Szarlotka z bezą

Drukuj

Kruche, maślane ciasto, kwaśne jabłka i słodka pianka… Czego chcieć więcej? Może jedynie caffellatte ze szczyptą cynamonu? ;) 
 


Składniki, tortownica 26 cm:
Jabłka
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki cynamonu

Ciasto
150 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią / 1 op. cukru wanilinowego
130 g zimnego masła
2 żółtka

Beza
4 duże białka
szczypta soli
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1.     Jabłka umyć, obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 0,5 cm plasterki.
2.     Przełożyć je do rondelka, wlać ekstrakt z wanilii i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną i odparują (ok. 15 min).
3.     Posypać cynamonem, wymieszać i ostudzić.
4.     Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę lub do dużej miski.
5.     Wsypać cukier i wymieszać.
6.     Dodać masło i posiekać je na małe kawałki, pod koniec dodając żółtka.
7.     Zagnieść szybko wszystkie składniki, uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 min.
8.     Nastawić piekarnik na 180°C (góra i dół bez termoobiegu).
9.     Wyjąć ciasto, wyłożyć nim formę, ponakłuwać je widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 10 min.
10.  Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywną pianę (3 min).
11.  Dodawać cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
12.  Na koniec wsypać mąkę i miksować jeszcze 2 min na sztywną i błyszczącą masę.
13.  Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie jabłka, a następnie bezę.
14.  Wstawić do piekarnika i piec przez 45 min.
15.  Kiedy beza wystarczająco się zrumieni (15-20 min), należy przykryć ją delikatnie folią aluminiową, tak by jak najmniej się z nią stykała.




0 komentarze:

Prześlij komentarz