Duuuża i podzielna wuzetka w wyjątkowej odsłonie: z domową
konfiturą z płatków róż. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Biszkopt
jest wtedy wilgotniejszy, a śmietana sztywniejsza. Konfiturę różaną można
oczywiście zastąpić konfiturą wiśniową, malinową lub powidłami śliwkowymi. Spróbujcie też pralinek i gorącej czekolady z różą :)
Składniki, forma 35x24 cm:
Biszkopt czekoladowy
110 g mąki pszennej tortowej
70 g kakao
7 jajek (bardzo zimnych)
szczypta soli
230 g cukru
270 g konfitury z płatków róż
5 łyżek Amaretto / rumu / wiśniówki
1.
Formę wyłożyć
papierem do pieczenia.
2.
Piekarnik nastawić na
170°C.
3.
Mąkę i kakao
wymieszać dokładnie w misce.
4.
Oddzielić żółtka od
białek.
5.
Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w dość
krótkich odstępach czasu.
6.
Pianę ubijać
przez 2 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za
każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.). Masę ubijać
jeszcze przez 3 min, aż będzie bardzo puszysta.
7.
Mąkę z kakao
przesiać w 4 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem miksując na
najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, tylko do
połączenia się składników.
8.
Masę przelać do
formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min do suchego
patyczka.
9.
Biszkopt wyjąć z
piekarnika i lekko ostudzić.
10.
Obrócić go spodem
do góry, wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier do pieczenia i całkowicie
ostudzić.
11. Konfiturę
wymieszać z alkoholem.
12.
Biszkopt
przekroić na 2 blaty i nasączyć każdy z nich konfiturą.
13.
Na dolny blat
wyłożyć śmietanę, zostawiając trochę do dekoracji.
14.
Przykryć drugim
blatem, rozsmarować na nim polewę czekoladową i udekorować bitą śmietaną.
15.
Wstawić na kilka
godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Bita śmietana
20 ml gorącej wody
1 łyżeczka żelatyny
1 l śmietany kremówki 30% /
36% (dobrze schłodzonej)
1 op. cukru wanilinowego
1.
Żelatynę
rozpuścić w 20 ml gorącej wody i odstawić na czas ubijania śmietany.
2.
Śmietanę ubić na
sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
3.
Kiedy śmietana
będzie już sztywna, powoli wlać ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę, ciągle
miksując.
Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30%
/ 36%
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
1. Śmietanę wlać do rondelka i
doprowadzić do wrzenia.
2. Zdjąć z palnika, wlać mleko, włożyć
gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich
rozpuszczenia. Lekko ostudzić.
Wygląda rewelacyjnie :) przepis dodany do sprawdzenia
OdpowiedzUsuń