Grillowane bakłażany ze słodko-kwaśną cebulą i kaparami to
świetny dodatek do wędlin i serów. Przystawkę najlepiej przygotować dzień
wcześniej, żeby bakłażany nabrały intensywniejszego smaku. Spróbujcie ;)
Składniki, 4 porcje:
1 duży bakłażan
5 łyżek oliwy z oliwek
extravergine
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
3 łyżeczki cukru
2 łyżki octu winnego
1 łyżka kaparów
1.
Bakłażan pokroić w
poprzek na około 1 cm plastry.
2.
Na suchą i
rozgrzaną patelnię grillową położyć plastry bakłażana i grillować je z obu
stron do miękkości.
3.
Na małej patelni
rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor przez ok. 12 min.
4.
Posłodzić i mieszać,
aż cukier się rozpuści.
5.
Wlać ocet i odparować
(ok. 2 min).
6.
Kapary odcedzić i
drobno posiekać.
7.
Dodać do cebuli,
wymieszać i zdjąć z ognia.
8.
Bakłażany ułożyć
na półmisku i polać cebulą z kaparami.
9.
Przystawkę podawać
w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz