Pyszny, domowy, esencjonalny rosołek wg przepisu naszej
babci. Nigdy nie zapomnimy smaku rosołu, ugotowanego na jej domowej kurze i
kawałku wołowiny… Był tłuściutki, a jego smak niepowtarzalny. Niestety, babcia
nie hoduje już kur i musimy zadowalać się tymi kupionymi ;) Dlatego zawsze
kupujemy kury z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ugotowane mięso z
rosołu (wołowe i z indyka) możecie wykorzystać do tej sałatki, a pozostały rosół
do tych soczystych pulpecików.
Składniki, 6-8 porcji:
½ kury rosołowej (ok. 700 g)
300 g wołowiny (rostbef)
1 skrzydło z indyka (ok. 300
g)
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mała cebula w łupinkach
kawałek pora (ok. 10 cm)
2 duże gałązki natki
pietruszki
1 łyżka suszonych warzyw z
lubczykiem
sól morska do smaku / Vegeta
i Maggi do smaku
Opcjonalnie (my nie dodajemy):
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
makaron jajeczny do rosołu
sól
1.
Mięso wypłukać
pod bieżącą wodą.
2.
Włożyć do garnka
i zalać zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte).
3.
Zagotować,
zszumować i zmniejszyć ogień do minimum.
4.
Marchewki,
pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić do mięsnego wywaru.
5.
Cebulę umyć,
osuszyć, położyć na palniku i przypalić ją dookoła.
6.
Por i natkę
pietruszki opłukać i dodać do garnka razem z przypaloną cebulą.
7.
Dodać łyżkę
suszonych warzyw (ewentualnie liść laurowy, pieprz i ziele angielskie) i
gotować na minimalnym ogniu przez 2,5 h pod uchyloną pokrywką, do miękkości
wołowiny. Rosół ma tylko „mrugać”. W przeciwnym razie stanie się mętny.
8.
Pół h przed
końcem gotowania posolić do smaku lub doprawić Vegetą i Maggi.
9.
Nastawić wodę na
makaron i dobrze posolić.
10.
Makaron wrzucić
na wrzącą wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
11.
Odcedzić,
przepłukać pod zimną, bieżącą wodą i rozłożyć na talerzach.
12.
Warzywa z rosołu
(marchew, pietruszkę i seler) pokroić w plasterki lub małą kostkę i położyć po
kilka plasterków w każdym talerzu.
13.
Zalać gorącym rosołem
i od razu podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz