Nastawić wodę na ziemniaki i wsypać 1 łyżeczkę soli.
10. Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na wrzącą wodę i
gotować do miękkości (ok. 30 min).
11. Odcedzić, włożyć do miski i od razu przecisnąć przez
praskę do ziemniaków.
12. Wyrównać powierzchnię i lekko ostudzić.
13. Kiedy ziemniaki nie będą już gorące, ale będą wciąż
ciepłe, podzielić je na 4 części.
14. Wyjąć jedną cześć i odłożyć na pozostałe 3.
15. Miejsce po odebranych ziemniakach uzupełnić mąką
ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: jeśli są bardzo mokre,
mąkę należy nasypać równo z powierzchnią ziemniaków; jeżeli są sypkie, dodajemy
o 2 łyżki mąki mniej, żeby nie były zbyt twarde.
16. Wyrobić ręką masę ziemniaczaną i formować kluski o
średnicy 5 cm.
17. W każdej klusce zrobić wgłębienie kciukiem, odłożyć na
czystą ściereczkę i przykryć drugą do czasu ich gotowania.
18. Kapustę przekroić na pół i poszatkować.
19. Wrzucić na wrzącą wodę i gotować na średnim ogniu przez
5-10 min (zależy od grubości poszatkowanej kapusty).
20. Odcedzić, dodać cebulę, smalec, sól, pieprz, ocet,
cukier i dobrze wymieszać.
21. Mięso
przełożyć na talerz i usunąć nici.
22. Przygotować
sos: sos powstały z mięsa i wody doprawić do smaku i wymieszać z musztardą. Do
szklanki wsypać łyżkę mąki i stopniowo wlewać 100 ml wody, ciągle mieszając,
aby nie było grudek. Do wrzącego sosu powoli i stopniowo wlewać wodę z mąką,
ciągle mieszając. Gotować przez 1 min, aż sos zgęstnieje.
23. Nastawić
wodę na kluski i wsypać 1 łyżeczkę soli.
24. Na wrzącą wodę wrzucić kluski, doprowadzić do wrzenia
i od razu zmniejszyć ogień do minimum.
25. Po 4 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową i przełożyć
do miski.
Takiego przepisu szukałem tradycyjny dziś go wykorzystam
OdpowiedzUsuń