Kruche,
maślane ciasto, kwaśne jabłka i słodka pianka… Czego chcieć więcej? Może jedynie
caffellatte ze szczyptą cynamonu? ;)
Składniki, tortownica
26 cm:
Jabłka
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki cynamonu
Ciasto
150 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią / 1 op. cukru wanilinowego
130 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka cukru z wanilią / 1 op. cukru wanilinowego
130 g zimnego masła
2 żółtka
Beza
4 duże białka
szczypta soli
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na 4
części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 0,5 cm plasterki.
2.
Przełożyć je do rondelka, wlać
ekstrakt z wanilii i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną i odparują
(ok. 15 min).
3.
Posypać cynamonem, wymieszać i ostudzić.
4.
Obie mąki wraz z proszkiem do
pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę lub do dużej miski.
5.
Wsypać cukier i wymieszać.
6.
Dodać masło i posiekać je na małe
kawałki, pod koniec dodając żółtka.
7.
Zagnieść szybko wszystkie składniki,
uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przezroczystą folię i
włożyć do lodówki na 30 min.
8.
Nastawić piekarnik na 180°C (góra i dół bez termoobiegu).
9.
Wyjąć ciasto, wyłożyć nim formę,
ponakłuwać je widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 10 min.
10. Białka
wlać do miski, dodać szczyptę soli i zmiksować na sztywną pianę (3 min).
11. Dodawać
cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
12. Na
koniec wsypać mąkę i miksować jeszcze 2 min na sztywną i błyszczącą masę.
13. Ciasto
wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie jabłka, a następnie bezę.
14. Wstawić
do piekarnika i piec przez 45 min.
15. Kiedy
beza wystarczająco się zrumieni (15-20 min), należy przykryć ją delikatnie
folią aluminiową, tak by jak najmniej się z nią stykała.
0 komentarze:
Prześlij komentarz