Bellini

Drukuj

Bellini to pyszny, włoski koktajl alkoholowy o brzoskwiniowym smaku. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składa się głównie z brzoskwini i wina musującego, które powinny być dobrze schłodzone. Alla salute! :)



Składniki, 2 drinki:
1 schłodzona brzoskwinia
¼ cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego / białego
150 ml schłodzonego wina musującego Prosecco

cukier, 2 wykałaczki i kawałki brzoskwini do dekoracji

1.    Brzoskwinię umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać miąższ ze skórki.
2.    Pokroić go na kilka kawałków i włożyć do malaksera.
3.    Skropić cytryną, żeby brzoskwinia nie sczerniała, dodać cukier i dokładnie zmiksować.
4.    Przełożyć do shakera, wlać Prosecco i wszystko dokładnie wymieszać.
5.    Brzegi kieliszków przetrzeć cytryną (pozostałą ze skropienia brzoskwini) i zanurzyć je w cukrze.
6.    Gotowy koktajl nalać do kieliszków.
7.    Na wykałaczki ponakłuwać po trzy kawałeczki brzoskwini i położyć je na wierzchu każdego kieliszka.



0 komentarze:

Prześlij komentarz