Wuzetka z konfiturą z płatków róż

Drukuj

Duuuża i podzielna wuzetka w wyjątkowej odsłonie: z domową konfiturą z płatków róż. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Biszkopt jest wtedy wilgotniejszy, a śmietana sztywniejsza. Konfiturę różaną można oczywiście zastąpić konfiturą wiśniową, malinową lub powidłami śliwkowymi. Spróbujcie też pralinek i gorącej czekolady z różą :)


Składniki, forma 35x24 cm:
Biszkopt czekoladowy
110 g mąki pszennej tortowej
70 g kakao
7 jajek (bardzo zimnych)
szczypta soli
230 g cukru

270 g konfitury z płatków róż
5 łyżek Amaretto / rumu / wiśniówki

1.     Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.     Piekarnik nastawić na 170°C.
3.     Mąkę i kakao wymieszać dokładnie w misce.
4.     Oddzielić żółtka od białek.
5.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w dość krótkich odstępach czasu.
6.     Pianę ubijać przez 2 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.). Masę ubijać jeszcze przez 3 min, aż będzie bardzo puszysta.
7.     Mąkę z kakao przesiać w 4 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia się składników.
8.     Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min do suchego patyczka.
9.     Biszkopt wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
10.  Obrócić go spodem do góry, wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić.
11.  Konfiturę wymieszać z alkoholem.
12.  Biszkopt przekroić na 2 blaty i nasączyć każdy z nich konfiturą.
13.  Na dolny blat wyłożyć śmietanę, zostawiając trochę do dekoracji.
14.  Przykryć drugim blatem, rozsmarować na nim polewę czekoladową i udekorować bitą śmietaną.
15.  Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Bita śmietana
20 ml gorącej wody
1 łyżeczka żelatyny
1 l śmietany kremówki 30% / 36% (dobrze schłodzonej)
1 op. cukru wanilinowego

1.     Żelatynę rozpuścić w 20 ml gorącej wody i odstawić na czas ubijania śmietany.
2.     Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
3.     Kiedy śmietana będzie już sztywna, powoli wlać ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę, ciągle miksując.

Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30% / 36%
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

1.     Śmietanę wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia.
2.     Zdjąć z palnika, wlać mleko, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia. Lekko ostudzić.






1 komentarze: