Bellini to pyszny, włoski
koktajl alkoholowy o brzoskwiniowym smaku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składa
się głównie z brzoskwini i wina musującego, które powinny być dobrze
schłodzone. Alla salute! :)
1 schłodzona brzoskwinia
¼ cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego / białego
150 ml schłodzonego wina musującego Prosecco
cukier, 2 wykałaczki i kawałki brzoskwini do dekoracji
1. Brzoskwinię umyć, przekroić
na pół, usunąć pestkę i obrać miąższ ze skórki.
2. Pokroić go na kilka kawałków
i włożyć do malaksera.
3. Skropić cytryną, żeby
brzoskwinia nie sczerniała, dodać cukier i dokładnie zmiksować.
4. Przełożyć do shakera, wlać Prosecco
i wszystko dokładnie wymieszać.
5. Brzegi kieliszków przetrzeć cytryną
(pozostałą ze skropienia brzoskwini) i zanurzyć je w cukrze.
6. Gotowy koktajl nalać do kieliszków.
7. Na wykałaczki ponakłuwać po trzy
kawałeczki brzoskwini i położyć je na wierzchu każdego kieliszka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz