Grillowane bakłażany ze słodko-kwaśną cebulą i kaparami

Drukuj

Grillowane bakłażany ze słodko-kwaśną cebulą i kaparami to świetny dodatek do wędlin i serów. Przystawkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby bakłażany nabrały intensywniejszego smaku. Spróbujcie ;)
 

Składniki, 4 porcje:
1 duży bakłażan
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
3 łyżeczki cukru
2 łyżki octu winnego
1 łyżka kaparów

1.    Bakłażan pokroić w poprzek na około 1 cm plastry.
2.    Na suchą i rozgrzaną patelnię grillową położyć plastry bakłażana i grillować je z obu stron do miękkości.
3.    Na małej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor przez ok. 12 min.
4.    Posłodzić i mieszać, aż cukier się rozpuści.
5.    Wlać ocet i odparować (ok. 2 min).
6.    Kapary odcedzić i drobno posiekać.
7.    Dodać do cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia.
8.    Bakłażany ułożyć na półmisku i polać cebulą z kaparami.
9.    Przystawkę podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.



0 komentarze:

Prześlij komentarz