Rosół

Drukuj

Pyszny, domowy, esencjonalny rosołek wg przepisu naszej babci. Nigdy nie zapomnimy smaku rosołu, ugotowanego na jej domowej kurze i kawałku wołowiny… Był tłuściutki, a jego smak niepowtarzalny. Niestety, babcia nie hoduje już kur i musimy zadowalać się tymi kupionymi ;) Dlatego zawsze kupujemy kury z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ugotowane mięso z rosołu (wołowe i z indyka) możecie wykorzystać do tej sałatki, a pozostały rosół do tych soczystych pulpecików.
 

Składniki, 6-8 porcji:
½ kury rosołowej (ok. 700 g)
300 g wołowiny (rostbef)
1 skrzydło z indyka (ok. 300 g)
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mała cebula w łupinkach
kawałek pora (ok. 10 cm)
2 duże gałązki natki pietruszki
1 łyżka suszonych warzyw z lubczykiem
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi do smaku

Opcjonalnie (my nie dodajemy):
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu

makaron jajeczny do rosołu
sól

1.     Mięso wypłukać pod bieżącą wodą.
2.     Włożyć do garnka i zalać zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte).
3.     Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień do minimum.
4.     Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić do mięsnego wywaru.
5.     Cebulę umyć, osuszyć, położyć na palniku i przypalić ją dookoła.
6.     Por i natkę pietruszki opłukać i dodać do garnka razem z przypaloną cebulą.
7.     Dodać łyżkę suszonych warzyw (ewentualnie liść laurowy, pieprz i ziele angielskie) i gotować na minimalnym ogniu przez 2,5 h pod uchyloną pokrywką, do miękkości wołowiny. Rosół ma tylko „mrugać”. W przeciwnym razie stanie się mętny.
8.     Pół h przed końcem gotowania posolić do smaku lub doprawić Vegetą i Maggi.
9.     Nastawić wodę na makaron i dobrze posolić.
10.  Makaron wrzucić na wrzącą wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
11.  Odcedzić, przepłukać pod zimną, bieżącą wodą i rozłożyć na talerzach.
12.  Warzywa z rosołu (marchew, pietruszkę i seler) pokroić w plasterki lub małą kostkę i położyć po kilka plasterków w każdym talerzu.
13.  Zalać gorącym rosołem i od razu podawać.



0 komentarze:

Prześlij komentarz